Web Analytics

Ministrul Culturii ia Vila Florica din administrarea Consiliului Judeţean

de | 12.12.2019 14:43 | Politica si Administratie

# Bogdan Gheorghiu: „Voi pleda pentru înființarea Muzeului Național Brătianu”

Se schimbă calimera! Vila Florica se întoarce din administrarea Consiliului Județean la Ministerul Culturii, în proprietatea căruia se află. Vestea a fost dată marți seara de ministrul Bogdan Gheorghiu, în cadrul unei conferințe de presă la sediul PNL Argeș, la care au mai participat Adrian Miuțescu și Cristian Mitrofan. Schimbarea s-a produs în contextul expirării contractului de comodat al Consiliului Județean pentru celebra vilă, care va fi finanțată de acum înainte de Ministerul Culturii, care-i va da și altă destinație.
„Eu am o cu totul altă viziune legat de această clădire. Eu voi pleda în fața premierului și bănuiesc că și dânsul are cam aceleași intenții, pentru înființarea Muzeului Brătianu acolo, unul care să funcționeze după reguli clare, un muzeu național care să fie sub autoritate guvernamentală, mai exact sub autoritatea Ministerului Culturii, pentru a-i da o altfel de greutate. Un muzeu național este scos din zona influențelor politice. În general, instituțiile naționale stau departe de spectrul politic. Aici, la Vila Florica, au fost și evenimente mai puțin plăcute, când unii aveau acces acolo, alții n-aveau acces acolo, după bunul plac al șefilor vremelnici, lucruri care sunt departe de ceea ce eu numesc normalitate”, a declarat ministrul în conferința de la Pitești.
Tot marți, ministrul Culturii a făcut și o vizită la Memorialul Pitești, despre care a spus că este una de documentare pentru înființarea Muzeului Ororilor Comunismului din România. „A fost o exepriență vizita în Argeș. Una e să citești și alta e să vii la fața locului. Vizitele în teren sunt absolut necesare pentru a-ți forma o imagine clară asupra a ceea ce ai de făcut ca ministru”. Bogdan Gheorghiu este primul ministru care a venit la Memorialul Pitești. Acesta a mărturisit că anumite concepte folosite la organizarea Memorialului Pitești pot fi preluate și pentru viitorul Muzeu Național al Ororilor Comunismului. „Cred că aici există o expertiză de care vom avea nevoie. Decizia de a mă consulta cu cei care au făcut acest muzeu la Pitești a venit chiar astăzi, văzând la fața locului cât de sugestiv au putut să creeze anumite lucruri din aproape nimic. Întotdeauna se pune foarte mult accent pe patrimoniu, de unde luăm obiectele muzeului, să fie cât mai multe și exact din acea perioadă. Iată, cu imaginație și talent, se poate arăta extrem de sugestiv. Eu am ascultat și muzica din acele încăperi, care te introduce în atmosfera închisorilor groaznice din vremea comunismului. E un lucru făcut foarte inteligent, fără prea multe resurse”, a descris ministrul Memorialul Închisoarea Pitești.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii