Web Analytics

Păduri: Comisia se consultă cu privire la noul cadru al UE pentru monitorizarea pădurilor și planurile strategice

de | 25.08.2022 17:12 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Home, Politica si Administratie

Astăzi, Comisia a lansat o consultare publică online referitoare la viitoarea propunere legislativă privind un nou cadru al UE pentru monitorizarea pădurilor și planurile strategice, astfel cum se prevede în Strategia UE pentru păduri pentru 2030.

Se urmărește elaborarea unui cadru de observare a pădurilor la nivelul UE, cu scopul de a oferi acces liber la informații detaliate, exacte, periodice și în timp util cu privire la starea și gestionarea pădurilor din UE.

Citește și: PRESShub. EXCLUSIV! Ultimul parlamentar la școala doctorală a SRI, la un pas de a doua exmatriculare. El crede că NATO funcționează ca un serviciu secret

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Pădurile noastre sunt supuse unei presiuni enorme. Cu toții am fost martori ai incendiilor de vegetație din această vară și, pe lângă schimbările climatice, pădurile suferă și din cauza pierderii biodiversității, a utilizării sporite a terenurilor, a dăunătorilor și a intensificării exploatării forestiere. Însă ele joacă un rol esențial și în răspunsul la aceste provocări. Noua inițiativă privind monitorizarea pădurilor și planurile strategice va asigura disponibilitatea la timp a unor informații exacte cu privire la pădurile din UE, astfel încât factorii de decizie, silvicultorii și administratorii de terenuri să poată lua măsuri rapide și decisive ca răspuns la noile presiuni asupra pădurilor.”

Pe lângă îmbunătățirea monitorizării pădurilor, informațiile colectate prin observarea pădurilor vor conduce la un proces decizional bazat într-o mai mare măsură pe date privind pădurile. Acest rezultat preconizat constituie un element esențial pentru sporirea încrederii publicului în ceea ce privește gestionarea pădurilor, reducerea exploatării forestiere ilegale, stimularea și recompensarea unei gestionări mai durabile a pădurilor și sprijinirea adaptării pădurilor la schimbările climatice.

Citește și: Din nou despre cazul profesorului Mircea Bărbuceanu. Masacrul de la Bascov poate fi o lecţie! Să vorbim deschis, responsabil, despre bolnavii psihic!

Această inițiativă va contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei Europe pregătite pentru era digitală, deoarece va capacita cetățenii, întreprinderile și administrațiile, oferindu-le acces la date armonizate privind pădurile și utilizând mai bine tehnologiile digitale.

Prin Pactul verde european se solicită luarea de măsuri pentru a se îmbunătăți cantitatea și calitatea pădurilor din Uniunea Europeană, astfel încât UE să își poată atinge obiectivul de neutralitate climatică și de creare a unui mediu sănătos. Noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030 a stabilit viziunea pentru împădurirea, conservarea și refacerea eficace a pădurilor în Europa.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *