Web Analytics

Lecţia de drept. Recuperarea TVA în cazul creanţelor neîncasate

de | 3.10.2019 13:12 | Opinii

Legislația fiscală actuală prevede că TVA (taxa pe valoarea adăugată) aferentă creanțelor neîncasate poate fi recuperată de contribuabili dacă debitorul a intrat în faliment sau în cazul reducerii creanței în procedura de reorganizare.
Deși nu se menționează termene clare dincolo de care TVA poate fi recuperată, practica ne arată că aceste proceduri se pot întinde pe ani de zile (de exemplu, de la intrarea în procedura de insolvenţă a debitorului şi până la intrarea în faliment să treacă și 10 ani), contribuabilii fiind în situația de a prefinanța statul cu taxa neîncasată de la clienți.
Conform obligațiilor asumate în tratatul de aderare la UE (transpuse și în Codul fiscal), România trebuie să respecte deciziile Curții Europene de Justiție, care a analizat în ultimii ani mai multe cazuri care aveau ca subiect TVA aferentă creanțelor neîncasate, clarificând tratamentul aplicabil acesteia.
Concluziile Curții Europene de Justiție nu lasă loc de interpretări: persoanele impozabile pot recupera TVA aferentă creanțelor pentru care există o probabilitate rezonabilă de neîncasare, furnizorii nu sunt obligați să finanțeze statul cu o TVA neîncasată de la clienți, astfel că se prevede și posibilitatea anulării acestei ajustări, în cazul în care creanța va fi în cele din urmă încasată, creându-se astfel un echilibru.
În prezent sunt în derulare mai multe proceduri de recuperare a TVA neîncasate, unele pe cale administrativă, altele cu implicarea instanțelor de judecată, uzând calea contenciosului fiscal.
Chiar și în baza prevederilor legislative limitative din România, contribuabilii pot recupera TVA aferentă creanțelor neîncasate, fiind eligibile și creanțele mai vechi de 5 ani.
Un aspect distinct îl reprezintă creanțele vândute, de multe ori pe sume modice, din cauza probabilității reduse de încasare, dar chiar și în acest caz există soluții care le pot face eligibile pentru recuperarea TVA (unde sumele recuperabile de TVA pot depăși semnificativ orice sumă din creanța propriu-zisă cu șanse rezonabile de încasare).
Curtea Europeană a Drepturilor Omului enunţă principiul de ”loialitate convenţională “ și stabilește că statele contractante se angajează să procedeze în aşa fel încât dreptul intern să fie compatibil cu Convenţia.
Astfel, ținând cont de jurisprudența constantă a Curții Europene de Justiție, invocarea deciziilor acesteia permit recuperarea TVA aferentă creanțelor neîncasate cu un efort minim, atât pe cale administrativă, cât și pe cale judecătorească.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii