Web Analytics
scris marți, 30.08.2022

Documentarul „Regele Mihai: Drumul spre casă” a primit premiul publicului la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov

Premiul „Alegerea Publicului” la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, eveniment care s-a încheiat duminică, a revenit filmului „Regele Mihai: Drumul spre casă”.

Documentarul „Regele Mihai: Drumul spre casă” a primit premiul publicului la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov

Documentarul românesc de 55 de minute, care spune povestea dramatică şi dificilă a vieţii în exil a Regelui Mihai, a câştigat în faţa a altor 12 filme, printre care şi filme din alte ţări precum SUA, Franţa, Chile, Argentina, Australia şi România. Votarea s-a făcut timp de 9 zile, în perioada 14 august-28 august a.c..:

Citește și: Tichetele educaționale pentru rechizite ar putea fi primite în prima parte a lunii septembrie

„Sunt foarte mulţumit de rezultat, în special pentru că a fost „Alegerea Publicului” şi asta contează cel mai mult pentru mine. Sunt deosebit de bucuros să aflu că majoritatea alegătorilor au fost tineri”, a spus John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”.

În luna iunie, „Regele Mihai: Drumul spre casă” a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului din toate filmele proiectate la TIFF atât în competiţie, cât şi din afara competiţiei: 4,85 din 5, fiind declarat „cel mai iubit film de public” de directorul festivalului, Tudor Giurgiu. A fost a doua oară în două intrări consecutive când Chainsaw Films a fost onorat cu un premiu al publicului. Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul spre casă”, care a avut premiera în octombrie 2021 şi a fost filmat în mare parte în Elveţia şi Marea Britanie, a stabilit un record de vizionări la nivel naţional pentru  premiera unei producţii individuale la HISTORY Channel, de când televiziunea a început să emită în România, relatează News.ro.

Citește și: S-a mai stins un mare campion: Gheorghe Berceanu!

În Europa de Vest, filmul – sub numele „Ultimul rege din spatele cortinei de fier” – a fost difuzat pe Sky HISTORY pentru a marca Jubileul Reginei Elisabeta a II-a în iunie. Răposatul ei soţ, Prinţul Philip apare în film în formă audio în comentarii despre prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai. Ca şi filmul anterior despre Regina Maria, „Regele Mihai: Drumul spre casă” a fost difuzat în peste 25 de ţări din întreaga lume.

Documentarul a atras laude din partea jurnaliştilor, diplomaţilor, precum şi a liderilor civici din întreaga ţară. Istoricul britanic Dennis Deletant, expert în istoria modernă a României, a numit filmul „un portret impresionant, echilibrat şi fidel al regelui”. Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a României, a considerat documentarul ca fiind „o bijuterie istorică rară”. În prezent, „Regele Mihai: Drumul spre casa”  este în turneu în 25 de oraşe din toate colţurile României, gratuit pentru public.

Citește și: În doar un an, populația României a scăzut cu 163.000 de persoane

„Regele Mihai: Drumul spre casă”  a fost editat de Mircea Lăcătuş, Producător Senior Viorel Chesaru şi Producător Asociat Dan Drăghicescu. Consultantul istoric principal al programului este profesorul şi scriitorul Matei Cazacu din Paris.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită