Web Analytics

IPJ Argeș. Peste 2.000 de cazuri de violență în familie în primele opt luni ale anului

de | 10.10.2023 14:26 | Actualitate, Home

În primele opt luni ale acestui an, în județ au fost înregistrate 1.100 de infracțiuni de violență în familie, cu 3,6% mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, a informat Biroul de presă al IPJ Argeș.

Citește și: Basculantă în flăcări în Pitești, pe Calea Câmpulung

În perioada analizată, la nivelul IPJ Argeș au fost emise 188 de ordine de protecție provizorii, dintre care 85% au fost confirmate de procuror. În 220 de cazuri, victimele au refuzat emiterea unui astfel de ordin de protecție.

Conform sursei citate, 226 de ordine de protecție definitive au fost emise de către instanța de judecată în
perioada de referință.

De menționat și că în primele opt luni ale anului, polițiștii au intervenit la 2.176 de cazuri de violență domestică, 885 în mediul urban și 1.291 în mediul rural.


Dintre cele 2.176 de cazuri, 1.848 au fost sesizate prin apelul de urgență 112, cu aproximativ 15% mai multe decât în anul 2022.

Paşii de urmat pentru victimă

Potrivit IPJ Argeș, în cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale,  a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

De asemenea, victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

Acţiunea penală în cazul infracţiunilor sancţionabile la plângerea prealabilă a persoanei vătămate rămâne, însă guvernată de principiul disponibilităţii: partea poate decide retragerea plângerii sau împăcarea cu făptuitorul, situaţie care stinge acţiunea penală începută în prealabil, chiar dacă aceasta a fost pornită din oficiu.

Pentru celelalte categorii de infracţiuni (pentru care legea nu solicită introducerea unei plângeri penale prealabile), organele de anchetă penală pot fi sesizate prin plângere sau denunţ sau pot acţiona din oficiu când deţin informaţii cu privire la săvârşirea unei infracţiuni.

Pentru verificarea sesizărilor privind violenţa domestică şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violenţă domestică au loc sau au avut loc în spaţiile respective. Acţiunile poliţiştilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimţământul persoanelor, înregistrările sau fotografiile constituind probe.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *