Web Analytics

Consulul onorific al României în Elveţia recunoaşte că a intervenit la Ministerul Culturii pentru blocul firmei Titidan

de | 11.07.2019 14:12 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Avem dovada furnizată chiar de intervenient # Doamna Marinela Somazzi Safta declară că „eu, în calitatea mea de consul onorific, sunt chemată de tot felul de investitori care sunt «arși»”, după care nu uită să adauge că „domnul de la Titidan este un investitor serios” # Am mai descoperit că doamna consul este și intervenient pentru firma Titidan în procesul strămutat la Vâlcea, în care doctorul Irimia l-a dat în judecată pe dezvoltatorul imobiliar

În urmă cu câteva săptămâni, jurnaliștii de la „Cațavencii” au alocat o pagină controversatului bloc de 10 etaje construit de firma Titidan în centrul Piteștiului, pe situl urban Republicii. Ca și noi, colegii din presa centrală au scris și despre modul cel puțin îndoielnic în care au fost date autorizațiile de către diferitele autorități, locale și naționale. În respectivul articol se făcea referire, printre altele, la faptul că o clădire demolată de către Titidan pe terenul unde se va ridica viitorul bloc ar face parte din lista monumentelor istorice și că ”însuși ambasadorul Elveției i-ar fi făcut o vizită ministrului Breaz pe tema asta, căci în spatele lui Titi Dan SRL stau niște bani din Țara Cantoanelor”.

Cum Jurnalul de Argeș a publicat fragmente din articolul din ”Cațavencii”, inclusiv pe cele despre presiunile de sorginte elvețiană făcute la Ministerul Culturii, am fost sunați la redacție de cine credeți? De către consulul onorific al României la Lugano, în Elveția – Marinela Somazzi Safta. Doamna Somazzi ne-a precizat că a plătit deja avansul pentru un apartament în viitorul bloc ce va fi ridicat de firma Titidan în centrul Piteștiului și că ambasadorul Elveției nu are nicio legătură cu firma Titidan. Jurnalul de Argeș a descoperit însă că doamna consul este și intervenient într-un dosar la Tribunalul Vâlcea, dosar în care familia Irimia, care are o locuință în zona unde se va ridica viitorul bloc de 10 etaje, cere suspendarea autorizației de construcție pentru investiția celor de la Titidan. Mai mult, surpriză, Manuela Somazzi Safta a recunoscut că a fost la Ministerul Culturii, însă, zice domnia sa, doar în… audiență și ”ca persoană fizică” alături de juristul firmei Titidan, adică juristul dezvoltatorului imobiliar. Cei doi, după cum se dă singură în vileag doamna consul onorific, au fost la Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii, pentru a clarifica dacă acea clădire demolată de către dezvoltatorul imobiliar are statut de monument istoric. Acum, dacă e normal ca un consul onorific să se ducă pe capul celor de la Ministerul Culturii să afle dacă o clădire deja demolată era sau nu monument de patrimoniu, judecați și dvs.
Că această implicare mai mult decât vizibilă pentru un investitor privat și nouă ne miroase a altceva, a ceva ce naște foarte multe semne de întrebare. De altfel, am adresat întrebări oficiale atât la Ministerul Afacerilor Externe, cât și la Ambasada Elveției dacă un astfel de comportament al doamnei consul onorific al României la Lugano e conform uzanțelor diplomatice.

„Am plătit avansul pentru un apartament”

Marinela Somazzi Safta locuiește de 44 de ani la Lugano și de 16 ani este consul onorific al României în orașul elvețian. De profesie e psihoterapeut și se prezintă drept ”expert în comportament și comunicare”. Legat de faptul că e cumpărătoarea unui apartament în viitorul bloc Titidan, Marinela Tomazzi Safta spune că: ”Am hotărât să fac cu soțul meu o investiție, să venim să ne petrecem bătrânețea în sânul familiei, la Pitești. Am cumpărat pe hârtie un apartament în viitorul bloc de pe b-dul I.C. Brătianu nr. 54, am plătit avansul. M-am interesat și eu la Primărie, la Direcția de Cultură, să văd dacă e în regulă. Eu, în calitatea mea de consul onorific, sunt chemată de tot felul de investitori care sunt „arși”. Și asta pentru că există un vid în legislație. Am făcut interpelări inclusiv la Senat. Doresc să protejez investitorii străini, ca și pe cei români. Domnul de la Titidan este un investitor serios.
Când s-a dat autorizația finală de construcție, Primăria Pitești trebuia să ceară și avizul de la Ministerul Culturii. De unde să știe investitorul de la Titidan care e procedura? În toate PUG-urile, PUZ-urile orașului nu apare că I.C. Brătianu nr. 54 a făcut vreodată parte dintr-un sit. Acolo era o vechitură de casă ce a fost dărâmată pentru că toată lumea a zis că nu e de patrimoniu”.

„Am fost în luna martie la Ministerul Culturii, cu juristul de la Titidan și cu toată arhiva Piteștiului”

Am întrebat-o pe Marinela Somazzi Safta și cum a ajuns în audiență la secretarul de stat în Ministerul Culturii și în ce calitate. „Eu am telefonat la minister, la mai multe numere de telefon la care nu răspundea nimeni, telefoane pe care le-am găsit pe internet. Și pe dumneavoastră tot pe internet v-am găsit. La un moment dat a răspuns o secretară de la cabinetul domnului secretar de stat Pugna. Și am cerut o audiență la domnul secretar de stat, ca persoană fizică, m-am dus ca orice cetățean, nu că sunt eu consul. M-am dus în audiență ca un cetățean liber care luptă pentru propriile drepturi. Eu n-am cerut ajutorul nimănui, deși am relații la toate partidele. În luna martie a.c., eu am cerut o audiență la domnul Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii. Am fost în luna martie la Ministerul Culturii, cu juristul de la Titidan și cu toată arhiva Piteștiului. La ședință era și domnul Gămureac de la Patrimoniu. Le-am cerut să se facă lumină, să se controleze în arhive, am cerut adevărul, nu am cerut acte false, nu am cerut să se sară peste lege. De acolo s-a început o cercetare. A ieșit Ordinul de ministru, fiindcă s-a dovedit a fi o eroare materială, produsă în 1996, când cineva a înregistrat în patrimoniu o bucată mai lungă decât trebuia din b-dul I.C. Brătianu, așa se presupune. Și așa a rămas. Domnul ministru, după toate dovezile aduse, a eliberat un Ordin care a trecut prin secretariatul general al Camerei Deputaților, către Monitorul Oficial. Când a ajuns la Monitor, a ajuns și o scrisoare de la ministrul Culturii, prin care retrăgea de la publicare ordinul fiindcă a apărut un articol în Cațavencii. Se fac noi controale pentru ca domnul ministru să fie sigur”, precizează Marinela Somazzi Safta.

„Se poate intra într-un conflict diplomatic”

În continuare, consulul onorific al României la Lugano a mai spus că: ”În articolul din Cațavencii scrie că în spatele mușchilor lui Titidan este bănet din Elveția și că la domnul ministru Breaz s-a dus ambasadorul Elveției. Domnul ambasador al Elveției nu s-a dus la domnul ministru, l-am informat pe domnul ambasador și va lua măsuri, pentru că se poate intra într-un conflict diplomatic. Ambasadorul Elveției riscă o pată fără noimă”.
Am întrebat-o, firesc, pe Marinela Somazzi Safta și dacă, având în vedere implicarea sa în sprijinirea celor de la Titidan, are cumva acțiuni la Titidan sau legături direct cu firma respectivă. ”Nu, dragule, nu. În spatele firmei Titidan nu e vreun capital elvețian. Mi-am făcut cont în România ca să plătesc avansul de 30% pentru viitorul apartament. 30% din sumă va fi plătită când blocul ajunge la ultimul etaj. Și când e blocul e gata voi plăti restul de 40%”, spune consulul onorific al României la Lugano.

Cum explică consulul onorific intervenția la Ministerul Culturii: „Fiindcă 30% din investiția mea e în pericol”

Am întrebat-o pe doamna consul și cum a venit inițiativa de a avea reacție în acest caz, în condițiile în care sunt zeci de cumpărători ai viitoarelor apartamente din blocul Titidan și niciunul nu s-a gândit să meargă la minister să afle dacă o clădire, atenție, dărâmată deja de către dezvoltatorul imobiliar, figurează pe lista monumentelor istorice. „Fiindcă 30% din investiția mea e în pericol, am și eu o vârstă, nu vreau să mă mut acolo la 80 de ani. Acum câțiva ani, eu și soțul meu pusesem ochii pe un apartament într-un bloc în cartierul Craiovei, nu am reușit să îl cumpărăm, l-a luat cineva înainte. Și de ani de zile dorim să cumpărăm o proprietate în centrul Piteștiului”, a venit răspunsul Marinelei Somazzi Safta.
Consulul onorific al României la Lugano ne-a dezvăluit și cum a intrat în legătură cu cei de la Titidan: ”Am văzut site-ul dezvoltatorului, am dat telefon acum un an și jumătate, am venit la Pitești și l-am rugat pe domnul Ionescu să îmi arate ce are deja construit. Era un bloc în Craiovei, mi s-a părut departe. Mi-a spus domnul Ionescu că are un proiect în centrul Piteștiului. Am aflat ulterior că un nepot al meu îl cunoaște. Când a fost proiectul gata, mi-am ales un apartament la etajul 8. Am văzut acel articol plin de minciuni din Cațavencii. Iar misiunea mea în calitate de consul onorific este să apăr imaginea, a cui nu știu, a țării, a ambasadorilor. Dacă iese la iveală că domnul Irimia a sărit peste cal, plătește niște daune de se usucă”.

Doamna Somazzi-Safta, invitată la Simfonia Lalelelor şi la dineu cu Liviu Dragnea în Elveţia

Coincidență sau nu, Marinela Somazzi Safta a fost invitată de mai multe ori de Primăria Pitești și edilul Cornel Ionică la Simfonia Lalelelor, ultima sa vizită la eveniment fiind la ediția cu nr. 40 din aprilie 2017. De altfel, așa cum și consulul onorific ne-a dezvăluit, ”și cei de la Primăria Pitești au fost în vizită la Lugano”. Așadar, o relație strânsă cu oficialii din Primăria Pitești.
Și încă o informație interesantă: în mai 2018, Marinela Somazzi Safta a participat la un dineu de lucru cu Liviu Dragnea, pe atunci președinte al Camerei Deputaților, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta a făcut-o în Elveția. Informația apare într-o informare oficială de la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților. La respectivul dineu au participat și ceilalți doi consuli onorifici ai României în Elveția, prințul Dimitrie Sturdza și Guido Gianasso.

Directorul Institutului Patrimoniului îi contrazice pe doamna consul şi pe dezvoltatorul imobiliar: „Clădirea e parte dintr-un sit monument istoric”

Am luat legătura și cu Ștefan Bâlici, director Institutul Național al Patrimoniului, pentru a ne spune dacă respectiva clădire demolată din Pitești pentru șantierul Titidan este sau nu monument istoric și dacă doamna consul onorific Marinela Somazzi a vorbit cu el legat de acea clădire.

„Domna consul a vorbit cu cineva din subordinea mea, eu nu eram acolo în acel moment. Legat de clădirea demolată de pe b-dul I.C. Brătianu am transmis deja că e parte dintr-un sit monument istoric”, ne-a declarat Ștefan Bâlici.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii