Web Analytics

Lecția de drept. Condiţiile în care se poate cumpăra un imobil cu cota redusă de 5% TVA

de | 31.01.2019 13:56 | Opinii

Pe data de 17 ianuarie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 44 Legea Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Până la acest moment, de achiziționarea unei locuințe cu cota redusă de TVA 5% puteau beneficia, o singură dată, persoanele necăsătorite sau familiile, astfel:
– în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;
– în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%.
Pentru a se putea aplica TVA redus, de 5%, cumpărătorul era obligat să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că va utiliza clădirea achiziţionată conform destinaţiei prevăzute de lege şi că îndeplineşte condiţiile impuse de Codul fiscal, amintite mai sus.
Între modificarile aduse la inceputul anului 2019 Codului Fiscal este și aceea că a fost abrogată prevederea potrivit căreia pot fi achiziționate locuințe cu o cotă redusă de 5% TVA de către orice persoană necăsătorită sau o familie doar dacă cei enumeraţi cumpără pentru prima dată un imobil în aceste condiții.
În prezent, după modificările enunțate, cota redusă de 5% TVA se aplică asupra bazei de impozitare, între altele, pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice, chiar dacă nu sunt la prima achiziție în aceste condiții.
Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.
Chiar și în condițiile noilor modificari legislative, întrucât România are deja două cote reduse de TVA, de 5% și 9% pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii, apreciem că ar fi fost nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene pentru eliminarea TVA la locuinţele noi cu o valoare mai mică de 100.000 de euro.
Avocat Cristina Leţu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii