Jurnalul de Argeş, partener media în proiectul filmului de lung metraj „Un veac fără tezaur”

de | 23.07.2014 17:09 | Cultură

În curând se împlinește un secol de când Tezaurul României a luat drumul Moscovei. În cele 41 de vagoane pline cu aur, bijuterii, tablouri, icoane etc, plecate din România la Moscova în 1916 și 1917, se găseau și două lăzi cu bijuteriile Reginei Maria, în valoare de 7.000.000 lei aur. Splendida diademă confecţionată în 1914 pentru Regina Maria, ce a aparținut Tezaurului Românesc, se pare că a fost purtată și de Diana – prinţesa de Wales. Acesta nu este singurul lucru care le unește. Dinspre tată, Regina Maria are origini englezești iar dacă ambițiile filoruse ale mamei nu ar fi condus-o către est, ar fi avut o mare șansă să ajungă pe tronul Angliei.
Anul trecut, proiectul de film de lung metraj „Un Veac Fără Tezaur” – având la bază scenariul scris de Anda Orban, iar regia semnata de Dan Necșulea – a fost declarat  câştigător la concursul organizat de Centrul Național al Cinematografiei, la secțiunea documentare.
„Filmul își propune impulsionarea demersului pentru redarea patrimoniului cultural românesc și european a Tezaurului românesc de la Moscova, rămas nereturnat, chiar și după cele două restituiri parțiale, din 1935 şi 1956. Centrul Național al Cinematografiei a acordat o subvenție care acoperă 20% din valoarea proiectului. Restul banilor dorim să-i acoperim din coproducții și sponsorizări” , a declarat Ada Vertan, producătorul filmului.
Trebuie precizat că Jurnalul de Argeș  este partener media în proiectul filmului de lung metraj „Un veac fără tezaur”.
Scenariul filmului îi aparține Andei Orban iar regia cunoscutului regizor Dan Necșulea.
Excursul poveștii va fi susţinut cu mărturiile a nenumărate personalități, între care istoricii Ioan Scurtu, Dinu C. Giurescu, Stelian Tănase, Larry Watts, ale Majestății Sale Regele Mihai, Patriarhul Daniel al României, Acad. Răzvan Theodorescu. Din partea Băncii Naţionale proiectul este susținut de Guvernatorul Mugur Isărescu, consilierul Cristian Păunescu şi alţi directori implicaţi în gestionarea valorilor. M.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii