Web Analytics
scris miercuri, 23.08.2023

Lecția de drept. Contractele prenupțiale sau cum trece dragostea prin buzunar

Contract prenupțial. Ce este?

Înainte de încheierea căsătorie tot mai multe persoane doresc să fie prevăzătoare și să își apere bunurile în cazul unui divorț, încheind, așa cum se numesc în limbajul uzual, contracte prenupțiale.
Aceasta înseamnă că, din punct de vedere juridic, viitorii soți pot alege, prin convenție matrimonială, regimul matrimonial, care va guverna relațiile materiale dintre ei.

Lecția de drept. Contractele prenupțiale sau cum trece dragostea prin buzunar

Regimuri matrimoniale prevăzute de lege

Legistația în vigoare permite opțiunea între comunitatea legală de bunuri, separația de bunuri ori comunitatea convențională, iar când soţii nu încheie o convenţie matrimonială li se aplică de drept regimul comunităţii legale.
Regimul matrimonial ales are caracter flexibil și mutabil, adică, după cel puțin un an de la data încheierii căsătoriei, soții pot să înlocuiască un regim matrimonial cu altul sau pot să îl modifice.

Cum și când se încheie contractul prenupțial?

Convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu
consimţământul părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut stabilit dinainte, fie înainte de căsătorie, fie în timpul căsătoriei.

Citește și Lecția de drept. Judecata în primă instanță a procesului civil

Bunuri proprii și bunuri comune dobândite în timpul comunității legale

Bunurile dobândite de oricare soț, în timpul comunității legale de bunuri sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie cu exceptia, de exemplu a bunurilor de uz personal, bunurilor destinate exercitării profesiei, bunurile dobândite prin moștenire legală sau prin testament, cu excepția cazului în care dispunătorul a prevăzut în mod expres că ele vor fi comune, despăgubire pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soți etc., care rămân bunuri proprii.
În situația în care soții locuiesc în apartamentul unui dintre ei achiziționat înainte de căsătorie cu ajutorul unui credit imobiliar, regimului comunității legale stabilește că acest bun este propriu, dar soțul neproprietar care a contribuit la plata ratelor bancare are un drept de creanță.

Ce este regimul comunităţii convenţionale?

Când soţii optează pentru regimul comunităţii convenţionale, cuprinsul convenţiei matrimoniale se poate referi la includerea în comunitate, total sau parţial, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri, la restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei etc.
În cazul comunităţii convenţionale, soţii pot stabili anticipat, la data încheierii convenţiei matrimoniale, cota parte ce le revine din bunurile achiziţionate în comun în timpul căsătoriei şi orice modificare a acestei clauze va fi precedată de lichidarea regimului matrimonial şi încheierea unei alte convenţii matrimoniale.

Citește și Lecția de drept. Domiciliul persoanei fizice

Ce este regimul separatiei de bunuri?

Regimul separaţiei de bunuri este cel care oferă cea mai mare independenţă patrimonială soţilor, care pot opta ca fiecare să fie proprietar exclusiv în privința bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum și a celor pe care le dobândește, în nume propriu, după data încheierii căsătoriei.
Dezavantajele constau în faptul că nu se stabileşte o comunitate de interese între soţi care sunt nevoiţi în permanenţă să ţină evidenţa bunurilor achiziţionate şi a datoriilor contractate, lipsa acestora putând produce confuzii în cadrul patrimoniilor lor.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Ce drepturi au pasagerii dacă se anulează sau întârzie cursa aeriană?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *