Web Analytics
scris joi, 05.12.2024

Lovitură pentru fosta contabilă a Spitalului Judeţean şi complicii ei. Amalia Dumitraşcu şi-a schimbat numele în Amalia Bozkurt

Curtea de Apel Pitești respinge rând pe rând cererile contabilei șefe, precum și ale lui Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache, administratorii firmei Rivertex Project prin care s-au delapidat miliardele furate

Dosarul Amaliei Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș, acuzată că a delapidat aproape un milion de euro în complicitate cu doi oameni de afaceri, a ajuns la Curtea de Apel Pitești. Inculpații au atacat sentința de la Tribunalul Argeș, din mai a.c., prin care au fost condamnați la ani grei de închisoare. Săptămâna trecută, la Curte, au cerut noi înscrisuri, o expertiză financiar-contabilă și audierea a doi manageri de spital, dar instanța a considerat toate cererile nerelevante, existând suficiente probe la dosar.

Lovitură pentru fosta contabilă a Spitalului Judeţean şi complicii ei. Amalia Dumitraşcu şi-a schimbat numele în Amalia Bozkurt

Pe 29 noiembrie, Curtea de Apel Pitești a respins ca nerelevantă proba cu înscrisuri solicitată de inculpata Amalia Dumitraşcu, cu noul nume Bozkurt, de la Curtea de Conturi, ANAF și SJU Pitești. Aceasta a cerut rezultatele controalelor de audit și ale înscrisurilor financiar contabile anuale de la spital, precum și organigrama statului de funcții. A vrut și ca ANAF să comunice dacă Isabela Din, directorul financiar-contabil al Spitalului Județean, era înregistrată ca expert contabil și se ocupa de contabilitatea mai multor firme, inclusiv a unei Primării, dar Curtea a apreciat aceste probe nerelevante în raport cu obiectul în cauză, „întrucât elementul probatoriu ce se doreşte a se clarifica prin probele solicitate excede acuzației penale reținute în sarcina inculpaților”.
Instanța a respins ca neutilă și audierea a doi martori noi. Mai exact doi manageri ai spitalului din trecut, întrucât „pentru dovedirea elementului de fapt care constituie obiectul probei au fost administrate suficiente mijloace de probă”.

Instanța a respins ca neutilă și proba cu expertiză financiar-contabilă solicitată de cei trei inculpați. Nu o consideră necesară având în vedere probele administrate până în acest moment, mai ales că inculpații nici nu au argumentat concret care ar fi utilitatea ei și nici nu au indicat nemulțumiri punctuale, iar opinia unui specialist a fost deja solicitată cu ocazia efectuării Raportului de constatare din timpul urmăririi penale.
„Astfel, reţinem că obiectivele a căror clarificare o solicită apelanții-inculpați prin realizarea expertizei financiar-contabile, o parte din acestea exced unei analize contabile, altele exced acuzaţiei penale, altele sunt apreciate neutile, existând suficiente probe la dosar pentru susţinerea elementelor de fapt ce se vrea a fi clarificate, iar alte obiective nu mai pot conduce la concluzii relevante, raportat la trecerea unui interval mare de timp de la perioada reţinută în acuzaţia penală. În plus, Curtea mai reţine că apelanții-inculpați nu au indicat înscrisuri noi financiar-contabile care să poată influenţa temeinicia concluziilor specialistului exprimată în raportul de constatare întocmit”, se arată în motivarea sentinței. Curtea a acceptat însă ca inculpații să depună la dosar înscrisurile pe care le apreciază relevante. Decizia este definitivă.

Scurt istoric

Reamintim că Elena Amalia Bozkurt (Dumitrașcu) și complicii săi, Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache, au fost trimiși în judecată în 2022 pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Fosta contabilă a fost acuzată că a delapidat 4, 6 milioane lei din conturile spitalului, banii ajungând apoi la firma Rivertex Project, condusă de cei doi oameni de afaceri. Furtul a avut loc timp de cinci ani, dar a ieșit la iveală abia în 2017, când directorul economic al spitalului a fost schimbat din funcție, iar noul director Isabela Din a descoperit numeroase plăți nejustificate.
Pe 31 mai a.c., Amalia Dumitrașcu și Nicolae Iordache au fost condamnați în primă instanță la 12 ani închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru delapidare. În timp ce Cătălin Iordache a primit 8 ani închisoare. Instanța îi obligă pe inculpați la plata în solidar a prejudiciului. Față de firma Rivertex Project s-a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a radierii acesteia. Fosta contabilă a scăpat de acuzațiile de fals intelectual, uz de fals și alterarea integrității datelor informatice, toate în formă continuată, întrucât s-au prescris.

Citește și Fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș și complicii săi, condamnați la închisoare

Citește și Angajata unei bănci a furat peste jumătate de milion de euro din conturile clienţilor

Citește și Exclusiv. După ce DIICOT a trimis-o în judecată pe fosta contabilă Amalia Dumitraşcu, directoarea economică de la Spitalul Judeţean ne-a povestit cum a descoperit delapidarea de 3,9 milioane lei

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită