INS: Valoarea producției în agricultură – în scădere cu 15,4% față de anul trecut

de | 18.10.2021 10:09 | Actualitate, Economie, Home

Valoarea producției în agricultură a scăzut anul trecut cu 15,4% față de anul anterior, până 81,4 miliarde de lei în prețuri curente, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit datelor INS, producția din sectorul vegetal a scăzut cu 21,5%, iar producția din sectorul animal și serviciile agricole au scăzut cu câte 1,2%. Valoarea producției vegetale, în prețuri curente, a fost de 52,8 miliarde de lei, cea a producției animale, de 26,7 miliarde de lei, iar diferența de 1,83 miliarde de lei reprezintă serviciile agricole, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI: „Bursele Europene: Jurnalişti în Dialog” – Seminar de politică europeană pentru presa locală din România

Producția vegetală deține și în anul 2020 ponderea cea mai mare (64,9%) în structura valorii producției ramurii agricole. Datele INS arată că valoarea producției vegetale, în anul 2020 față de anul 2019, a înregistrat scăderi în toate regiunile de dezvoltare ale României. “Comparativ cu anul 2019, în anul 2020 valoarea producției animale a înregistrat creșteri în regiunile de dezvoltare București-Ilfov (+3,9 puncte procentuale), Nord-Est (+1,9 puncte procentuale) și Sud-Vest Oltenia (+0,6 puncte procentuale); în celelalte regiuni de dezvoltare valoarea producției animale a înregistrat scăderi cuprinse între 5,8 puncte procentuale și 0,5 puncte procentuale”, se menționează în comunicat. Valoarea serviciilor agricole a crescut în regiunile de dezvoltare Sud-Est (+12,3 puncte procentuale), Sud-Muntenia (+4,8 puncte procentuale) și Nord-Est (+2,6 puncte procentuale), în celelalte regiuni de dezvoltare înregistrând scăderi cuprinse între 7,4 puncte procentuale și 1,0 puncte procentuale.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană rămâne secretarul general adjunct al NATO până în 2023

Producția vegetală are ponderea cea mai mare în producția ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale țării, cu valori cuprinse între 59,2% în regiunea de dezvoltare Centru și 73,1 % în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. În cazul producției vegetale, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (18,9%), Nord-Est (15,4%) și Sud-Vest Oltenia (15,2%), iar în producția animală ponderea cea mai importantă o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (19,4%), Sud-Muntenia (15,2%), Centru (14,6%) și respectiv Nord -Vest (14,4%).

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

DGA Argeș: Activitate de prevenire
DGA Argeș: Activitate de prevenire

La inițiativa Consiliului Județean Argeș și în baza Protocolului de colaborare încheiat în anul 2021, între MAI – Direcția Generală Anticorupție și Consiliul Județean Argeș, ofițeri din cadrul Serviciul Județean Argeș au desfășurat, în data de 19.05.2022,  o...

UE: Reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia
UE: Reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia

Comisia Europeană a prezentat în ziua de 18 mai planul REPowerEU - răspunsul său la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei, de invazia Ucrainei de către Rusia. Există două argumente principale în favoarea transformării urgente a...


Loading RSS Feed