Web Analytics

Hărțuirea presei prin justiție. PressHUB, chemat în instanță de un ONG investigat

de | 9.08.2022 17:50 | Actualitate, Home

PressHUB este chemat în judecată pentru că a dezvăluit manevrele unui ONG care pretinde de peste 7 ani că organizează un centru pentru victimele traficului de persoane.

Un proiect vehiculat de cel puțin șapte ani în spațiul public promitea inițierea unui centru de protecție și recuperare a victimelor traficului de persoane în județul Timiș.

Citește și: Fenomenul Pitești! „Un an şi şapte luni, până la majorat, m-au ţinut singură în celulă. E cumplit să fii singur în închisoare!”

Banii au venit constant și generos către Asociația WorldTeach România, condusă de Beniamin Lup, cu precădere din SUA, însă proiectul Butterfly Sanctuary a devenit un secret bine păzit de organizația românească, dar și de Uncaged, organizația finanțatoare de peste ocean, condusă de Kim Grosshans Westfall.

La mijloc sunt cifre neverosimile și bani mulți.

7 ani de tărăgănări

PressHUB a dezvăluit în martie anul acesta cum Beniamin Lup a promis centrul încă din 2015, dar până în 2019 nu au venit informații relevante despre proiect.

O deplasare la fața locului în 2022, făcută de reporterii PressHUB, a arătat că, de fapt, nu s-a întâmplat nimic. În locul unde ar trebui să funcționeze centrul, este o barieră.

PRESIUNI ÎNAINTE ȘI DUPĂ PUBLICAREA INVESTIGAȚIEI

În loc să ducă până la capăt ceea ce promisese, Beniamin Lup și Asociația WorldTeach România au ales altă cale: să pună presiune pe PressHUB pentru a opri investigația.

Acțiunile au început din momentul în care jurnaliștii l-au contactat pe Beniamin Lup pentru a-i cere informații și pentru a-i da ocazia să-și prezinte poziția. Cum este deontologic.

În februarie, Beniamin Lup a încercat pe mai multe căi (e-mailuri, mesaje telefonice, postări video pe Facebook) să oprească publicarea anchetei, să-i intimideze și să-i discrediteze pe jurnaliștii care au realizat ancheta și să atace organizații cu experiență în combaterea traficului uman citate în investigație.

350.000 DE LEI, DAUNE MORALE CERUTE

În ciuda presiunilor sale, PressHUB a publicat investigația bine documentată despre Buterfly Sanctuary. Totuși, Beniamin Lup a continuat să pună presiuni pe PressHub cerând printr-o notificare ca investigația să fie ștearsă de pe site, apoi prin chemarea în judecată a PressHUB și a organizației care deține domeniul.

Beniamin Lup cere daune de 350.000 lei, cu titlu de prejudiciu moral.

Citește și: Exclusiv. Avem acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de fostul adjunct al Poliţiei Mioveni

Acțiunea în instanță se limitează la a menționa generic încălcări ale unor drepturi civile, subliniind în mod bizar că într-un astfel de litigiu sarcina probei ar trebui să fie răsturnată, pârâții fiind cei care trebuie să facă proba fiecărui fapt indicat în cuprinsul articolului care stă la baza demersului juridic.

Chemarea în instanță a PressHub, o rețea de presă locală cu participarea a peste 30 de redacții și freelanceri, este o modalitate de hărțuire menită să afecteze libertatea presei și independența jurnaliștilor de investigație.

Articol preluat din PressHub, platforma jurnaliștilor în serviciu public

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *