Web Analytics

Fostul prefect Iani Popa se contrazice în legătură cu scandalosul document prin care a dat liber la transferurile ilegale de păduri

de | 29.10.2014 21:22 | Dezvăluiri

În numărul trecut al Jurnalului de Argeș, v-am prezentat o hotărâre din 16 ianuarie 2008 a Comisiei Județene de Fond Funciar, semnată de actualul senator liberal Iani Popa, pe atunci prefect de Argeș, conform căreia transferurile de terenuri și păduri din localități de pe raza aceluiași ocol silvic se puteau face fără să mai treacă prin Comisia Județeană de Fond Funciar, lucru ce contravenea flagrant reglementărilor în vigoare.
Iani Popa se faultează de unul singur într-un drept la replică prin care se îngroapă și mai mult.
Prima greșeală. Iani Popa spune în dreptul la replică trimis că „Toate anexele sunt validate de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar la propunerea Comisiilor locale de fond funciar cu respectarea prevederilor legale.” Prin această afirmație, senatorul Popa se contrazice singur pentru că prin ordinul pe care l-a semnat în ianuarie 2008 scria: „Anexele nr. 42 care privesc amplasamente de pe o localitate pe alta în cadrul aceluiași ocol silvic vor fi puse în aplicare fără a mai fi validate prin Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.”
Tot Iani Popa se faultează singur printr-o altă afirmație din dreptul la replică: „Hotărârea Comisiei Judeţene de Fond Funciar invocată de dumneavoastră se referă la anexe care au fost deja supuse analizei şi validării respectivei comisii şi are rolul de a preveni transferurile ilegale.” Nimic mai eronat. În hotărârea, pe care de bunăvoie și nesilit de nimeni a semnat-o pe 16 ianuarie 2008, scria negru pe alb că „Anexele nr. 42 care privesc amplasamente de pe o localitate pe alta în cadrul aceluiași ocol silvic vor fi puse în aplicare fără a mai fi validate prin Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.” Altfel spus, hotărârea se referea la anexe ce nu mai urmau să fie supuse validării de către Comisia Județeană și nu așa cum spune Iani Popa, „la anexe care au fost deja supuse analizei şi validării respectivei comisii”.

Citiți și râdeți: hotărârea a fost făcută cu scopul de „a preveni transferurile ilegale”

Cât despre rolul hotărârii de a „preveni transferurile ilegale”, nimic mai neadevărat: prin această hotărâre se dădea liber practic la transferuri reglate doar de către comisiile locale.
Vă prezentăm mai jos și dovada că prin hotărârea semnată de către Iani Popa în ianuarie 2008 s-au încălcat reglementările legale în vigoare. Este vorba chiar de un document al Guvernului României, în speță Regulamentul privind procedura de constituire, atribuțiile și funcționarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor; a modelului și modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum și punerea în posesie a proprietarilor din 4 august 2005. Un document realizat cu doi ani și jumătate înainte de hotărârea ilegală. La capitolul VIII din acest Regulament, intitulat „Retrocedarea terenurilor forestiere”. La art. 68 scrie negru pe alb: „Persoanele fizice și juridice înscrise în anexele nr. 37,40,41 și nr. 38 cărora li s-a validat reconstituirea dreptului de proprietate și care nu pot fi puse în posesie pe amplasamente situate în competența teritorială a comisiei locale, se vor înscrie de către comisia județeană în anexa nr. 42”. Altfel spus, anexa 42 nu poate fi pusă în aplicare și implicit validată, în nicio situație, fără a trece prin Comisia Județeană.
Denis Grigorescu

***

Către Jurnalul de Argeş,
În atenţia domnului Gabriel Grigore,

Pentru corecta informare a dumneavoastră şi a cititorilor dumneavoastră doresc să fac câteva precizări:
1. Documentul „bombă” prezentat de dumneavoastră şi comentat în ziarul din data de 22.10.2014 nu reprezintă un Ordin al Prefectului, ci o adresă prin care se comunică Direcţiei Silvice Piteşti o hotărâre a Comisiei Judeţene de Fond Funciar din data de 16.01.2008.
2. Hotărârile Comisiei Judeţene de Fond Funciar sunt adoptate în cadrul şedinţelor acestei comisii, nu sunt luate de o singură persoană, respectă prevederile legale, iar prefectul este obligat să le semneze pentru autoritate, chiar dacă în cadrul dezbaterilor a avut o poziţie contrară majorităţii.
3. Toate anexele sunt validate de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar la propunerea Comisiilor locale de fond funciar cu respectarea prevederilor legale.
4. Hotărârea Comisiei Judeţene de Fond Funciar invocată de dumneavoastră se referă la anexe care au fost deja supuse analizei şi validării respectivei comisii şi are rolul de a preveni transferurile ilegale. În adresa de înaintare către Direcţia Silvică se precizează explicit solicitarea Instituţiei Prefectului de respectare a legii: „Faţă de cele mai sus precizate, aveţi obligaţia să transmiteţi, în regim de urgenţă, şefilor de ocoale silvice punerea în aplicare a celor stabilite, în conformitate cu prerogativele conferite de legislaţia în vigoare, caz contrar vor suporta sancţiuni, în baza prevederilor care decurg din aplicarea şi definitivarea legilor fondului funciar.”
5. Vă informez, de asemenea, în legătură cu un lucru pe care dumneavoastră îl ştiţi foarte bine şi anume că, în timpul mandatului meu de prefect, nu s-a făcut niciun transfer ilegal de pădure.
6. În ceea ce priveşte restul afirmaţiilor, titlurilor, etc. din ziarul dumneavoastră consider că acestea sunt parte integrantă a unei campanii mincinoase menite să defăimeze anumite persoane.
Am convingerea că am reuşit să lămuresc aceste lucruri şi să vin în sprijinul dumneavoastră.
Senator Ion POPA,
Preşedinte PNL Argeş

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii