ICN are nevoie de 300 de specialişti pentru noul reactor

de | 8.10.2015 17:11 | Politica si Administratie

Pentru implementarea proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) la Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) din Mioveni va fi nevoie de încă 300 de specialiști, a afirmat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Bogdan Badea. Potrivit oficialului, proiectul va avea ca efect și crearea a încă 2.000 de locuri de muncă în industria orizontală.
„Este vorba despre o tehnologie nucleară de generația a patra, capabilă să asigure utilizarea mult mai eficientă a resurselor de uraniu, reducerea cantităților de deșeuri generate și, totodată, creșterea gradului de securitate nucleară. (…) Fac mențiunea că noul reactor va însemna încă 300 de angajați de specialitate la ICN și se estimează că vor fi create alte 2.000 de locuri de muncă pe orizontală”, a declarat Badea, după vizita efectuată la ICN și Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de la Mioveni.
Conform aceleiași surse, proiectul ALFRED, promovat de ANSALDO (Italia), ICN (România) și ENEA (Italia), are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generație IV), de 100 MWh, având ca amplasare de referință România, pe platforma de la Mioveni.
„Guvernul român și-a arătat disponibilitatea, încă din 2011, pentru construirea pe teritoriul său a reactorului de demonstrație răcit cu plumb. Fiind o tehnologie nouă, care nu există încă pe piață, o componentă esențială a proiectului o constituie activitatea de cercetare, dezvoltare tehnologică, inovare și demonstrație”, se precizează în comunicat.
În conformitate cu cerințele europene pentru dezvoltarea acestei tehnologii, s-a creat Consorțiul FALCON între România, reprezentată de ICN Mioveni, și Italia, reprezentată de Ansaldo Nucleare spa și agenția ENEA. Principalele îndatoriri ale acestui consorțiu sunt de a face toate diligențele în dezvoltarea și finanțarea tehnologiei de dezvoltare a reactorului de demonstrație ALFRED.
F. Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii