Web Analytics
scris vineri, 16.02.2024

Grecia legalizează căsătoria între persoanele de același sex și adopțiile

Este nu numai o premieră absolută în lumea ortodoxă, ci și un demers de cea mai mare importanță în contextul actual, deschizând porțile către orizonturi complet imprevizibile. Este vorba despre un demers care devine relevant – sau are posibilitatea de a deveni foarte rapid – pentru dorința unora dintre țările apaținând spațiului ortodox de a se rupe de anumite tradiții considerate imuabile și de a se plasa în zona modernității și a adaptării la schimbările profunde ale mentalității sociale.

Grecia legalizează căsătoria între persoanele de același sex și adopțiile

Acesta poate fi sensul schimbării pe care au decis-o deputații din Parlamentul de la Atena: din cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameal, 176 au votat “pentru”, 76 “împotrivă” și 2 s-au abținut de la vot,  decizia lor însemnând că Grecia devine cea de-a 37-a țară din lume și a 17-a din Europa și prima țară ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex.

Citește și: Schimbări importante la examenul pentru permis de conducere

Argumentul major este cel care se regăsește în mesajul postat de Primul Ministru al Greciei, biunecunoscut politician din zona de centru-dreapta, care a caracterizat decizia drept “o piatră de hotar în ce privește drepturile omului și care reflecă Grecia de azi, o țară progresistă și democratică, devotată cu pasiune valorilor europene”.

Măsura era așteptată, dar bătălia politică împotriva influenței biseriii ortodoxe se anunța deosebit de dificilă. Dar premierul Mytsotakis -sa ținut de marea sa promisiune electorală pentru al doilea său mandat, adică susținerea legalizării căsătoriei între persoanele de același sex și a dreptului acestor familii de a adopta copii. Măsură în favoarea căreia se pronunțaseră și partidele de stânga din opoziție, materializând acum dezdiratul despre care vorbea Primul Ministru în campanie, “de a ameliora în mod considerabil viața concetățenilor noștri homiosexuali și a copiilor lor”, în contextul în care trebuie recunoscută “o realitate socială existentă”, astfel încât votul parlamentarilor avea să anuleze “o inegalitate gravă din democrația noastră”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *