Web Analytics

Mircea Cărtărescu – desemnat câştigătorul Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice al Târgului de Internaţional de Carte de la Guadalajara

de | 6.09.2022 09:53 | Actualitate, Cultură, Home

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost desemnat câştigătorul Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice al Târgului de Internaţional de Carte de la Guadalajara.

Este a doua oară când un român câştigă Premiul FIL, după Norman Manea, în 2016, anunţă Institutul Cervantes din București. 

Citește și: ”European Newsroom” – lansată oficial la Bruxelles

Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de scriitori internaţionali, stilul său fiind apreciat pentru felul în care combină elemente din realitate cu oniricul şi pentru ficţiunea care contribuie la construirea identităţii. Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”

„Premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialităţile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulţi alţii”, a scris pe contul său de Facebook Mircea Cărtărescu, după ce a aflat că este câştigător. 

Citește și: 6 Septembrie 1817 – S-a născut Mihail Kogălniceanu, om politic, istoric, prim-ministru al României: „N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru întâiul tron din lume”

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi. Cărţile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *