Web Analytics

Lecţia de istorie. Împărăteasa Teodora

de | 7.06.2023 13:21 | Actualitate, Cultură, Home, Opinii

Procopius din Cezareea, cel mai important istoric din secolul al VI-lea, ne dă cele mai prețioase informații despre Teodora, soția împăratului Iustinian. Atât Iustinian, cât și Teodora au fost canonizați de Biserica Ortodoxă pe 14 noiembrie. Conform „Istoriei secrete” a lui Procopius, Teodora s-a născut pe la anul 500 d.Hr., în Cipru de astăzi, fiind fiica unui îngrijitor de urși de la circ. Teodora și cele două surori ale sale rămân orfane de mici și sunt nevoite să cerșească pentru a nu muri de foame.
În cea de-a doua jumătate a secolului al V-lea, Constantinopolul era cea mai mare metropolă a lumii, depășind prin putere și strălucire Roma, Cetatea Eternă. În centrul orașului se afla Hipodromul, marea actracție a maselor populare. Imensa sa menajerie subterană era un adevărat oraș populat de gladiatori, acrobați, astrologi, dezertori, actori și proxeneți. Acesta era mediul în care trăiau Teodora și surorile sale, luptând să supraviețuiască.

Prevestind încă de la începutul adolescenței o frumusețe ieșită din comun, dublată de o inteligență remarcabilă, Teodora este atrasă de lumea actorilor care își câștigau existența jucând în diverse scenete, între două curse de cai sau lupte de gladiatori.
Dar linia de demarcație dintre actorie și prostituție era în acele vremuri, și poate nu numai, foarte neclară. Teodora se simte mai bine în cea de-a doua ipostază. Astfel, începe drumul Golgotei pentru cea care avea să aleagă drumul Mariei Egipteanca spre mântuire.

Citește și Lecţia de istorie. Englezul John Smith – căpitan în oastea lui Mihai Viteazul

Nu trece multă vreme și Teodora va deveni favorita bărbaților din Constantinopol în spectacolele asemănătoare celor de striptease din zilele noastre. De aici și până la practicarea celei mai vechi meserii din lume nu a fost decât un pas. Dar și aici caracterul ei vulcanic și lipsa de inhibiție caracteristice marilor spirite își vor spune cuvântul.
Același Procopie descrie cum, după ce se culca cu toți mesenii, trecea cu ușurință la servitorii acestora, convinsă că va găsi iubirea și compasiunea căutate cu o neîncetată ardoare. Astfel, se simțea mult mai apropiată fizic și spiritual de sclavii gladiatori.

Marea schimbare din viața ei se petrece în anul 520 când, la 20 de ani, Teodora îl cunoaște pe Iustinian, viitorul împărat. Se spune despre el că avea origini tracice sau daco-tracice. Rămas orfan ca și ea de mic copil, a fost adoptat de unchiul său Iustin, un țăran care a intrat în armată și a ajuns până la urmă împărat. Iustinian, prin calitățile sale de militar desăvârșit (mai târziu va elibera Roma de sub ostrogoți), dovedește buna alegere a unchiului său care, la data de 1 aprilie 527, îl face asociat la tron. Patru luni mai târziu, Iustin moare și Iustinian devine suveran unic.
În anul 523, Iustinian se căsătorește cu Teodora, cu 20 de ani mai mică decât el. Cum nu se putea căsători cu o curtezană, unchiul său l-a înțeles și a schimbat legea, pentru că toate trebuiau să se împlinească conform voinței lui Dumnezeu.

Citește și Lecţia de istorie. Masacrul de la Fântâna Albă

Tăria caracterului său, curajul extraordinar și nu în ultimul rând încrederea în Dumnezeu vor ieși în evidență cum nu se poate mai măreț în timpul revoltei cunoscute sub denumirea de Răscoala Nika, în limba greacă aceasta însemnând victorie. Constantinopolul căzut în mâinile lor răsuna de strigătul Nika. Iustinian era depășit de situație și se pregătea să fugă din Constantinopol. În acel moment de derută totală, Teodora preia conducerea armatei în timp ce răsculații incendiau orașul. Ordonă ocuparea Hipodromului, cartierul general al răsculaților. 30.000 de oameni sunt uciși. Prizonierii sunt decapitați sau spânzurați. Era în 532.

Teodora s-a preocupat de asigurarea drepturilor oamenilor de rând, chiar și a prostituatelor. A refăcut biserica „Sfânta Sofia” și a construit nenumărate alte biserici, impunând ortodoxia la loc de frunte. La 48 de ani a trecut la Domnul care, în marea Sa mărinimie, a trecut-o prin „Cuptorul de foc”, murind în urma unui cancer la sân. Împăratul Iustinian a fost atât de marcat, încât nu s-a mai recăsătorit, deși a supraviețuit încă douăzeci de ani celei care a rămas în istorie ca una dintre cele mai mari împărătese a Imperiului Bizantin…
Prof. dr. Cornel Carp

Citește și Lecţia de istorie. Memoriile lui Constantin Argetoianu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *