Web Analytics
scris joi, 21.02.2019

Marius Cocean: „Am doborât un adversar în 7 secunde”

# Povestea unui om interesant. A dat Academia de Poliţie pe kickboxingul de performanţă

Marius Cocean: „Am doborât un adversar în 7 secunde”

Argeșeanul Marius Cocean a dat lovitura! A adus la Pitești centura de campion la Cupa Europeană de Kickboxing „Karlovac Open” 2019, care s-a desfășurat în Croația, în perioada 8-10 februarie a.c. El nu a participat singur la competiție, ci împreună cu doi sportivi tineri de la clubul său de kickboxing din Pitești, “Aleph Club Kickboxing”, care s-au clasat, de asemenea, pe poziții demne de apreciat. E vorba de Eriko Nițu, care a câștigat argintul, și Monica Bălășoiu – medalia de bronz.

Marius Cocean (44 ani) s-a născut în comuna Uda și locuiește în Pitești. Practică kickboxing de performanță și, în prezent, antrenează tinerii pasionați de arte marțiale, tineri care au deja performanțe remarcabile în sportul practicat, kickboxing.
La competiția din Croația, Aleph Kickboxing Club s-a prezentat cu trei sportivi: Marius Cocean, Eriko Nițu și Monica Bălășoiu, toți piteșteni. Aici, Marius Cocean a câștigat medalia de aur și centura de campion la categoria 84 kg. Eriko Nițu, un sportiv cadet de numai 13 ani, după 5 meciuri superdisputate cu adversari puternici, a reușit să câștige medalia de argint la categoria 47 kg KL „Grand Champion”, iar Monica Bălășoiu (18 ani) a obținut medalia de bronz la K1, categoria 52 kg.
La această cupă s-a mai prezentat încă un club din București. „A fost un record anul acesta la „Karlovac Open”. Au fost 1890 de sportivi din 32 de țări. Meciurile s-au disputat în două săli. Promotorul de la „Karlovac Open”, Zoran Tigar Cicvara, deja ne-a făcut invitația pentru anul viitor”, ne-a spus campionul piteștean.

„Am o lovitură de picior prin întoarcere cu care am pus jos mulți adversari”

Din 2017, Marius Cocean și-a înființat un club de kickboxing în Pitești, unde cel mai mic învățăcel are 6 ani. Săptămâna viitoare se va organiza Cupa Națională Trofeul Dacic, care se va disputa la Plopeni. Marius va merge acolo cu cel puțin 9 sportivi din Pitești, apoi se pregătesc pentru Balcaniadă. „Eu vreau să duc cât mai mulți sportivi în această competiție”. Foarte important de menționat este faptul că, din noiembrie 2018, K1, variantă a kickboxing, și Light Contact au fost recunoscute sporturi olimpice, după 10 ani de negocieri, o noutate care îl interesează pe sensei Marius Cocean.
Tot el sfătuiește părinții să-și îndrume copiii să facă sport și ne spune de ce: „Fiecare copil trebuie să facă sport, apoi să meargă unde crede că are talent. Copiii vin la club pentru că vor să fie mai sănătoși, să aibă un corp mai frumos, pentru că se plictisesc acasă sau pentru că, din contră, stau prea mult pe calculator și vor să fie mai siguri pe ei. În cazul adulților, vin mulți care acumulează energii negative și se descarcă combinând exercițiile. Întotdeauna le explic copiilor și adulților că primul lucru pe care trebuie să îl aibă în minte după ce vin și învață combinații de brațe și picior este să învețe eschive, parări și blocaje. Le spun copiilor să învețe primele combinații de bază, apoi singuri să creeze mișcări. Eu le arăt regula principală. Ei trebuie să fie creativi și să descopere. Când o să ajungă la un nivel, ei trebuie să fie unici. Toți sportivii de performanță au ceva unic; și în fotbal e la fel. În cazul meu, am o lovitură de picior prin întoarcere cu care am pus jos mulți adversari, chiar și la Cupa Mondială din 2017, cu un israelian n-a durat decât 7 secunde. În primii mei ani de practicare a kickboxingului, atacam tot timpul. Ulterior, corpul se consumă, oricât îl antrenezi. De la o anumită vârstă trebuie să te bazezi pe tehnică, experiență, tactică”, povestește Marius Cocean.

Jurist, polițist, masterand în energie fotovoltaică, apoi sportiv de performanță

Marius Cocean este un model pentru elevii săi. De meserie, jurist. A terminat Facultatea de Drept din București în 1996. În 2000, în Slatina, a urmat cursurile Școlii de Poliție „Vasile Lascăr”, unde a terminat cu grad de ofițer, apoi s-a licențiat la Academia de Poliție din București, tot în 2000. S-a specializat în energie solară fotovoltaică, pentru care are un master în Spania, la Madrid, în 2010. Apoi, în 2018, la Universitatea din Pitești, încă un master la Științe Economice, în Economia Turismului. În paralel, a practicat sportul de performanță. „Am reușit să le îmbin foarte bine. Asta vreau să le transmit copiilor pe care îi antrenez. Faptul că se poate practica un sport de performanță și, în paralel, se poate studia și obține rezultate bune la învățătură. Motto-ul clubului este «impossible is nothing». Puterea exemplului este una dintre cele mai bune forme de a educa un copil. Dacă copilul te vede că ești disciplinat, serios și că depui eforturi ca lucrurile să fie bune, el te copiază. Mă bucur atunci când vin copiii și spun «Sensei, eu vreau să fiu campion ca dumneavoastră». Ma bucură enorm”. Personal, Marius Cocean spune că nu a avut un model, în afară de Ciprian Sora, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai acestui sport în România, pe care l-a admirat și de care îl leagă o prietenie de 29 de ani. „Eu cu Ciprian Sora am început practicarea kickboxingului în ’92, în București. El m-a încurajat când am luat decizia sa înființez un club la Pitești”, mai spune Marius Cocean.

„Îți dau lacrimi doar când ajungi pe podium”

Povestea lui Marius Cocean este impresionantă. A început cu judo, în 1988 -1989. Apoi a cochetat cu fotbalul. La școală era bun la învățătură, dar profesoara de matematică nu prea îl lăsa să se ducă la antrenamente și i-a pus 3 în teză. De atunci s-a lăsat de fotbal și nu a durat mult timp până a descoperit kickboxingul. În timpul Facultății de Drept, s-a dus la București, l-a întâlnit pe Ciprian Sora și așa a început practicarea acestui sport. A ieșit campion național la kickboxing în 2000. În ’96 a deschis primul club, Sakura Pitești. A avut foarte mulți sportivi la sală, campioni, vicecampioni naționali. Nu a reușit să rămână ofițer în poliție, nici în baroul de avocați și a decis să plece în Spania în 2001, unde s-a angajat la o multinațională. Între timp, practica și kickboxingul. În 2012, a convins niște investitori spanioli să investească în centrale fotovoltaice în România. A înființat primul parc fotovoltaic din Argeș, în Micești, și altul în Olt, exploatate și astăzi. Actualmente, este manager la ambele centrale fotovoltaice, dar nu a uitat de marea sa pasiune și s-a reîntors la acest sport. „Sunt convins că, dacă faci din pasiune, nu muncești nicio zi. Pasiunea este singurul lucru care nu te înșeală niciodată. Ea este acolo mereu. Eu am parcat pasiunea aceasta 3-4 ani de zile. Când m-am întors, ea era acolo, mă aștepta. Doar m-am îmbarcat din nou. Asta vreau să le demonstrez și copiilor. Asta vreau să înțeleagă, că trebuie făcut cu pasiune”. Argeșeanul din Uda are un palmares bogat în trofee şi medalii (aproximativ 70). Cea mai mare victorie este, după spusele sale, locul 3 la Campionatul Mondial de Kickboxing 2017 din Ungaria. „Ca să ajungi la un campionat mondial pe podium și aproape să îți cânte imnul, ești acolo lângă numărul 1, este ceva extraordinar. Sunt niște emoții pe care doar sportivii care ajung acolo le simt. Îți dau lacrimi doar când ajungi pe podium. Ambiția mea este să ajung pe locul 1, anul acesta, la Campionatul Mondial”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...