Web Analytics

Ţeapa dată de Amalia Dumitraşcu Spitalului Judeţean – în raportul Curţii de Conturi

de | 21.02.2018 19:59 | Economie

01 AmaliaDumitrascuCurtea de Conturi a făcut public în această săptămână raportul privind finanțele publice locale pe anul 2016 la nivelul județului Argeș. Iar cele mai mari nereguli au fost găsite la Spitalul Județean Argeș.

Și ce este cel mai interesant e faptul că pentru prima oară este făcută publică suma cu care fosta contabilă a țepuit Spitalul Județean: peste 4,9 milioane lei. Concret, iată ce scriu inspectorii Curții de Conturi legat de această fraudă: „Au fost efectuate plăți nelegale, din creditele bugetare aprobate la Titlul II „Bunuri și servicii”, art .20.04 – „Medicamente și materiale sanitare”, alineat 20.04.01 – „Medicamente”, în valoare de 3.988.688 lei, reprezentând sume achitate în contul unei societăți comerciale fără existenţa angajamentelor legale și fără contraprestație.
În timpul misiunii de audit, echipa de audit a recomandat conducerii entității luarea de măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.
Conducerea SJU Pitești prin personalul de specialitate, a procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului entității prin plățile nelegale efectuate, operațiune din care a rezultat că valoarea certă a acestuia este de de 4.932.364 lei, din care 3.988.688 lei plăți nelegale și 943.676 lei dobânzi și penalități de întârziere”.
Reamintim, pe scurt, și modul de operare al Amaliei Dumitrașcu. Pe facturile emise erau trecute numele unor furnizori, însă contul trecut era al unei firme controlate de Amalia Dumitrașcu.
În orice caz, este foarte ciudat-și aici Parchetul ar trebui să facă verificări-cum Rodica Beșliu, cea care era directoare economică în perioada în care Amalia Dumitrașcu a comis frauda, nu a sesizat nimic în neregulă, deși sumele fraudate erau uriașe. Iar aici ori e vorba de o superficialitate crasă, ori de altceva…

O altă problemă: nu au fost înregistrate în contabilitatea spitalului medicamente și materiale sanitare de peste 806.000 lei

Revenind la raportul Curții de Conturi, acesta mai scoate la iveală și alte nereguli constatate la Spitalul Județean. Cum ar fi aceea că în evidența contabilă a spitalului nu au fost înregistrate medicamente și materiale sanitare în valoare totală de peste 806.000 lei.
Tot la Spitalul Județean Argeș au mai fost constatate neconcordanțe „între evidența contabilă sintetică a entității și situațiile analitice în ceea ce privește conturile 401 – „Furnizori” și, respectiv 462.01 – „Creditori sub 1 an”, în valoare totală de 1.160.357 lei”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii