Web Analytics
scris joi, 06.06.2024

În procesul lui Sorin Balaş & Co privind un jaf silvic de acum 10 ani, n-a fost stabilit nici acum prejudiciul!

Raportul de expertiză tehnică lipsește de la dosar
„Nu cred că va fi gata anul ăsta!” – spune pesimist avocatul părții civile
În curând va fi prescrisă și ultima infracțiune, cea a lui Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu

Miercuri, 29 mai, la procesul de pomină al lui Sorin Balaș (foto) & Co, privind infracțiuni comise cu aproape zece ani în urmă în păduri ale județului, Judecătoria Pitești a dat un nou termen, motivul fiind lipsa de la dosar a raportului de expertiză tehnică din domeniul silviculturii, raport despre care s-a discutat la termenele de la finele anului trecut, dar ale cărui obiective au fost sabilite abia în ședința din luna februarie a.c.

În procesul lui Sorin Balaş & Co privind un jaf silvic de acum 10 ani, n-a fost stabilit nici acum prejudiciul!

„Poate că dacă ar fi gata în luna august, ar mai fi o șansă”

Așadar, de la un termen la altul, judecata e lungită, timpul trece, iar asta îi convine de minune și ultimului inculpat din acest dosar, să scape de acuzații, prin prescrierea faptei. Prin luna martie, așa cum vă relatam, același complet respingea punerea sub sechestru a bunurilor inculpaților, adică nimeni alții decât Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu, director general al Direcției Silvice Argeș, Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale. „Respingerea unei astfel de cereri ne ia dreptul la o judecată corectă”, spunea atunci Alexandru Georgian, avocatul părții civile, reamintind că în această vară inculpații nu vor mai fi trași la răspundere din punct de vedere penal, intervenind decizia de prescriere.
Vasăzică, în acest proces în care este vorba despre un adevărat jaf comis în păduri cu zece ani în urmă n-a fost stabilit încă prejudiciul! Abia în luna februarie a acestui an a fost desemnat un expert silvic! În aprilie, nici vorbă de vreun raport de expertiză, pentru că la termenul din martie – cum am scris – nu fusese stabilit contul în care inculpații să-i achite specialistului onorariul! Iar la finele lunii mai, raportul lipsea de la dosar pentru că din două una: ori nu există, ori nu e gata! Ați înțeles? Mai durează…

Cât? Cine știe?! Foarte pesimist, avocatul părții civile nu crede că raportul respectiv va fi gata anul acesta, dat fiind faptul că există un singur expert silvic în tot județul. Iar dosare sunt multe. „Poate că dacă ar fi gata în luna august, ar mai fi o șansă, dar nu cred. Latura penală se va prescrie în două luni. Or, acest proces nu se termină așa repede. Dar și dacă s-ar termina, mai e termenul de apel și… e ca și prescrisă…” – ne spunea Alexandru Georgian, avocatul părții civile.

Citește și Judecătoria Piteşti a respins sechestrul pe averea şefului de la Ocolul Silvic Piteşti şi a tatălui secretarei lui Chiriloiu!

152 arbori tăiați ilegal și infracțiunile conexe

Vă reamintim că primul dosar (din 2020) referitor la speța respectivă a luat naștere după ce mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești, precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost făcute exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. În pădurile respective (în UP IV Micești – Cantonul 11 Purcăreni și Cantonul 12 Ciumești, conform rechizitoriului), au fost identificați în total 152 arbori tăiați ilegal, precum și infracțiunile conexe de fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni tăinuite de șeful ocolului silvic.

Prin urmare, Sorin Balaș a fost trimis în judecată la 13 martie 2020 pentru infracțiunea de omisiune a sesizării. Șeful Silvicului din Pitești nu a sesizat nici măcar Direcția Silvică Argeș – parte vătămată! – despre infracțiunile respective. Alături de Balaș, au fost trimiși în judecată și ceilalți doi: Podeanu Georgel, angajat în cadrul ocolului silvic, și Zărescu Gheorghe. Pe 22 februarie 2023, Judecătoria Pitești a decis încetarea procesului penal față de Sorin Balaș, pentru… prescrierea faptei. Și față de Georgel Podeanu instanța a dispus încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de instigare la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată.
În noul dosar, disjuns din primul, obiectul îl constituie tot infracțiunile la regimul silvic. Una dintre bătrânele păgubite s-a constituit parte civilă, cealaltă – parte vătămată. Iar inculpații sunt aceiași: Podeanu Georgel, Zărescu Gheorghe și Balaș Sorin Marius, șef la Ocolul Silvic Pitești. Culmea a fost, așa cum v-am relatat, că în noul dosar Direcția Silvică Argeș a omis să se mai constituie parte vătămată, iar instanța i-a cerut acest lucru abia după ce „Jurnalul de Argeș” a sesizat aspectul într-un articol.

Citește și Scandalos în justiţia argeşeană! Sorin Balaş & Co, inculpaţi în dosarul unui jaf silvic, vor scăpa de acuzaţii!

Citește și Scandalos! Procesul unui jaf silvic comis în Argeş în urmă cu aproape un deceniu se îndreaptă spre… prescripţia tuturor faptelor!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită