Web Analytics
scris joi, 03.10.2024

Istoria primarilor de Piteşti (5)

La 22 decembrie 1989, după ora 13.00, primarul Nicolae Zevedei părăsește precipitat sediul Primăriei, pe fondul ocupării, fără a opune cineva rezistență, de către demonstranți, a sediului Consiliului Județean al PCR și instaurării unei conduceri revoluționare.

Istoria primarilor de Piteşti (5)

Printre primii care intră în sediu se află Eleodorus Enăchescu, Decebal Nicolae, Doru Pop Hotăran, Gabriel Cazan, Sorin Bălășoiu, Sorin Glonț, Dan Gherghe, Ion Popa Argeșeanu (primul președinte al Comitetului Revoluționar), Florian Silișteanu, Marian Toma, Cătălin Rădulescu, Ovidiu Aslan, Cătălin Iancu, Marian Șerban și Mihai Nistor.

Ieșind în balconul de la Casa Albă pentru a se adresa mulțimii din piață, poetul Ion Popa Argeșeanu este huiduit după ce poeta Laura Caradima începe să strige: „Tu ai scris poezii cu Ceaușescu!”. Aflat la „telefonul roșu”, Mihai Pop Hotăran este ales, prin vot, președinte al Consiliului Județean Argeș al Frontului Salvării Naționale. Printre membri – colonelul Constantin Nanu, Ion Nicolescu, Nicolae Ionică, Cătălin Rădulescu, Laura Caradima, Vasile Nițu, Adriana Drugulescu, Cornel Nica, Vasile Ivașcu, Ion Eftimie, Eugen Răducu, Nicolae Dobre, Ion Vasilică, Călin Mărgăritescu, Stelian Nicolaescu, maiorul Vergiliu Banu, colonelul Radu Păltineanu, Liviu Dinică și Tiberiu Iordache.

O parte dintre cei care luaseră cu asalt Casa Albă se deplasează la Primăria Pitești și instaurează o nouă conducere locală. Primar este ales actorul Mihai Nistor, de la Teatrul „Al. Davila”, la propunerea colegilor Cristian Tuță și Adriana Drugulescu. Urmează zile tulburi, de luptă pentru puterea locală. Primarul Mihai Nistor trebuie, de urgență, să umple toate magazinele piteștene, cu produse alimentare, să asigure apă caldă și căldură, să rezolve tot felul de probleme cetățenești. O postură care nu-l prinde. De subliniat faptul că deciziile importante se luau „la județ”. De pildă, la 2 ianuarie 1990, biroul executiv al Consiliului Județean al FSN hotărăște ca piața centrală a municipiului să se numească în viitor Piața „Vasile Milea”. Dar nu există nicio hotărâre de Consiliu local în acest sens, nicio hotărâre scrisă a celor de la județ, astfel încât vechea denumire, de Piața „Lenin”, este legalmente în vigoare.

La 8 ianuarie 1990, în baza Decretului-Lege nr. 8, adoptat la 7 ianuarie de conducerea națională a FSN, se constituie Primăria municipiului Pitești, organ local al administrației de stat format din primar, viceprimar, secretar și patru membri. Consiliul Municipal al FSN îl numește în funcția de primar pe Nicolae Olteanu și în funcția de viceprimar pe Ion Bădescu. Cu alte cuvinte, între 22 decembrie și 7 ianuarie 1990, Mihai Nistor a funcționat ca primar fără acte, în afara legii. Singura acoperire: la 23 decembrie 1989 a fost ales președinte al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale al Municipiului Piteşti.

Citește și Piteşteanca Otilia Rădulescu-Ipek, de la muzica uşoară la soprană în Istanbul

Noul primar, Nicolae Olteanu, funcționează ca primar al Piteștiului până la 10 august 1990, perioadă în care sunt puse în funcțiune două școli: Nr. 18 (Bulevardul Petrochimiştilor) şi Nr. 19 (Găvana). La alegerile din 20 mai 1990, Nicolae Olteanu este ales deputat FSN de Argeș, dar rămâne și primar o perioadă (se putea; și Cornel Constantinescu fusese ales deputat, rămânând inspector general al Inspectoratului Școlar Argeș). Nici mandatul de deputat nu-l va duce la capăt, fiind numit, în 1991, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Orientul Mijlociu.
Conducerea municipiului Piteşti este preluată, ca primar, la 10 august, de Ion Cîrstoiu, cu activitate până la 28 octombrie 1990 (dată la care este numit prefect al județului prin H.G. semnată de Petre Roman). La 20 mai 1990, Ion Cîrstoiu fusese ales deputat FSN de Argeș, dar refuză să fie validat.

Instabilitatea e maximă. Într-un singur an – patru primari! La 28 octombrie 1990 este numit ca primar al Piteștiului Ion Dumitrescu. Lui Ion Dumitrescu îi revine, ca principală sarcină, organizarea primelor alegeri libere pentru funcția de primar, în baza Constituţiei din 1991. La 9 februarie 1992 are loc primul tur de scrutin pentru funcţiile de primar, viceprimar, consilieri municipali. Sunt 20 de candidaţi la fotoliul de primar (nouă independenţi, 11 reprezentând partide sau grupări politice), 269 de candidaţi pentru consilieri locali, aleşi 25, din care 13 independenţi. La 23 februarie are loc al doilea tur de scrutin, între subprefectul Tudor Pendiuc (Frontul Salvării Naţionale) și candidatul PNL, Viorel Raicu. Tudor Pendiuc obține 21.852 de voturi, iar Viorel Raicu – 20.046 voturi. Diferență mică.
La 1 martie are loc constituirea Consiliului Local, depunerea jurământului ca primar de către Tudor Pendiuc și alegerea, ca viceprimar, a lui Mircea Popa, independent atunci, ulterior trecând la Partidul Naţional Liberal – Aripa Tânără). Începea epoca Tudor Pendiuc…
(va urma)

Citește și Istoria primarilor de Piteşti (4)

Citește și Istoria primarilor de Piteşti (3)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...