Web Analytics

Drame provocate cu complicitatea Primăriei Piteşti. Pensionarii din blocul 56 îşi părăsesc locuinţele, speriaţi de şantierul firmei Titidan

de | 25.07.2019 13:55 | Dezvăluiri

# Cei rămași, fiindcă n-au unde să se mute, au cerut Poliției Locale să intervină măcar pentru respectarea programului de liniște # „Doi zdrahoni de la Poliția Locală m-au amenințat că, dacă mai dau telefoane, tot pe mine mă amendează”
Şantierul controversatului bloc cu 10 etaje din centrul Piteștiului, care se ridică pe sit-ul urban Republicii 54, între Centrul de Afaceri Forum și Direcția de Asistență Socială, imobil pentru care titulară este firma Titidan, îi face pe locatarii blocului vecin – nr. 56 – unde proprietarii sunt preponderent pensionari, să cedeze nervos. Oamenii reclamă nu numai că nu şi-au dat niciodată acordul pentru noua construcţie ce le va umbri apartamentele, acord care, spun ei, nici măcar nu li s-a cerut, aşa cum spune legea, dar și că de la instalarea şantierului, cu excepția perioadei în care lucrările au fost suspendate în instanță prin procesul intentat de un alt vecin care s-a considerat vătămat – dr. Tiberiu Irimia- nu mai au pic de linişte. Asta pe lângă praful aferent, care, de un an, îi obligă să stea cu ferestrele închise.

„De un an, stăm cu geamurile aproape tot timpul închise”

Vineri, 19 iulie, am găsit-o pe una dintre locatare, Stela Dumitrescu, o bătrână cu handicap, în apartamentul dumneaei de la parterul blocului 56, cu geamurile închise, într-o căldură înăbuşitoare. Doar ușa de la apartament, întredeschisă, asigura un minimum de aer în interior.
Femeia încearcă să-şi spună oful, dar vorbeşte cu greu, din cauza bolii. Fiica ei, Nicoleta Ciobanu, ne explică: „Noi, de un an, stăm cu geamurile aproape tot timpul închise. Nu se poate sta cu ele deschise, pentru că și aerul de afară e irespirabil. Tot praful ne intră în casă, peste tot, se depune pe alimente, pe mobilă, pe haine, iar dacă-l ţinem închis, parcă ne sufocăm. E un coșmar pentru noi”.
Mama ei iese cu greutate din scara blocului până la băncuța flancată de panourile metalice ale șantierului, ca să-și dezmorțească un pic oasele, că de o gură de aer curat nu poate fi vorba, și să discute cu noi. Se ține cu mâinile de cap și oftează, încercând să-și spună păsul
„Nu mai poate. E bolnavă, are handicap! Vă dați seama că are nevoie de liniște. Trebuie să se odihnească, inclusiv în cursul zilei. Ei, pe șantier (…), la 7.30 dimineața încep lucru. Toate utilajele sunt pornite. Nu vă dați seama ce e aici. La 13-14, cel puțin o dată pe săptămână, trebuie să chem Poliția Locală. Habar n-am ce vorbesc ei acolo, dar nu cred că se întâmplă nimic, că situația se repetă. Pe 13 iulie, de la 7.30 dimineața, până seara, la 19, au lucrat continuu. Nici măcar cu pauza aia de la 13 la 14. A venit Poliția Locală, dar nu știu dacă le-au dat sau nu amendă. M-au întrebat pe mine, în schimb: «Da’ cu ce vă deranjează?». Cum adică, cu ce mă deranjează?! Păi, dacă e oră de liniște de la 13 la 14? N-am făcut eu legea! Acum o lună și jumătate au venit doi zdrahoni, bine făcuți, de la Poliția Locală și m-au amenințat că, dacă mai dau telefoane să-i chem, tot pe mine mă amendează. Și erau aici, în intervalul ăla de liniște, când se auzea foarte bine ce hărmălaie e. Mi-au zis: «Ce, ăla e zgomot?!» Eu nu pot să stau liniștită o oră să mă odihnesc că e șantierul la geamul meu, dar ei n-auzeau! De mama ce să mai zic?! Tot timpul gălăgie, se strigă. Au barăcile aici, se schimbă, urlă!”, spune Nicoleta Ciobanu.

Poliția Locală: „S-a constatat că, într-adevăr, nu se respectă programul de liniște”

Am încercat să aflăm de la Poliția Locală cum au fost soluționate sesizările femeii referitoare la nerespectarea programului de liniște.
„Au fost luate măsuri de fiecare dată când am fost solicitați în zona respectivă și s-a constatat că, într-adevăr, nu se respectă programul de liniște. (…) Din informațiile noastre, doamna a sunat și în afara programului de liniște. Tocmai de aceea i s-a adus la cunoștință că poate fi sancționată dacă mai sună atunci când noi nu putem interveni (legea nu ne permite să acționăm dacă nu este program de linişte)”, ne-a comunicat Bogdan Aristănțoiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Pitești.
În ce au constat efectiv aceste măsuri e greu de precizat pentru că purătorul de cuvânt al Poliției Locale spune că „nu avem voie să dăm sume”. Bogdan Aristănțoiu a precizat însă că măsurile pot consta în avertismente sau amenzi de la 200 la 1000 de lei.

„În bloc mai locuiesc doar cinci persoane, în patru apartamente”

Carevasăzică, e incert dacă dezvoltatorul a fost doar mustrat sau/şi amendat pentru încălcarea programului de linişte a vecinilor. Cert e că treaba merge mai departe, iar şantierul continuă să duduie în urechile locatarilor din zonă, ce-i drept, din ce în ce mai puțini, pentru că jumătate din cele 8 apartamente din bloc sunt goale, iar disconfortul cauzat de șantier e una din cauze.

Nicoleta Ciobanu: „Astea sunt condițiile pe care actualul primar ni le-a oferit nouă”

„Sora doamnei Minodora, vecina noastră (proprietara de drept a apartamentului, care stă în Canada), locuia aici. Avea un copil mic, în vârstă de trei ani, iar săptămâna trecută, din cauza zgomotului și prafului, și-a luat copilul și a plecat. Și-a găsit cu chirie în altă parte… O altă familie, care mai avea apartament și pe Popa Șapcă, a plecat acolo, tot din cauza zgomotului. Cine mai suportă aici?! Efectiv, în bloc mai locuiesc cinci persoane, în patru apartamente. Mama, handicapată, unde să se ducă? Astea sunt condițiile pe care actualul primar ni le-a oferit nouă. Nici măcar n-a avut bunul-simț să vină aici. Eu nu l-am văzut niciodată de când suntem îngrădiți cu aceste table să vină să zică: «Da, eu le-am dat autorizația, vă convine, nu vă convine, mai aveți ceva plângeri?». Noi, aici, nu avem parte nici măcar de alea două ore stabilite prin programul de liniște”, spune Nicoleta Ciobanu.

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Domnule Apostoliceanu, incepetinun
    ,razbou » nu numai cu primarul Pitestiului ci si cu viceprimarul Zidaru , , care considéra ça am un conflict de natura personala cu administratorul Sibinschi Emil, Asoc.de Prop.Competitia, din cauza caruia sint de 5 ani in procese in calitate de membra a Asoc.de Prop.mai sus amintie si care ma obliga sa platesc puerderi ( diferente apa) pentru un apartament nelocuit 0 persoane ,0 consum platesc pierderi ca cei care locuiesc efectiv in apart.si évident consuma apa.
    Nici dupa ce am doua hotariri définitive ale judecatoriei Pitesti in sensul ca nu trebuie sa platesc pierderi, administratorul continua sa ma obligé prin afisarea la avizier a listei cu plata intretinerii , sa platesc pierderi apa . Departamentul din cadrul Primariei care se ocupa de asoc.de prop.in speta viceprimar Zidaru si Boata . nu i au nici o masura ,in sensul de a-l obliga pe administrator sub sanctiune , sa respecte legea.
    Nu am nici un conflict de natural personala , sint plecata de 10 ani din tara , si am venit in tara doar o data pe an pentru 1-2 saptamini.