Web Analytics

Documentarul „Regele Mihai: Drumul spre casă” a primit premiul publicului la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov

de | 30.08.2022 18:11 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Premiul „Alegerea Publicului” la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, eveniment care s-a încheiat duminică, a revenit filmului „Regele Mihai: Drumul spre casă”.

Documentarul românesc de 55 de minute, care spune povestea dramatică şi dificilă a vieţii în exil a Regelui Mihai, a câştigat în faţa a altor 12 filme, printre care şi filme din alte ţări precum SUA, Franţa, Chile, Argentina, Australia şi România. Votarea s-a făcut timp de 9 zile, în perioada 14 august-28 august a.c..:

Citește și: Tichetele educaționale pentru rechizite ar putea fi primite în prima parte a lunii septembrie

„Sunt foarte mulţumit de rezultat, în special pentru că a fost „Alegerea Publicului” şi asta contează cel mai mult pentru mine. Sunt deosebit de bucuros să aflu că majoritatea alegătorilor au fost tineri”, a spus John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului „Regele Mihai: Drumul către casă”.

În luna iunie, „Regele Mihai: Drumul spre casă” a înregistrat cel mai bun scor din partea publicului din toate filmele proiectate la TIFF atât în competiţie, cât şi din afara competiţiei: 4,85 din 5, fiind declarat „cel mai iubit film de public” de directorul festivalului, Tudor Giurgiu. A fost a doua oară în două intrări consecutive când Chainsaw Films a fost onorat cu un premiu al publicului. Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul spre casă”, care a avut premiera în octombrie 2021 şi a fost filmat în mare parte în Elveţia şi Marea Britanie, a stabilit un record de vizionări la nivel naţional pentru  premiera unei producţii individuale la HISTORY Channel, de când televiziunea a început să emită în România, relatează News.ro.

Citește și: S-a mai stins un mare campion: Gheorghe Berceanu!

În Europa de Vest, filmul – sub numele „Ultimul rege din spatele cortinei de fier” – a fost difuzat pe Sky HISTORY pentru a marca Jubileul Reginei Elisabeta a II-a în iunie. Răposatul ei soţ, Prinţul Philip apare în film în formă audio în comentarii despre prietenia sa din copilărie cu Regele Mihai. Ca şi filmul anterior despre Regina Maria, „Regele Mihai: Drumul spre casă” a fost difuzat în peste 25 de ţări din întreaga lume.

Documentarul a atras laude din partea jurnaliştilor, diplomaţilor, precum şi a liderilor civici din întreaga ţară. Istoricul britanic Dennis Deletant, expert în istoria modernă a României, a numit filmul „un portret impresionant, echilibrat şi fidel al regelui”. Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a României, a considerat documentarul ca fiind „o bijuterie istorică rară”. În prezent, „Regele Mihai: Drumul spre casa”  este în turneu în 25 de oraşe din toate colţurile României, gratuit pentru public.

Citește și: În doar un an, populația României a scăzut cu 163.000 de persoane

„Regele Mihai: Drumul spre casă”  a fost editat de Mircea Lăcătuş, Producător Senior Viorel Chesaru şi Producător Asociat Dan Drăghicescu. Consultantul istoric principal al programului este profesorul şi scriitorul Matei Cazacu din Paris.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *