Web Analytics

Octavian Dărmănescu şi-a lansat volumul „Diversiuni lirice”

de | 11.07.2012 22:37 | Cultură

# Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană. Joi, 5 iulie, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”, în parteneriat cu Editura Filos din Bucureşti, a organizat lansarea volumului „Diversiuni lirice” (culegere de pamflete), semnat Octavian Dărmănescu. Acesta este absolvent al Facultăţii de Litere din Piteşti şi, în prezent, lucrează ca muzeograf la Biserica Domnească din acelaşi oraş. În 2007 a debutat cu volumul de cronici „Convertirea prin literatură”. În 2008 a terminat masterul în literatură cu lucrarea „Damian Stănoiu – dicţionar de personaje”. Volumul lansat se încadrează într-un gen literar relativ nou pe piaţa de carte românească: „Manifestul Indie” (Independent Art). Acest gen literar pledează pentru emanciparea scriitorului şi dezrobeşte de manierism şi de frica eşecului. Sloganul manifestului este: „Jos criticii, jos editorii, jos distribuitorii! Trăiască poporul scriitor!” La lansare au participat poeta Magda Grigore şi editorul cărţii, Ionuţ Trandafirescu.

Magda Grigore: „Este o încercare de avangardă”

Poeta Magda Grigore a explicat specificul acţiunii de frondă a autorului volumului contra criticii: „Este o încercare de avangardă. Criticul este bun în rolul său de călăuză. Această independenţă s-a experimentat în toate artele, nu doar în literatură. Este o pledoarie explicită pentru scurtcircuitarea drumului de la creaţie la promovare, dar şi pentru neaservirea actului literar. Autorul este un tânăr promiţător în materie de scriitură. El pare să confirme prin atitudine şi stil ideea de libertate a scriiturii. Sunt două idei de bază ale cărţii: 1. Există o realitate a ameninţării scrisului prin manierism şi prin frică, îndoială şi eşec. Toate pot determina un eşec al scriiturii; 2. Autorul reliefează prin texte virtuţile pamfletului. Din punct de vedere al conţinutului, tot acest mănunchi de pamflete sunt inspirate de un sictir românesc. Autorul vizează publicul cu mintea sprintenă indiferent de vârsta biologică.”
Editorul cărţii, domnul Ionuţ Trandafirescu, a oferit câteva precizări de ordin estetic: „Coperta cărţii este interesantă, inedită şi ascunde un concept. Din punct de vedere al formei cărţii, care este impresionantă, cartea se achită de toate standardele în materie de apariţie editorială. Coperta a fost realizată de binecunoscutul caricaturist Bogdan Petry.”
Despre acest volum, autorul a ţinut să menţioneze că este scris sub auspiciile noi ale literaturii indie: „Este un moft de-al meu de a mă rupe de critici. Totuşi, am vrut să scot în relief micile tare nu doar ale instituţiei ca atare, ci ale situaţiei din literele româneşti. Literatura Indie dezrobeşte de moravuri.”
C. Vandici

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii