Web Analytics

DISCURSUL ŞEFULUI SRI, EDUARD HELLVIG: „N-avem nevoie de frizeri ca să cucerim Vestul”

de | 10.10.2022 20:44 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Aşa grăit-a Hellvig!

Mamă, Doamne, şe­ful SRI a ţinut un discurs cutezător, la Universitatea Ba­beş-Bolyai, cu ocazia inaugurării anului universitar!

Eduard Hellvig a vorbit în public!

Wow!

Ce a spus?

Chestii foarte importante şi de foarte mare fineţe.

Adică?

Adică a transmis mesaje şi a dat semnale.

Deci?

Deci, nimic.

Citește și: Deputatul Aurel Bălăşoiu, după scandalul sexual: „Dumnezeu va da o furtună şi îmi va spăla faţa”

Tot discursul a fost un bla-bla prelungit pe vreo opt pagini (Arial, la corp 12), plin de platitudini, cu pretenţia că îi învaţă pe studenţi, şi pe care eu l-am citit pe tot, doar pentru că sunt antrenat să citesc Talmudul, căci un creştin normal nu ar face-o.

Deşi a zis că el nu le ţine lecţii, le-a dat lecţii: „La atâţia ani după ce m-am aflat în locul vostru, vreau să vă ofer o pers­pectivă asupra realităţii la care poate nu v-aţi gândit. Şi vreau să vă vorbesc despre libertate”.

Hellvig a avut curajul să le spună studenţilor: „Cel mai important este să nu renunţaţi la ideile şi valorile în care credeţi, şi să luptaţi pentru ele mereu”, o chestie ştiută de studenţi, din toate filmele americane difuzate „generaţiei PRO”, (din care face parte cu mândrie Hellvig).

Mult mai expresiv au spus-o, în 2009, Puya feat. Kamelia & George Hora: „I can change the world”.

Câteva mostre de platitudini: „Politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse”; „…echilibrul devine antidotul extremismelor”; „Ştirile bune nu fac rating. Iar mesajele pozitive pot părea plictisitoare”.

De fapt, lista de platitudini ar putea continua, citând întregul discurs al şefului SRI, dar ea este întreruptă de unele care sunt stupidităţi rudimentare, cum este asta: ” Eu, din păcate, am văzut mulţi prieteni din facultate care au renunţat la ideile generoase pe care le susţineam când eram studenţi, de dragul unor compromisuri pentru putere”.

Nu, domnule, nimeni nu renunţă la nimic de „dragul unor compromisuri”, ci direct pentru putere; se înţelege ce ai vrut să spui, dar această întorsătură discursivă pe după piersic arată o gândire înceţoşată şi faptul că în SRI nu există cap limpede.

Tot aşa arată şi fantezista opoziţie dintre democraţie şi naţionalism: ” De aceea, nu cred că trebuie să existe o separaţie atât de mare între mândria naţională şi susţinerea principiilor democratice universale”.

Ca mai încolo, să se dea în stambă cu noţiunea simpatică de „patriotism pro-occidental” (generaţia PRO, pentru care nu a contat rigoarea învăţăturii, nu ştie să-şi definească termenii şi de aceea, nu poate înţelege care noţiune din ce categorie face parte, ca în celebra exprimare „comuniştii şi evreii”).

Dar, toate astea ar fi putut trece fără nici un comentariu, pentru că atitudinea de „mare înţelept”, lungirea vorbei bătrâneşte, repetiţiile nejustificate din discurs şi prostiile spuse de la catedră, sunt defecte tolerabile, (dacă SRI, în realitate, şi-ar face treaba, ceea ce, pe piaţa de capital, este clar că nu şi-o face).

Citește și: Chestorul Nicolae Berechet, despre Dan Fătuloiu: „Mai tenebroasă și mai distrugătoare stare de spirit ca știrea despre moartea lui cred că nu se poate formula…”

„Nu vreau să vă dau lecţii, şi vă rog să luaţi frazele următoare drept gânduri pe care vi le transmite un absolvent de ştiinţe politice”, a spus Hellvig, după care ne-a trăznit cu Fukuyama: „Şi o teză interesantă asumată de el se referă la asumarea naţionalismului şi de către cei cu gândire liberală”.

Să nu luăm în seamă repetiţia cuvântului asumat/asumare.

O neglijenţă.

La ţară, merge.

Dar, să vorbeşti despre „asumarea naţionalismului şi de către cei cu gândire liberală”, înseamnă că liberalii s-ar considera incompatibili cu naţionalismul.

Ce?!

Ce absolvent de ştiinţe politice nu ştie că sloganul „Prin noi înşine”, lansat în 1905 de liberalul Vintilă I.C. Brătianu, este un slogan al naţionalismului economic şi financiar?!

„Prin noi înşine!”, exprimă concepţia bazată pe două coordonate: modernizarea sistemului fiscal românesc şi respectarea echilibrului bugetar.

Liberalii noştri au rămas sensibili la ideea unei independenţe economice naţionale, ca să devină parteneri egali ai străinilor, pentru emanciparea ţării.

Vorba lui Puya: „N-avem nevoie de frizeri ca să cucerim Vestul”. De fapt, versul spune „N-avem nevoie de vize ca să cucerim Vestul”, dar lung timp eu am auzit nu „vize”, ci „frizeri”, astfel că i-am admirat lui Puya creativitatea poetică şi virulenţa politică, că adică nu avem nevoie să ne ferchezuim.

Melodia se numeşte „Vestul salbatic” şi a fost lansată în 2011, cu unsprezece ani înainte ca neamţul Guido Reil, membru al grupulului eurosceptic „Identitate şi Democraţie” din Parlamentul European, să spună: „România este vestul sălbatic al Europei, un vest sălbatic în inima Europei. Prin urmare, întrebarea este: Cum este posibil aşa ceva? Cum se poate ca o ţară cu o infrastructură atât de proastă, cu un nivel atât de înalt al infracţionalităţii şi al corupţiei, să fie membru al Uniunii Europene? S-a uitat cineva sau a verificat cineva înainte de asta? Se pare că nu! Foarte mulţi bani au curs în ultimii ani şi s-a crezut că dacă sunt viraţi mai mulţi bani spre o ţară coruptă, lucrurile se vor îmbunătăţi”.

Dacă discursul lui Eduard Hellvig ar fi un răspuns la acest atac, atunci răspunsul ar fi jalnic, dar cât de cât justificat.

Dar Hellvig este cel care a vorbit mai întâi, iar Reil după el, astfel că mai degrabă Reil îi răspunde lui Hellvig şi nu invers.

De fapt, Hellvig şi Reil nu au purtat nici o polemică; Marius Tucă, un jurnalist recent scos din hibernare de o televiziune minimalistă, consideră că şeful SRI a sondat publicul, cu intenţia să candideze la prezidenţialele din 2024.

Adică, el nu crede că Hellvig este sincer când spune „Politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse”.

Eu fusesem sensibil doar la faptul că asta este o banalitate, adică eram îngrijorat de nivelul cultural scăzut de la vârful SRI, dar nu şi de nesinceritate.

Citește și: Tudor Pendiuc, despre ”Toamna piteșteană”: ”E un alt concept acum. Aerisit”

Săracu’ Hellvig poate că n-a scris el discursul ăsta defectiv de gândire.

Poate că nu este el vinovat.

Poate că, de fapt, l-o fi scris cel mai deştept individ din SRI.

Sursa foto: facebook / Serviul Român de Informaţii

Articol scris de Make în ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *