Web Analytics
scris sâmbătă, 18.02.2023

Moşii de iarnă 2023. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor

De Sâmbăta Moşilor de iarnă, în sfintele lăcaşuri, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora.  De Moşii de iarnă, aşa cum este sărbătoarea cunoscută în rândul credincioşilor, se dă de pomană oamenilor nevoiaşi preparatele pe care membrii familiei le-au adus la biserică pentru sfinţire, cum ar fi colaci și colivă, pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte. Pe de altă parte, după terminarea Sfintei Liturghii, pe 18 februarie, rudele celor adormiţi mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări pe morminte.

Moşii de iarnă 2023. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta Morţilor

Citește și: 600 de turci din Argeş strâng ajutoare pentru semenii lor afectaţi de cutremur. În fruntea lor e patronul de la firma „Murat”, originar chiar din Gaziantep

Sărbătoarea Moşii de iarnă aduce o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în rândul credincioşilor. În ziua de Moşii de iarnă, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Totodată, nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea răposaţilor.

O altă tradiţie creştină în amintirea celor adormiți spune că rudele acestora merg la cimitir pentru a le așeza răposaţilor pe morminte flori și lumânări aprinse. Se mai spune că, în ziua de Moşii de iarnă, cei adormiţi îşi văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză.

Citește și: Se poate și la alții! QATARGATE: Un judecător belgian este acuzat de ”lipsă de imparţialitate”

Tradiţia mai spune că, de Moșii de iarnă, este bine ca fiecare persoană să fie împăcată cu toată lumea şi să meargă la biserică cu inima curată. De Sâmbăta Morţilor, credincioşii care merg la biserică trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile să aibă capul acoperit.

De Moșii de iarnă, finii se duc la nași cu colaci, care intră în rândul colacilor ritualici pentru nuntă. Acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun. Nu în ultimul rând, tradiția mai spune că nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor de iarnă.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *