Web Analytics

DORIN FALCĂ, un model de tehnocrat printre finanţişti

de | 24.05.2012 11:23 | Politica si Administratie

# ”Viitorul politician român trebuie să fie un om dintre oameni şi nu un om peste oameni”. Și-a început cariera profesională în cadrul Finanțelor în anul 1993, pe un post de execuție. A avansat treptat în funcții precum șef serviciu, director coordonator adjunct, iar la sfârșitul anului 2009, ocupa postul de director executiv al DGFP Argeș. Evoluția sa profesională s-a bazat pe eforturile personale susținute pentru acumularea de noi cunoștințe de specialitate, pe autoevaluare continuă și pe stabilirea de obiective ambițioase în viață.
Dorin Falcă: ”Atât eu, cât și întreaga echipă de profesionişti cu care lucrez la nivelul Direcției Generale a Finanțelor Publice Argeș avem drept scopuri comune, identificarea celor mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor apărute la nivelul oricărui contribuabil și punerea în practică, într-o manieră cât mai corectă, a reglementărilor din domeniul fiscal. Aceste scopuri declarate nu pot fi atinse fără crearea unor eficiente căi de dialog și colaborare cu toate persoanele, plătitoare de impozite, taxe și contribuții de la nivelul Judeţului Argeş.
În acest sens am promovat noi forme de comunicare directă cu contribuabilii, inclusiv prin intermediul poștei electronice. Până în prezent, baza de date existentă la nivelul instituției noastre conține peste 2.500 de adrese de e-mail. Am impus un termen de 48 de ore pentru rezolvarea petițiilor sau precizărilor solicitate în scris de la contribuabili. În plus, programul meu de audiențe este, practic, permanent. Sunt permanent la dispoziția celor care au nelămuriri sau propuneri legate de activitatea specifică a instituției pe care o conduc.
Profesionalismul, asumarea responsabilității, corectitudinea, transparența, dialogul eficient și constructiv sunt reperele de care trebuie să dăm dovadă fiecare dintre noi în activitatea profesională. Eu am fost și voi rămâne garantul menținerii acestor criterii de performanță la nivelul tuturor angajaților direcției.”

Programul de încasări al ANAF, realizat în Argeș în procent de 105%

Astfel, la nivelul anului 2011, programul de încasări stabilit de ANAF a fost realizat de către DGFP Argeş într-un procent de 105%, iar rezultatele la finele primului trimestru din anul 2012 au fost foarte bune, având în vedere perioada dificilă prin care trecem și pe care o resimțim cu toții, fiind realizată o depășire a planului de încasări cu aproape 6%, situând astfel județul Argeș pe locul 11 în țară, în ceea ce privește volumul încasărilor din această ultimă perioadă.
Dorin Falcă: ”În ceea ce privește încasarea obligațiilor la bugetul de stat, vreau să cred că fiecare dintre noi conștientizăm tot mai mult că avem  atât drepturi, cât și obligații, fundamente care implică responsabilitate. Este necesar să ințelegem cu toții că respectarea obligațiilor  în termen, ține de normalitate, nu reprezintă o excepție și trebuie asumate în mod voluntar, cu atât mai mult cu cât acestea sunt prevăzute în acte normative fundamentale.”
Experiența și pregătirea profesională așternute peste trăsăturile sale de caracter au reușit să creeze un adevărat profesionist, un lider în adevăratul sens al cuvântului, care a reușit să deschidă instituția pe care o coordonează către contribuabili, către presă, către mediul de afaceri, dar și către mediul universitar, care reprezintă pepiniera generației de viitori specialiști. L-am auzit de mai multe ori susținând că ”omul sfințește locul” și tind să-i dau dreptate! Cu siguranță că pentru Dorin Falcă, locul printre personalitățile județului este  pecetluit.
Pe de altă parte, nu putem să trecem cu vederea intenția lui Dorin Falcă de a candida la viitoarele alegeri generale pentru Parlamentul României. Deschizând discuția despre motivația din spatele acestei decizii, am primit un răspuns pe care țin să-l reproduc în integralitate.
Dorin Falcă: ” Știu că pot fi un foarte bun reprezentant și susținător al muscelenilor în Parlamentul României. Eu sunt un om corect și muncitor.
Candidatura mea pe Colegiul 1 Câmpulung Muscel nu o văd ca o renunțare la ceea ce am reușit să realizez, ci mai degrabă ca o nouă provocare pentru ceea ce oricine își dorește: o viață utilă și frumoasă, dar și o carieră desăvârșită. Pentru mine personal, câștigarea unui mandat în Parlamentul României nu ar însemna altceva decât o continuare  a eforturilor, este adevărat, la un alt nivel și cu o altă intensitate, eforturi pe care le-am depus în mod constant pentru rezolvarea unor probleme sau situații grele ale unor familii de exemplu, pentru sprijinirea tinerilor sau pur și simplu pentru a aduce câteva momente de bucurie, de ieșire din cotidianul plin de greutăți pentru semenii mei.
Presa argeșeană a reliefat, la momentele respective, o parte dintre aceste activități, dar vreau să subliniez în mod deosebit faptul că acordarea sprijinului meu celor care au avut nevoie a avut în spate un singur argument: așa am simțit că trebuie să fac. Nu am așteptat nimic în schimb, dar sunt foarte mândru că, astfel, acei oameni au putut să meargă mai departe.
Formația  mea profesională este de tehnocrat și lucrez în administrația publică de aproape 20 de ani. Cu privire la experiența mea politică, pot spune că sunt la început de drum, dar nimic nu mă va opri să acumlez noi cunoștințe, să învăț, să pun întrebări și să mă documentez pentru a deveni unul dintre cei mai buni politicieni din județul Argeș, în adevăratul sens al cuvântului. Pe de altă parte, dacă experiența politică înseamnă limitarea la practicile și la modul de lucru al politicienilor în general, atunci mă bucur că sunt, oarecum, un novice. Baza, infrastructura mea de om  și de profesionist este solidă și sunt perfect  îndreptățit să consider că voi avea succes și ca om politic.
De cele mai multe ori, politicienii se hazardează în a lansa promisiuni pe care nu întotdeauna le pot duce la îndeplinire. Nu vreau să urmez modelul acestor oameni, care , mai devreme sau mai târziu, vor fi apreciați ca atare de către electorat.
Eu sunt adeptul unei noi abordări a modului de a face politică, o abordare care presupune deschidere către cetățeni și către mediul de afaceri, o abordare care preupune implicare și inițiativă, fapte concrete și corectitudine. Am fost și voi rămâne un om deschis și cinstit: nimic nu mă poate schimba.
Cred că principala lecție pe care am învățat-o în ultimul timp este una referitoare la nevoia de schimbare a clasei politice în general, de evoluție, către o atitudine pro-activă, singura care poate să genereze progres, civilizație și bună stare pe termen lung.
Cred că viitorul politician român trebuie să fie un om dintre oameni și nu un om peste oameni! Sunt convins  că și de această dată voi duce la bun sfârșit ceea ce voi începe!”

”Modelul după care mă conduc în viața de familie sunt părinții mei”

Dorin Falcă, despre pașii de urmat într-o carieră, pentru a avea succes: ”Nu există o rețetă unică și general valabilă  a succesului! Dar există o serie de principii, de reguli de viață și de conduită, care nu ar trebui ignorate.
În primul rând trebuie să începi de jos, așa cum am început eu, parcurgând toate etapele, de la baza piramidei până la vârf, adoptând o metodă a pașilor mărunți, dar siguri. În cea ce mă privește, în cei aproape 20 de ani de când lucrez în Finanțe, mi-am desfășurat activitatea în  aproape toate structurile, atât în funcții de execuție, dar și de conducere și astfel am reușit să cunosc oamenii și problemele cu care aceștia se confruntă. Peste 5 ani, de exemplu, mă văd tot în mijlocul oamenilor, pentru că cel mai bun mod de a înainta în viață cu demnitate este acela de a-i ajuta pe alții să meargă mai departe.
În al doilea rând, cel care crede că poate duce un lucru la bun sfârșit de unul singur se înșeală amarnic. În prima fază, trebuie să  te bazezi pe un punct de plecare. Pe un model, pentru ca mai apoi să formezi în jurul tău o echipă de profesioniști, echipă care să aibă la bază munca continuă, corectitudinea și implicarea personală.
De exemplu, modelul după care mă conduc în viața de familie îl reprezintă părinții mei, care au fost și sunt oameni simpli, harnici, inteligenți și modești, iar sfaturile pe care mi le-au dat încă din copilărie le urmez și acum. Punctul de plecare în viață îl pot considera înclinația nativă spre competiție, în sensul că îmi plac atât sporturile de echipă, cât și cele individuale. Am ”împrumutat” din sport disciplina, tenacitatea și spiritul de învingător, dar și puterea de a trece peste greutăți, inclusiv de a pierde, uneori, cu demnitate. Important este să te ridici și să mergi mai departe.”
Cu toate că Dorin Falcă este un ”novice”, așa cum singur se caracteriza în ceea ce privește experiența politică, în ceea ce privește  activitate sa de la Finanțe s-a dovedit a fi un profesionist adevărat. Cea mai recentă dovadă a deschiderii sale către contribuabili și a manierei moderne în care conduce instituția Fiscului a fost seminarul ”Jurnalistul finanțist”, care a reprezentat o premieră națională având în vedere conceptul și anvergura evenimentului, din punctul de vedere al diversității invitaților. De asemenea, am apreciat la vremea respectivă, nivelul și calitatea lectorilor prezenți la acest seminar, pe parcursul celor trei zile în care s-a derulat.

”Puterea mea vine din forţa echipei din care fac parte”

Atunci când discutăm despre Dorin Falcă, nu putem să lăsăm deoparte nici faptul că nu a uitat niciodată de unde a plecat și că, de-a lungul timpului, a dat dovadă de rare abilități psihologice, care i-au permis să-și formeze o echipă tânără și eficientă la nivelul DGFP Argeș.
Dorin Falcă: ”Pentru ca tinerii din ziua de astăzi să aibă succes în viață și în cariera profesională vor trebui să învețe să fie exigenți atât cu ei înșiși, cât și cu cei din jur, vor trebui  să fie corecți și vor trebui să găsească cea mai bună cale de deveni adevărați profesioniști în domeniul lor de activitate.
Le recomand tinerilor, ca prin orice vor trece în viață, indiferent câte bogății ar avea sau în ce funcție înaltă vor ajunge, să nu uite niciodată cine au fost și de unde au plecat. De asemenea, le recomand să-și stabilească tot timpul obiective înalte  în viață și să înțeleagă, de la bun început, că pentru atingerea lor este nevoie de efort, din toate punctele de vedere. Ar trebui să țină cont de faptul că, în fiecare zi, dispun de o șansă pentru a încerca să aibă succes; trebuie doar să fie perseverenți.
Pe de altă parte, este foarte important să-și adune în jurul lor oameni de valoare și să-și stabilească un punct de sprijin. Puterea mea vine din forța echipei  din care fac parte, iar familia reprezintă punctul meu de stabilitate, sursa de energie care îmi dă putere. Familiei îi datorez evoluția mea ca om, ca soț, ca tată.
Dacă tinerii vor alege să se implice în viața comunității, ar trebui să aibă în vedere, foarte clar, că ne-am săturat cu toții de așa-zisa politică de mahala, care, din păcate, și-a pus amprenta asupra României moderne. Numai dacă se vor dovedi oameni de valoare și dacă vor trece mereu peste interesele mărunte și politicianiste, vor putea să convingă că mai există o șansă de normalitate, o șansă de redresare a județului, iar prin extrapolare, o șansă de redresare a României în ansamblu.”
Material realizat de Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii