Web Analytics
scris joi, 15.02.2024

Scandalos! Procesul unui jaf silvic comis în Argeş în urmă cu aproape un deceniu se îndreaptă spre… prescripţia tuturor faptelor!

Nici la termenul din februarie nu s-a dispus punerea sechestrului pe averea șefului de la Ocolul Silvic Pitești și a tatălui secretarei lui Chiriloiu
Abia acum a fost desemnat un expert silvic care trebuie să stabilească prejudiciul

Miercuri, 7 februarie, la Judecătoria Pitești a avut loc un nou termen, dintr-un șir interminabil, în procesul lui Sorin Balaș & Co, privind infracțiuni silvice. Este vorba despre fapte grave comise cu mai bine de nouă ani în urmă în păduri ale județului, inculpați fiind – vă reamintim – Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu, director general al Direcției Silvice Argeș, Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale. Judecata e lungită, cum vă spuneam, prin tot felul de proceduri și tehnici avocățești, astfel încât toți cei enumerați să scape de acuzații. În cazul a doi dintre inculpați a intervenit deja prescripția, iar al treilea, Podeanu G., așteaptă și el să scape la fel, prin luna iunie!

Scandalos! Procesul unui jaf silvic comis în Argeş în urmă cu aproape un deceniu se îndreaptă spre… prescripţia tuturor faptelor!

Mulți procurori, multe amânări

În luna decembrie a anului trecut, Alexandru Georgian, avocatul uneia dintre păgubitele din acest dosar (parte civilă), a depus o cerere de luare a măsurilor asiguratorii față de toți inculpații! Cu alte cuvinte, să le fie pus sechestru pe bunuri. Pentru a analiza această cerere, procurorul de ședință, Andrada Petrescu, care înlocuise alt procuror de ședință, Marilena Dumitrescu, a cerut un nou termen, pe 10 ianuarie 2024. Numai că, la acea dată, procesul a fost din nou amânat, iar miercuri, 7 februarie, a apărut în ședință… un nou procuror: Sebastian Toabesi. Și ghiciți ce? Ca după un clișeu, nici de data asta nu s-a luat vreo decizie privind măsurile asiguratorii și procesul a fost din nou amânat pentru luna martie. Chiar dacă, de frică, probabil, să nu le fie pus sechestru pe averi, inculpații s-au prezentat, ca niciodată, „în păr” la Judecătorie, cu avocații după ei.

Citește și Avocaţii lui Ion Georgescu susţin că denunţătorul Valeriu Nicolae s-a comportat ca un investigator şi că l-a provocat pe primar

Avocatul părții civile: „Este vorba despre un prejudiciu ce depășește 539 mc”

Pe scurt, vă prezentăm minuta ședinței din 7 februarie. Având în vedere că partea civilă a fost despăgubită de Ocolul Silvic Pitești pentru alte tăieri din pădurea sa, care n-au legătură cu infracțiunile comise soldate cu 152 arbori rași (50% din sumă a fost restituită direct, iar 50% a fost virată Ocolului Silvic Codrii Verzi, privat – unde d-na C.C.I. a făcut cerere să se mute), avocata unuia dintre inculpați a apreciat „că este util să se emită o adresă către acel Ocol silvic privat, să vedem dacă s-a plătit suma respectivă (trebuie să avem o viziune asupra sumelor achitate și sumelor rămase de achitat)”.

Avocatul părții civile a reacționat însă prompt, spunând că această cerere a avocaților inculpaților nu e calificată ca o discuție prealabilă, ci ca o contestație asupra luării unei astfel de măsuri, de a fi pus sechestru pe averile inculpaților. Alexandru Georgian a adăugat că Podeanu Georgel a fost trimis în judecată pentru instigare la tăiere de arbori. „Este vorba despre un prejudiciu ce depășește 539 mc, noi estimăm că volumul este mai mare. Prin urmare, solicit să acceptați cererea așa cum este formulată”.
Apoi, aceeași avocată a cerut ca partea civilă să-și detalieze pretențiile față de fiecare inculpat. Dar avocatul păgubitei a spus: „Suntem într-un proces penal care nu a fost finalizat. Tocmai pentru a afla prejudiciul! Prin urmare, cum aș putea să detaliez eu cu exactitate acest prejudiciu?!” Și totuși, judecătoarea Elena Roxana Barbu a amânat judecata, cum spuneam, până pe 6 martie.
De notat că și în ceea ce privește fondul cauzei, procesul a fost amănat până pe 17 aprilie, stabilindu-se, totuși, cine va face expertiza pentru determinarea prejudiciului.

Citește și Întorsătură de situaţie în procesul lui Sorin Balaş & co. S-a cerut sechestru pe averea şefului de la Ocolul Silvic Piteşti şi a tatălui secretarei lui Chiriloiu

Istoricul jafului

Vă reamintim că primul dosar (din 2020) referitor la speța respectivă a luat naștere după ce mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești, precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost făcute exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. În pădurile respective (în UP IV Micești – Cantonul 11 Purcăreni și Cantonul 12 Ciumești, conform rechizitoriului), au fost identificați în total 152 arbori tăiați ilegal, precum și infracțiunile conexe de fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni tăinuite de șeful ocolului silvic.

Prin urmare, Sorin Balaș a fost trimis în judecată la 13 martie 2020 de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru infracțiunea de omisiune a sesizării. Șeful Silvicului din Pitești nu a sesizat nici măcar Direcția Silvică Argeș – parte vătămată! – despre infracțiunile respective. Alături de Balaș, au fost trimiși în judecată și ceilalți doi: Podeanu Georgel, angajat în cadrul ocolului silvic, și Zărescu Gheorghe. Pe 22 februarie 2023, Judecătoria Pitești a decis încetarea procesului penal față de Sorin Balaș, șeful Ocolului Silvic Pitești, pentru… prescrierea faptei. Și față de Georgel Podeanu instanța a dispus încetarea procesului penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. În schimb, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecăţii cu privire la săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de instigare la tăiere fără drept de arbori, în formă continuată.

Citește și Scandalos! Judecata lui Sorin Balaş & Co pentru infracţiuni silvice „merge” din amânare în amânare spre prescripţia izbăvitoare!

Ce spunea anul trecut Armand Chiriloiu

În fine, în noul dosar (3135/280/2023), disjuns din primul, obiectul îl constituie tot infracțiunile la regimul silvic. Una dintre păgubite s-a constituit parte civilă, cealaltă – parte vătămată. Iar inculpații sunt aceiași: Podeanu Georgel, Zărescu Gheorghe și Balaș Sorin Marius, șef al Ocolului Silvic Pitești. Culmea e că în noul dosar, Direcția Silvică Argeș a omis să se mai constituie parte vătămată! Adică în primul dosar Direcția condusă de directorul general Armand Chiriloiu era parte vătămată, iar în al doilea nu mai era, ca și când jaful produs în urmă cu un deceniu (din 152 de arbori au rămas doar cioatele!) nu mai există, și ca și când autorii și complicii lor n-au comis niciun prejudiciu. În urma sesizării acestui aspect în „Jurnalul de Argeș” și apoi a instanței, Direcția s-a constituit în cele din urmă parte vătămată.
Iată ce ne spunea anul trecut, la 4 mai, Armand Chiriloiu la întrebarea noastră dacă a făcut vreun demers pentru recuperarea pagubei: „Direcția Silvică Argeș nu a suferit niciun prejudiciu în dosarul 4629/280/2020. Proprietarii terenurilor forestiere unde s-au constatat tăierile ilegale s-au constituit părți civile, urmând ca aceștia să-și recupereze pagubele. Precizăm că în dosarul penal nr. 4629/280/2020 nu există nicio pagubă în fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de RNP – Romsilva prin Direcția Silvică Argeș”.

Citește și Sentinţă în dosarul în care un funcţionar de la AJFP Argeş a mituit doi comisari de la OPC care voiau să îi amendeze soţia. Consilierul Cătălin Cosma de la Finanţe a scăpat cu închisoare cu suspendare după ce a semnat acord de recunoaştere a vinovăţiei

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *