Marele premiu al Festivalului „Zavaidoc” a rămas la Piteşti

de | 28.11.2012 16:55 | Cultură

Sâmbătă şi duminică, pe 24, respectiv 25 noiembrie, în Piteşti, s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc”. În urma preselecţiilor, din cei 30 de concurenţi înscrişi, doar 10 au evoluat pe scena de la Teatrul „Alexandru Davila”, în prezenţa unui public numeros.
Printre participanţii la eveniment s-au numărat, în prima seară, şi edilul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, cei doi viceprimari, Cornel Ionică şi Laurenţiu Zidaru, precum şi prefectul Cristian Soare. În seara următoare, prefectul Soare şi viceprimarul Ionică au lipsit. Au apărut, în schimb, figuri noi, precum preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, şi Florin Tecău, vicepreşedintele CJ. Conform regulamentului, concurenţii au cântat o piesă de muzică lăutărească veche fără acompaniament şi o altă piesă de gen alături de orchestra „Doina Argeşului”, condusă de dirijorul Marin Mihalcea, după care şi-au prezentat amănunţit costumul popular purtat. Încă din prima seară s-au remarcat şi cei doi concurenţi care au intrat în lupta pentru Marele trofeu al festivalului: piteşteanul Mihai Enescu şi mehedinţeanca Narcisa Băleanu.

Îmbrăcat în costum de sărbătoare, cu pantaloni albi de mire, argeşeanul Mihai Enescu a ales să cânte o piesă de dragoste din repertoriul solistei Romica Puceanu, care i-a pus foarte bine în evidenţă vocea extraordinară, în timp ce tânăra mehedinţeancă a impresionat publicul cu prezentarea în cântec a costumului popular purtat. După evoluţia concurenţilor, au urcat, pe rând, pe scenă Florin Pârlan, câştigătorul de anul trecut al Marelui trofeu, micuţii care fac parte din ansamblul „Zavaidoc”, Nineta Popa şi grupul vocal „Zavaidoc”, ale cărui melodii au fost fredonate şi în rândul întâi, de viceprimarul Cornel Ionică. A mai urmat recitalul solistei originare din comuna Râca, Polina Gheorghe, care a cântat cu atâta dăruire, încât a reuşit să răscolescă inimile argeşenilor. Prima seară s-a încheiat cu recitalul susţinut de giurgiuveanul Costică Boieru, interpret care a reuşit să binedispună publicul, în special pe primar şi pe prefect, cu sârbele cântate din tot sufletul. În seara a doua a festivalului, membrii juriului au acordat premiile. Premiul întâi a mers în Mehedinţi, fiind atribuit interpretei Narcisa Băleanu, în timp ce Marele trofeu a rămas la Piteşti, câştigătorul său fiind Mihai Enescu. Ca o consolare, Narcisa Băleanu a primit din partea juriului şi premiul de popularitate, evoluţia sa pe scenă fiind recompensată de public cu ropote intense de aplauze. Fiindcă în acest an s-au înscris în concurs mai puţini concurenţi decât în anii anteriori, unul din membrii juriului, Gabriela Rusu-Păsărin, a reuşit să smulgă de la edilul Tudor Pendiuc promisiunea că în anul următor vârsta de participare va fi coborâtă de la 18 ani la 16. După decernarea premiilor a urmat recitalul susţinut de buzoianul Ionel Tudorache.

Lăutar autentic, cu acordeon şi cu un timbru vocal excepţional în dotare, Ionel Tudorache a reuşit să binedispună publicul, inclusiv pe preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, căruia interpretul a reuşit să îi smulgă şi câteva hohote de râs. Mai puţin apreciată a fost prestaţia solistelor Mioara şi Gina Lincan, în special piesa gipsy cântată de aceasta din urmă, care a fost răsplătită cu un ropot scurt de aplauze. A urmat recitalul directorului artistic al festivalului, Valentin Grigorescu, singurul solist pe care dirijorul Marin Mihalcea l-a acompaniat cu vioara sa. În finalul serii, Veta Biriş ne-a dat o lecţie de patriotism, fiind unica solistă care a reuşit să ridice în picioare atât publicul, cât şi orchestra, pe durata recitalului susţinut. Cu tricolorul înfăşurat pe microfon, interpreta a cântat cu mult patos piesele de muzică populară „Doamne ocroteşte-i pe români” şi „Aşa-i românul”. În final, fiincă se apropie Sărbătorile de Iarnă, solista şi-a răsplătit publicul cu un colind, iar Festivalul de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” s-a încheiat în acordurile orchestrei „Doina Argeşului”. Câştigătorul Marelui trofeu al Festivalului, Mihai Enescu, are 23 de ani, este elev al Şcolii Populare de Artă şi cântă de la vârsta de 17 ani. „Mă mândresc că sunt argeşean şi că pot duce mai departe, cu cinste, folclorul şi tradiţia românească. Sunt mândru că m-am născut în oraşul natal al lui Zavaidoc. Mă bucur că am fost pe placul publicului, că eu am fost alesul. Am luptat foarte mult pentru acest premiu şi rezultatele au fost pe măsură.”, ne-a mărturisit în culise, după decernarea premiilor, Mihai Enescu.
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii