Web Analytics

Exclusiv. După ce DIICOT a trimis-o în judecată pe fosta contabilă Amalia Dumitraşcu, directoarea economică de la Spitalul Judeţean ne-a povestit cum a descoperit delapidarea de 3,9 milioane lei

de | 18.11.2022 10:45 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

După cinci ani de cercetări, fosta contabilă a Spitalului Județean Argeș a fost trimisă în judecată pentru o delapidare de 3, 9 milioane lei. Amalia Dumitrașcu este cercetată, alături de inculpații Iordache Nicolae, Iordache-Dincă Cătălin Adrian și firma Rivertex Project, pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Am luat legătura cu Isabela Din, directorul economic al spitalului, cea care s-a angajat pe acest post în 2016, după ce s-a pensionat subit fosta directoare Rodica Beșliu. Tot Isabela Din este și cea care a descoperit neregulile în 2017.

„S-a întâmplat în luna a 4-a, 2017, când eu le-am întrebat pe fetele de la Serviciul Contabilitate de ce am mișcări pe contul 117, rezultat reportat. De aici a plecat totul. Este un cont care are o personalitate mai aparte și nu poți să umbli oricând pe acel cont și am întrebat pe doamna Ileana Diaconescu, care încheia, făcea balanța și cu bilanțul, să îmi spună de ce s-au făcut mișcări pe contul 117 și a spus să o întrebăm pe Amalia. Întrebând-o pe Amalia, am început să analizăm contul 117 și am văzut că pe acolo ea tot refăcea niște reglări aferente plăților către un alt furnizor”, ne-a povestit Isabela Din.

Ulterior, a discutat cu fosta contabilă Amalia Dumitrașcu. Deși a trecut mult timp de atunci, Isabela Din își amintește că a avut niște discuții aprinse în momentul respectiv. „Era un furnizor de alimente la care am văzut ordin de plată pe un alt cont decât contul pe care îl avea pe factură și am întrebat-o ce este cu contul ăsta, că nu corespunde pe factură. Contul din ordinul de plată nu corespundea cu contul pe care îl avea furnizorul pe factură și mi-a spus că, de fapt, este un alt cont, că are un alt punct de lucru. Am sunat la firma respectivă, am întrebat firma respectivă și mi-au spus că n-au avut deloc contul ăsta. Și atunci am început să iau pe fir, să fiu mai atentă, să văd al cui este contul respectiv, care apărea pe factură. Și am dat de firma Rivertex (trimisă în judecată, n. r.). Așa a plecat totul”, și-a amintit Isabela Din.

Apoi l-a anunțat pe managerul spitalului. „M-am dus imediat la d-l manager care era în momentul respectiv, d-l Gheorghe Aurelian, și i-am spus că am găsit făcute două plăți unde nu corespunde contul. Am constatat că este al altei firme contul și dânsul a zis să facem imediat un audit ad-hoc să vedem ce se întâmplă, să nu fie decât o părere de-a noastră. Am făcut auditul și după aceea am constatat că sunt mai multe plăți efectuate și am făcut înaintare către DIICOT”.

Citește și Plasată sub control judiciar, Amalia Dumitraşcu nu are voie să intre în Spitalul Judeţean

„Nu poți, într-un termen așa de scurt, să și semnezi, să te și verifici”

Isabela Din (foto) nu știe de ce s-au descoperit neregulile abia după ce s-a pensionat fosta directoare economică Rodica Beșliu și nu crede că aceasta ar fi avut vreo implicare. „Nu cred. Sincer vă spun, n-am ce să zic despre doamna. Nu am lucrat cu dânsa efectiv în serviciu, ca să vă spun modul în care lucra doamna, dar nu cred că doamna Beșliu ar fi avut o implicare în povestea asta”. Și a menționat un amănunt interesant despre modul în care lucra fosta contabilă: „Amalia Dumitrașcu avea un stil: făceau plățile în două zile, iar, în cele două zile, când se efectuau plățile, volumul era foarte mult, în jur de, cred, 300-400 de ordine de plată și totul era pe fugă. La ora 10 veneau, «haideți, fetelor, semnați ordinele de plată, că trebuie să ducem la bancă». În general se plătea pe 28-29-30 ale lunii, adică spre final de lună, și atunci persoanele care semnau ordinul de plată se uitau prin sondaj, nu puteau să se uite chiar la toate, n-ai cum într-un termen așa de scurt. Deci, doamna Beșliu avea ordonanțarea înainte, dânsa mai puțin să se uite pe ordinul de plată. Noi, care punem și CFP-ul (viză control financiar preventiv), aveam ordonanțarea. La momentul respectiv veneau cu toate teanc: «haideți să semnăm, să dăm drumul la plată »”, ne-a declarat Isabela Din, care a mai precizat că și ei i-a fost greu și le spunea tot timpul să decaleze termenele, „că nu poți într-un termen așa de scurt să și semnezi, să te și verifici, n-ai cum”.

Tot legat de modul de lucru al Amaliei Dumitrașcu, doamna Din a mai spus: „Profesional, nu am ce să îi contest, era un om profesional bun. Tot timpul, orice lucrare îi dădeai, o executa în termenul pe care îl doreai. Era singura care, de fapt, se și oferea să facă orice lucrare și avea prostul obicei, că nici asta nu mi-a plăcut, să lucreze după-amiaza. I-am spus: haideți să ne încadrăm în timpul de lucru, nu mai accept să rămânem peste program”, a încheiat Isabela Din. A mai precizat și că fosta contabilă era muncitoare și se pricepea foarte bine la capitolul furnizori și plăți, mai ales că venea din domeniul bancar. Reamintim că Amalia Dumitrașcu a fost acuzată și de delapidarea sumei de 700.000 de euro de la BCR Pitești, îniante să se angajeze la spital, dar a scăpat de pedeapsa de opt ani de închisoare cu executare, acordată în primă instanță, după ce fapta i s-a prescris.

Citește și Adriana Molfea, manager Spitalul Judeţean Argeş: „Am dat-o în judecată pe Amalia Dumitraşcu, să fim siguri că recuperăm aproape un milion de euro”

Rodica Beşliu: „Nu am ce comentarii să fac despre acest dosar”

Rodica Beșliu, fosta directoare a Serviciului Financiar-Contabil al SJU Pitești, nu a dorit să comenteze despre acest subiect: „Nu am ce comentarii să fac despre acest dosar. Haideți să lăsăm instituțiile specializate să își facă treaba”.

Spitalul a făcut demersuri pentru a recupera banii

Spitalul Județean Argeș a acționat și pe parte civilă pentru a recupera prejudiciul. Încă din 2017, odată cu formularea plângerii penale, unitatea medicală a solicitat instituirea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor inculpaților. Înțelegem însă că prejudiciul va fi recuperat doar după ce instanța de judecată se va pronunța cu o soluție favorabilă spitalului, în mod definitiv, în dosarul în care inculpații sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Apoi, instituirea sechestrului pe bunuri se va face prin executor judecătoresc, sub toate formele.

Citește și Amalia Dumitraşcu nu este singura responsabilă în dosarul delapidării de un milion de euro

Ce sumă ar trebui să plătească Amalia Dumitraşcu spitalului

În octombrie 2020, la Tribunalul Argeș s-a decis ca Amalia Dumitrașcu să plătească spitalului „suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert”, se arată pe portalul instanței. Iar, în mai 2021, Curtea de Apel a respins apelul formulat de inculpata Amalia Dumitrașcu. Astfel, hotărârea anterioară (pronunțată de către Tribunalul Argeș) a rămas definitivă.

Citește și „Amalia Dumitraşcu şi-a păcălit şi colegele de la Spitalul Judeţean să ia împrumuturi de la bănci”

Citește și Ţeapa dată de Amalia Dumitraşcu Spitalului Judeţean – în raportul Curţii de Conturi

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *