Web Analytics
scris joi, 01.05.2014

Gazprom, tot mai aproape de construirea conductei Piteşti-Pancevo

Departamentul pentru Energie analizează participarea companiei sârbe NIS Gazprom Neft, deţinută de grupul rus Gazprom, la construcţia unei conducte de petrol între oraşele Piteşti şi Pancevo (Serbia) care să interconecteze reţelele pentru transportul petrolului dintre România şi Serbia, potrivit surselor din domeniu.
„Analizăm participarea NIS Gazprom Neft în proiectul oleoductului Constanța-Pancevo, la construcția tronsonului conductei Pitești-Pancevo. După retragerea Croației din proiectul PEOP (Conducta de Petrol Pan-Europeană – n.r.), România și Serbia au susținut necesitatea dezvoltării proiectului într-un nou concept, pe secțiunea Constanţa-Pancevo, aceasta reprezentând, de fapt, interconectarea sistemelor naționale de transport al petrolului ale celor două țări”, a declarat recent  Corneliu Condrea (foto), directorul Direcției de țiței și gaze din Departamentul pentru Energie.

Gazprom, tot mai aproape de construirea conductei Piteşti-Pancevo

Piteștiul pe harta independenței energetice față de Rusia

Proiectul conductei de petrol dintre Pitești și Pancevo este o variantă scurtată a fostului PEOP, care viza transportul țițeiului din portul Constanța până în Trieste (Italia). În 2007, Comisia Europeană propunea chiar extinderea acestei conducte până în Marsilia (Franța). PEOP urma să aibă o lungime de 1.400 kilometri, care să transporte petrol din bazinul caspic către Constanţa şi apoi în portul italian Trieste. La acea dată, punerea în funcțiune a conductei era preconizată pentru 2012, costul investiției fiind estimat la 2-3,5 miliarde de dolari. Oleoductul avea rolul de a reduce dependenţa UE faţă de livrările de petrol din Federația Rusă şi ţările din Orientul Mijlociu. În 2010, era avansată posibilitatea includerii Gazprom în proiect. Potrivit lui Condrea, printre considerentele în favoarea continuării acestui proiect se numără interesul companiei sârbe NIS, controlată de Gazprom, de a dezvolta o rută de aprovizionare cu țiței eficientă pentru rafinăria sa din Pancevo.
  „Pe lângă realizarea proiectului construcției unei conducte pentru transportul țițeiului pe relația Constanța-Pitești-Pancevo, este pusă în discuție și asigurarea livrărilor și depozitării carburanților produși la rafinăria din Pancevo, care vor conferi, pe lângă dezvoltarea unui proiect de importanță regională, și extinderea investițiilor companiei NIS Gazprom Neft în România”, a adăugat Condrea.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...