Web Analytics

Maraton de evenimente la Salonul Cărţii Argeşene

de | 10.10.2012 20:26 | Cultură

# Spectacolul cărţii, la Biblioteca Judeţeană. În perioada 1-6 octombrie, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” a organizat Salonul Cărţii Argeşene, manifestare ajunsă la cea de-a VII-a ediţie. Evenimentul şi-a propus să promoveze valorile literaturii/culturii din arealul Argeş-Muscel.

Expoziție cu vânzare a celor mai importante edituri argeșene

Deschiderea manifestării a avut loc pe 1 octombrie, în holul Bibliotecii Judeţene, prin organizarea unei expoziţii de carte cu vânzare a unora dintre cele mai importante edituri din judeţ: Carminis, Universul, Pământul, Alean (a Centrului pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale), Ordessos (a Muzeului Judeţean Argeş), Predania şi Filos. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut directorului Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, domnul Octavian Mihail Sachelarie, care a ţinut să menţioneze importanţa aducerii laolaltă a valorilor spirituale argeşene: „Ne aflăm la cea de-a VII-a ediţie a Salonului Cărţii Argeşene. Menirea noastră este să punem valorile autentice în faţa dumneavoastră, să aducem cartea mai aproape de publicul argeşean. Salonul Cărţii Argeşene este un proiect  care se va impune în tradiţia culturală a judeţului Argeş. Prin această manifestare încercăm să impunem valorile literaturii contemporane argeşene.”

Lansarea volumului de poeme „Ochii Istanbulului”

Expoziţia a fost urmată de lansarea volumului de poezie „Ochii Istanbulului”,  în prezenţa autoarei Ayten Mutlu din Turcia. La acest eveniment au participat poeta, eseista şi traducătoarea Niculina Oprea, cea care a făcut posibilă lansarea volumului în Piteşti, poeţii Mircea Bârsilă şi Allora Albulescu. Poeta Ayten Mutlu este deţinătoarea mai multor premii naţionale şi internaţionale: „Ibrahim Yildizoglu” (1999); Premiul pentru poezie acordat la „Întâlnirea Internaţională a Poeţilor de la Yalova” (2001) şi premiul pentru poezie „Sunullah Arisoy” pentru volumul „Seara la bordul marelui vapor”. Ayten Mutlu are un rol activ atât în cadrul conducerii Sindicatului Scriitorilor şi a Asociaţiei Scriitorilor, cât şi în cadrul conducerii PEN Club Turcia.

Lectură publică – Paula Romanescu

Periplul cultural în spaţiul valorilor spirituale argeşene a continuat marţi, 2 octombrie, cu lectura publică din creaţia poetei şi traducătoarei Paula Romanescu, care a lansat două  volume de poezie: „Unde sunt cei care nu mai sunt?”, respectiv „101 poeme”. Poeta Paula Romanescu ne-a oferit un spectacol în toată splendoarea sa, recitând poezii în limba română şi în limba franceză din cele două volume.

Volume despre Caragiale, la Scrisul Românesc

Miercuri, 3 octombrie, a avut loc o altă lansare de carte care a captivat publicul prezent în Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, şi anume lansarea volumelor „I.L. Caragiale. Teatru” şi „I.L. Caragiale. Proză”, ediţii alcătuite şi prefaţate de criticul literar Florea Firan. În acelaşi context, domnul Florea Firan a prezentat oferta de carte a Editurii Scrisul Românesc, precum şi revista „Scrisul românesc” (al cărei redactor-şef este), cu accent pe numărul dedicat omagierii dramaturgului I.L. Caragiale. Dintre cărţile cu impact pentru cultura naţională apărute la Editura Scrisul Românesc, enumerăm: „Tudor Arghezi. Treptele devenirii” (autor Florea Firan, 2008), „Constantin Brâncuşi” (autor V.G. Paleolog, 2009), „Aşa grăit-a Brâncuşi” (autor Sorana Georgescu-Gorjan, 2012), „Opera lui Octavian Paler” (autor Radu Sorescu, 2012), „Valiza cu melci – un horoscop al emigrantului” (autor Carmen Firan, 2012).

Vernisaje semnate Valeriu Pantazi și Paul Mecet

Suita de evenimente desfăşurate în cadrul Salonului Cărţii Argeşene a inclus şi un eveniment plastic deosebit: vernisajul expoziţiei de pictură „Universul lui Pantazi şi Mecet” semnate de pictorii Valeriu Pantazi şi Paul Mecet. Valeriu Pantazi este un nume sonor în peisajul artelor plastice bucureştene, un maestru al naturii statice, în care senzorialul şi senzualul ţipă cu toată forţa. Paul Mecet, elevul lui V. Pantazi, are deja tonul său, ţinuta sa particulară. Este riguros, limpede şi nu îşi permite să se joace foarte mult cu realitatea. Lucrările celor doi pictori au fost caracterizate de pictorul Ion Pantilie ca fiind o continuare a temelor picturale abordate în perioada interbelică, adăugând însă un spirit modern, deşi în ele transpare un parfum retro. Vernisajul a fost urmat de lansarea albumelor omagiale ale pictorilor Gheorghe Pantelie şi Ion Pantilie.

Management și marketing de bibliotecă

Joi, 4 octombrie, tot în cadrul Salonului Cărţii Argeşene, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a găzduit un eveniment special, de o cu totul altă factură. Este vorba despre lansarea volumului „Management şi marketing de bibliotecă” scris de trei nume de prestigiu din ştiinţa de specialitate: Gheorghe Buluţă, Victor Petrescu şi Octavian Mihail Sachelarie. Lucrarea vine ca o completare a cărţii „Introducere în managementul de bibliotecă”, scrisă de Octavian Mihail Sachelarie împreună cu Victor Petrescu, directorul Bibliotecii Judeţene „I.H. Rădulescu” din Târgovişte, şi lansată în 2006. Celor doi specialişti li s-a alăturat şi Gheorghe Băluţă, directorul Bibliotecii Centrale a Facultăţii de Medicină şi fost director al Bibliotecii Municipale din Bucureşti.
Despre această lucrare, domnul Octavian Mihail Sachelarie a afirmat că „este o lucrare ştiinţifică care vine în întâmpinarea unor persoane din diverse domenii, cu precădere tinerilor care aspiră la funcţii de conducere. Cartea încununează un efort colectiv şi o activitate laborioasă.”
Manifestarea s-a încheiat vineri, 5 octombrie, cu o dezbatere pe marginea volumului „În ţinutul îngerilor de culoare” a prof. dr. Alexandru Ionescu şi cu lansarea volumului de memorii „Viaţa ca o amintire” a lui Nicolae E. Branişte. Membru al Academiilor de Ştiinţă din New York, Illinois (USA) şi Chişinău, prof. dr. Alexandru Ionescu abordează în cartea sa teme mereu actuale ale vieţii politice, economice şi sociale, pe care le tratează nu prin prisma unor valori efemere, nu în numele corectitudinii politice, ci în numele unor idealuri eterne ale umanităţii: adevăr, dreptate, cinste, onoare, muncă.
Prin diversitatea şi amploarea activităţilor desfăşurate în cadrul Salonului Cărţii Argeşene, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş atestă încă o dată rolul său central în implicarea comunităţii la viaţa culturală argeşeană. C.  Vandici 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii