Web Analytics

Detalii despre turistul accidentat pe munte. „Preț de câteva ore, nu a coborât nimeni la un om care era rănit”

de | 6.04.2022 12:54 | Actualitate

Pe 26 martie, un turist a căzut în zona de sub vârful Lespezi din Munții Făgăraș. Bărbatul de 71 de ani a alunecat în căldare. Din fericire, nu i-a sărit telefonul din buzunar și a reușit să alerteze salvamontiștii. Patrula de la Cota 2000 era dublată în acel weekend și s-a putut interveni cu elicopterul de la Târgu Mureș, care a fost disponibil imediat și avea și troliul montat. Bărbatul nu a avut răni serioase la mâini/umeri și a reușit să își ia haine de rezervă ca să se protejeze termic până a fost salvat. Victima a fost recuperată după intervenția dificilă a salvatorilor și transportată la spital. Ulterior, bărbatul de 71 de ani a ținut să le mulțumească salvamontiștilor. La o săptămână de la acest accident, Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, a transmis un semnal de alarmă și a oferit detalii șocante despre ce s-a întâmplat înainte de salvarea bărbatului. Zeci turiști și ghizi au trecut pe lângă omul rănit și nu i-au oferit ajutor.

„A fost mai importantă partea comercială decât oferirea de ajutor unei persoane rănite”

„(..) După ce am fost sunați de câțiva turiști care au asistat la acțiune, ieri am fost sunat și de domnul în cauză, care a vrut să ne mulțumească!!!. Am zis că e cazul să ne punem niște întrebări… Unde este oare omenia? Mai există empatie sau este strivită sub comercial? Suntem toți ULUIȚI de faptul că, preț de câteva ore, nu a coborât NIMENI la un om care era rănit. Vremea era bună, erau peste 70 de persoane care asistau în muchie, mare parte cu „ghizi”, pentru care a fost mai importantă partea comercială decât oferirea de ajutor unei persoane rănite, așa cum ar fi normal și cum se învață într-o școală de ghizi adevărați. Cum îți poți continua drumul liniștit, cu un șir supradimensionat de turiști cu „gheruțe” pe bocanci, marea majoritate începători, răspunzând la întrebările acestora cu un scurt cuvânt care probabil te disculpă numai în propria gândire: <E ok, uite că mișcă! Știe Salvamontul de el!>? Dacă omul ăla avea nevoie de prim ajutor? De protecție termică? Sau doar de o persoană alături, o persoană căreia să îi pese?”, se întreabă Ion Sănduloiu.

Citește și Sprijin financiar pentru piteștenii care găzduiesc refugiați

„Sunt alpiniști care au renunțat la ture, pentru care se antrenaseră o viață și cheltuiseră poate mai mult decât pe propria casă, pentru a ajuta un altul care era în dificultate”

„Muntele înseamnă întrajutorare în primul rând, asta ne învață el! Pe unii, cel puțin… Exemplu este domnul care a avut ghinion, alpinist cu vechi state, mult, mult peste “ghizii” care împing grămezi de persoane echipate oricum, unii prima oară pe munte, iarna, pe un vârf care cere respect. Am evocat cu domnia sa mai multe episoade din alpinismul național sau mondial, cu situații care au impus renunțări. Sunt alpiniști, inclusiv români, cum ar fi Horia Colibășanu sau Ticu Lăcătușu, care au renunțat la ture, pentru care se antrenaseră o viață și cheltuiseră poate mai mult decât pe propria casă, pentru a ajuta un altul care era în dificultate, dar, deh, pentru asta se cer o anumită structură și educație. Pentru că, în mod normal, o viață înseamnă infinit mai mult. Și pentru că omenia nu ar trebui să dispară. Ce să faci, n-ai ce să faci, se pare ca societatea merge către un… <uite că mișcă, hai că e ok, știe Salvamontul de el; hai că noi avem treabă, azi trebuie să bifăm vârful Lespezi, suntem oameni cu targeturi, nu ne jucăm>…”, a transmis Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *