Web Analytics

In Memoriam Eugen Chelaru, conferință-eveniment la Universitatea din Pitești

de | 26.05.2023 16:22 | Actualitate, Cultură, Home, Jurnalul Universitar, Politica si Administratie

Vineri, 26 mai, la Universitatea din Pitești a avut loc deschiderea celei de a XV-a ediții a Conferinței Științifice Internaționale „Istoria Uniunii Europene, Cultură și Cetățeni”, organizată de instituția gazdă în colaborare cu Consiliul Județean Argeș.

Ediția de acest an este dedicată memoriei lui Eugen Chelaru, fost decan la Facultatea de Științe Juridice și Administrative și, din 2015, decan al Facultății de Științe Economice și Drept al Universității Pitești.

Citește și: Mioveni. Demonstrație de respect în memoria lui Șerban Valeca

La eveniment au fost prezenți prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu, din partea Universității București, fost ministru al Educației, Mihaela Diaconu, președinte al Senatului Universității Pitești, Dragoș Andrei Nicolescu, președintele Baroului Argeș, Daniela Pîrvu, decanul Facultății de Științe Economice și Drept, Gheorghe Barbu, rector onorific al Universității din Pitești, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, Cristian Puiu, administratorul public al județului, conducerea Prefecturii Argeș, personalități din mediul academic din țară și din străinătate, judecători, avocați și notari.

Ieri (25 mai – n.n.), la Mioveni, am participat la un seminar în memoria unui fost coleg al nostru și al dv., cadrelor didactice de la Universitatea din Pitești, prof. univ. dr. Șerban Valeca. Astăzi, iată, suntem aici la o conferință internațională în memoria unui alt fost coleg al nostru, maestrul Eugen Chelaru. Pe Eugen Chelaru l-am cunoscut mai bine în activitatea mea politică. A fost un om care dădea dovadă de un mare echilibru în tot ceea ce ne ruga să întreprindem împreună. Onorați de fiecare dată, Consiliul Județean Argeș susține asemenea demersuri care vin să ne reamintească faptul că în viețile noastre și-au pus amprenta și oameni de o asemenea valoare. Profesorul Chelaru a fost un om al cetății care și aici, la Universitatea din Pitești, a fost un om al construcției. Vreau să fiu întotdeauna un partener loial față de Universitea Pitești și vă transmit că asemenea evenimente vor avea mereu sprijinul nostru” – a spus Ion Mînzînă, potrivit unui comunicat de presă al CJ Argeș.

Tema conferinței de astăzi este una actuală și elocventă. L-am auzit cu o anumită ocazie pe domnul profesor Eugen Chelaru spunând: în fond ce este Uniunea Europeană dacă nu o sumă de culturi, o sumă de tradiții care trebuie păstrate și nu trebuie uitate. Dacă vrem ca în prezent să fie bine și viitorul să fie strălucit, nu trebuie niciodată să ne uităm trecutul și să învățăm din el” – a declarat, la rându-i, Dragoș Andrei Nicolescu.

Citește și: David Vlad Marghidan, elev al Școlii „Mihai Eminescu” Pitești, calificat pentru Olimpiada Balcanică de Matematică!

Dl profesor Eugen Chelaru a avut, în primul rând, capacitatea și abilitatea de a pune bazele unei noi construcții, Facultatea de Științe Economice și Drept, și a reușit să anticipeze și să evite orice posibile disensiuni sau nemulțumiri care ar fi putut apare din această mișcare administrativă. Era un om de echilibru, cu mult bun simț, un om care își dorea mai degrabă să construiască” – Daniela Pîrvu.

Este un eveniment foarte important astăzi pentru Universitatea din Pitești. Sala noastră de festivități abundă de personalități care au venit la această a XV-a ediție a Conferinței Internaționale organizate în cadrul Facultății de Științe Economice și Drept. Ne obișnuisem ca la pupitru să îl avem și pe profesorul Eugen Chelaru, dar colegii care îi duc mai departe activitatea sunt dovada realizărilor sale în plan didactic, așa cum o demonstrează și acest eveniment care se va derula pe parcursul a două zile” – Mihaela Diaconu.

Prof. univ. dr. habil Eugen Chelaru a fost un respectabil judecător, președinte al Tribunalului Argeș și apoi avocat, membru al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor și, timp de 20 de ani, membru al Consiliului Baroului Argeș. În zona academică, a fost decan al Facultății de Științe Economice și Drept al Universității Pitești.
În domeniul Dreptului, Eugen Chelaru este autorul mai multor cărți de Drept Civil și a fost editor-șef al revistei «Studii juridice şi administrative», la Facultatea de Drept și Stiinţe Administrative din Pitești.
În plan administrativ a fost consilier județean – se mai arată în comunicatul de presă al CJ Argeș.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *