Web Analytics

”European Newsroom” – lansată oficial la Bruxelles

de | 6.09.2022 08:56 | Actualitate, Home

Lansarea oficială a ”European Newsroom (enr)”, un proiect de cooperare între 18 agenţii de presă europene, va avea loc marţi, la Bruxelles, în prezenţa a doi vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, Vera Jourova, însărcinată cu portofoliul valori şi transparenţă, şi Margaritis Schinas, responsabil de promovarea modului nostru de viaţă european.

European Newsroom este o iniţiativă derulată în comun de agenţiile dpa (Germania), care este şi coordonatorul proiectului, AFP (Franţa), ANSA (Italia), AGERPRES (România), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), EFE (Spania), Europa Press (Spania), FENA (Bosnia şi Herţegovina), HINA (Croaţia), MIA (Macedonia de Nord), STA (Slovenia), Tanjug (Serbia) şi TASR (Slovacia). La acestea se adaugă PAP (Polonia) şi Ukrinform (Ucraina) care au statut de agenţii de presă partenere.

Citește și: Moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei, dezbătută de Camera Deputaților

Conform descrierii proiectului de pe site-ul https://europeannewsroom.com, ”este vorba despre agenţii de presă europene care lucrează împreună, la vedere şi dincolo de graniţe”. ”Aceasta nu este doar ideea care stă la baza creării redacţiei, ci şi ideea care stă la baza unei Europe unite”.

European Newsroom (enr) a început să fie operaţională la Bruxelles la 1 iulie a.c. şi îşi propune să promoveze şi să consolideze cooperarea şi schimburile între corespondenţii agenţiilor de presă participante. Este un concept nou şi unic, caracterizat prin schimb de informaţii obiective şi precise între agenţiile de presă din şi despre Europa, înţelegere reciprocă şi diversitate. Platforma oferă agenţiilor fapte verificate şi acces la ştiri şi surse dincolo de propagandă şi ştiri false, ceea ce contribuie la menţinerea jurnalismului de calitate prin contracararea diseminării tot mai accentuate a dezinformării. Pentru utilizatorii individuali, verificarea multitudinii de informaţii disponibile pe internet este adesea greu de realizat, mai ales atunci când este vorba de evenimente care au loc în alte ţări sau de complexa politică europeană. De aceea, verificările faptelor fac parte integrantă din Newsroom-ul european, care se doreşte a fi un centru de calitate şi integritate jurnalistică în inima UE.

Citește și: Documentarul „Regele Mihai: Drumul spre casă” a primit premiul publicului la Festivalul de film și istorii de la Râșnov

”Aceasta va fi prima redacţie paneuropeană care va permite jurnaliştilor să relateze în comun despre afacerile UE şi să promoveze un spirit de colaborare. Prin acest nou pas, consolidăm spaţiul informaţional european şi creştem accesul cetăţenilor la informaţii de calitate”, declara comisarul european pentru piaţa internă , Thierry Breton, pe 29 noiembrie, la anunţarea acestei iniţiative.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *