Web Analytics

Despăgubiri de 200.000 euro pentru tânărul rămas infirm din cauza unui accident în trafic

de | 16.04.2021 10:08 | Actualitate, Dezvăluiri

# Cuva unui buldoexcavator manevrat de un șofer angajat al SC General Trust a smuls în trafic, în afara localității Merișani, plafonul unui Peugeot 607, pe care îl conducea Mădălin Tudose # În urma accidentului, tânărul de 26 de ani a rămas infirm și mutilat pe viață # Daunele vor fi plătite de Biroul Aiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), însă, potrivit avocatului victimei, Cătălin Crăciunescu, „Biroul Asiguratorilor se va îndrepta împotriva firmei General Trust, obligatoriu. Inculpatul era prepusul societății, el era angajat”

S-a dat o primă soluție în dosarul piteșteanului Mădălin Dumitru Tudose, cel care a avut un grav accident de mașină pe 7 octombrie 2015 și a cărui poveste Jurnalul de Argeș a relatat-o pe larg. Plafonul autoturismului în care se afla tânărul a fost spulberat de cuva unui buldoexcavator al societății General Trust Argeș SRL, care realiza lucrări autorizate de montaj a unor glisiere metalice între Piteşti şi Curtea de Argeş, în zona km 11 + 500 DN7C, în afara localității Merişani. Buldoexcavatorul, care nu avea asigurare de răspundere civilă obligatorie auto (poliță RCA), a fost manevrat necorespunzător și a intrat în coliziune cu mașina tânărului.
Mădălin Tudose avea atunci 26 de ani, lucra ca șofer de tir și urma să își serbeze ziua de naştere peste zece zile. În urma accidentului, a fost rănit grav la cap, pe partea dreaptă, şi a fost transportat la Spitalul Judeţean Argeş, unde a fost băgat de urgenţă în operaţie. Leziunile traumatice i-au pus în primejdie viața și i-au cauzat infirmitate fizică posttraumatică. A ieșit din starea comatoasă abia după un an de îngrijiri medicale și a făcut numeroase ședințe de recuperări și intervenții chirurgicale pe la mai multe spitale din țară.
După cinci ani de tergiversări, dosarul a primit o soluție pe 2 aprilie a.c. Potrivit instanței de fond, Biroul Aiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) a fost obligat la plata către victimă a unor daune materiale în valoare de 15.000 lei, 200.000 de euro daune morale și 3.000 de lei lunar, așa cum se arată pe portalul instanței. „Biroul Asiguratorilor se va îndrepta împotriva firmei General Trust, obligatoriu. Inculpatul era prepusul societății, el era angajat. În condițiile acestea, conform Legii privind Asigurările, BAAR-ul se va îndrepta împotriva lor, obligatoriu, cu regres”, ne-a explicat avocatul Cătălin Crăciunescu, care a atacat decizia pe 5 aprilie. Cei 3.000 de lei pe care victima ar urma să îi primească lunar ar fi necesari doar pentru întreținerea daunelor materiale, nu și morale. Familia și avocatul consideră că daunele morale obținute sunt mult mai mici față de trauma avută și situația medicală, având în vedere că tânărul se va afla pe viață în grija familiei din cauza nefericitului accident. „Suma este mult prea mică față de realitate. Încercăm să o aducem mai aproape de realitate”, ne-a spus și Daniel Tudose, tatăl lui Mădălin, ambulanțier la Serviciul Județean de Ambulanță Argeș și instructor auto.

Avocatul Cătălin Crăciunescu: „Suma acordată este net inferioară pentru traumele medicale suferite de Mădălin”

„Soluția de la instanța de fond am atacat-o cu apel, atât pe latura civilă, cât și pe latura penală.
Suma acordată, 250.000 euro, este sub nivelul de practică judiciară a instanțelor de judecată, cât și raportată la vătămarea suferită de Mădălin, peste un an de zile de îngrijire IML, cât și încadrarea cu grad de handicap.
Suma acordată este net inferioară pentru traumele medicale suferite de către Mădălin, mai ales că acestea nu se vor vindeca niciodată.
În ceea ce privește pedeapsa aplicată inculpatului Ghiță George, 1 an și 2 luni cu suspendare, este net inferioară pentru consecințele faptei penale săvârșite.
Un an cu suspendare și cu aplicarea amânării pedepsei nu reprezintă o pedeapsă raportată la conduita inculpatului, nici în săvârșirea infracțiunii și nici în timpul judecății, aceea de nerecunoaștere a săvârșirii faptei.
Sperăm să găsim echilibrul măsurilor reparatorii și al unei pedepse mai severe în apel”, ne-a transmis avocatul Cătălin Crăciunescu.

Citește și Amânări peste amânări în dosarul tânărului rămas infirm în accidentul de maşină din 2015

Citește și Un tânăr a rămas infirm pe viaţă după ce cuva unui buldozer i-a smuls în trafic plafonul maşinii

Ce prevede soluția dată de către Judecătoria Pitești

Șoferul buldoexcavatorului a primit 1 an și 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, însă s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei și s-a fixat termen de supraveghere de 2 ani. În termenul de supraveghere, inculpatul are obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Olt sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, respectiv în cadrul Primăriei comunei Mărunţei sau în cadrul Primăriei oraşului Drăgăneşti-Olt.
Ceilalți doi inculpați, Gheorghe Olteanu și Ion Pârvu, au primit pedeapsa de 250 de zile amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, cuantumul unei zile amendă fiind de 24 lei (în total 6.000 de lei). În ziua accidentului din 2015, cei doi bărbați se ocupau cu dirijarea traficului în zona respectivă, iar „declarațiile lor cu privire la modalitatea în care sectorul de drum era semnalizat au fost contrare materialului probator administrat în cauză și neconcordante între ele”, după cum se preciza în rechizitoriu.
Partea responsabilă civilmente, Biroul Aiguratorilor de Autovehicule din România, a fost obligată la plata către persoana vătămată a sumei de „15.000 lei cu titlu de daune materiale, a sumei de 200.000 de euro cu titlu de daune morale, la cursul BNR din ziua plăţii, la plata unei prestaţii băneşti periodice, constând în plata lunară a sumei de 3.000 lei, reprezentând nerealizarea câştigului din muncă, dar şi cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viaţă ale persoanei vătămate, începând cu data comiterii faptei (07.10.2015) şi până la încetarea stării de nevoie, precum şi la plata dobânzii legale aferente sumelor menţionate, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la plata efectivă”, se arată pe site-ul instanței.
Partea responsabilă civilmente, S.C. GENERAL TRUST ARGEŞ, ar trebui să plătească, în solidar cu inculpatul George Ghiță, cheltuielile ocazionate de serviciile de asistență medicală acordate persoanei vătămate, respectiv: către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş – suma de 305,4 lei; către Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti – 54.284,45 lei; către Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” – suma de 78.779,76 lei; către Spitalul de Boli Clinice şi Geriatrie „Constantin Bălăceanu Stolnici” – suma de 9846,38 lei, lei; către Spitalul de boli Cronice „Sf. Luca” – suma de 16.996,06 lei și către Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix – suma de 11.800 lei.
Conform primei soluții, inculpatul George Ghiță, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. General Trust Argeş SRL, ar trebui să achite către stat suma de 2.800 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 2.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale. Iar ceilalți doi inculpați ar trebui să achite către stat suma de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 500 lei reprezintă cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale.

Firul accidentului din 2015. Buldoexcavatorul nu avea poliţă RCA

Iată cum s-a întâmplat accidentul din 7 octombrie 2015, conform rechizitoriului: „În jurul orei 12:45, la terminarea pauzei de masă, buldoexcavatorul marca Caterpillar, cu numărul de înregistrare Pitești AG 091 – vehicul care la momentul respectiv nu poseda o asigurare de răspundere civilă obligatorie auto (poliță RCA) – deservit de către inculpatul Ghiță George, a fost pus în mișcare cu intenția de a tranzita sensul de mers spre Pitești al sectorului de drum. Neatent și fără o asigurare temeinică, inculpatul a pătruns pe carosabil, având vizibilitatea parțial obturată de cupa ridicată a utilajului. În aceste condiții, mecanicul utilajului nu a observat din timp circulația dinspre municipiul Curtea de Argeș a autoturismului marca Peugeot 607 cu numărul de înmatriculare AG 49 DAN, condus de către persoana vătămată, Tudose Dumitru Mădălin, cu toate că dispunea de un câmp vizual de circa 100 m înspre Curtea de Argeș.
Sesizând manevra periculoasă a buldoexcavatorului de a obtura sensul său de mers și fără a fi avertizat de existența punctului de lucru temporar, conducătorul autoturismului Peugeot 607 a acționat sistemul de frânare și a manevrat autoturismul sptre stânga, spre contrasens, însă, chiar și în condițiile efectuării acestor manevre de evitare a impactului, fără a mai dispune de timpul și spațiul necesar, circulând cu autoturismul cu o viteză sub cea maxim admisă pe acel sector de drum (85-86 km/h în momentele premergătoare producerii accidentului, conform aprecierilor expertului tehnic desemnat în cauză), după aproximativ 27 m cu sistemul de frânare acționat, în zona axului drumului a avut loc impactul violent al pavilionului autoturismului de cupa ridicată a buldoexcavatorului, pavilionul fiind astfel decopertat în urma impactului, rezultând vătămarea coporală gravă a conducătorului autoturismului marca Peugeot 607”.

Citește și Exclusiv! Cartelul lăcomiei. Am văzut dosarul! Directorul Branişte de la ADP i-a denunţat pe asfaltatori la Consiliul Concurenţei

Citește și Noi amănunte în cazul celor cinci asfaltatori din Piteşti investigaţi de Consiliul Concurenţei

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii