Web Analytics

Noi amănunte în cazul celor cinci asfaltatori din Piteşti investigaţi de Consiliul Concurenţei

de | 25.10.2018 14:02 | Politica si Administratie

# Am identificat mai mult contracte de valori mari care dovedesc capacitatea acestora de a fi participat la licitație și singuri, fără să se cartelizeze

De aproape trei luni, Consiliul Concurenței investighează o licitație din Pitești. Și asta deoarece există suspiciuni că cinci asfaltatori ar fi făcut o înțelegere între ei pentru eliminarea concurenței. Și totul pentru a câștiga lucrări de asfaltare a 13 străzi, în valoare de 5,6 milioane lei, bani puși la bătaie de Administrația Domeniului Public Pitești.

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat Jurnalului de Argeș, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, declara că ”ceea ce credem că se întâmplă la Piteşti, acolo avem de-a face cu companii care erau suficient de mari cât să gestioneze unul dintre loturi şi, în loc să se ducă și să concureze deschis, corect, să câştige firma care e în stare să ofere cel mai bun preţ pentru a executa acea lucrare, ele au preferat să anuleze concurenţa între ele, s-au strâns toate într-un consorţiu, acel consorţiu a licitat pe toate loturile. Ce suspectăm că s-a întâmplat e că firmele din Piteşti au făcut acel consorţiu, au participat la toate licitaţiile, nefiind nicio concurenţă s-au dus în preţul maxim. Investigaţia va vedea dacă aceste suspiciuni se adeveresc, dacă cele cinci companii din Piteşti ar fi putut să preia acele lucrări singure şi nu aveau nevoie de consorţiu”.
Am dorit să aflăm dacă cele cinci firme din Pitești a căror asociere este investigată de Consiliul Concurenței au mai avut de-a lungul anilor contracte câștigate de unele singure, contracte de valori la fel de mari cu cel de la ADP Pitești.
În acest sens, am verificat contractele câștigate prin SEAP în ultimii 10 ani de către cele cinci firme. Iar datele obținute arată că acestea au câștigat numeroase contracte pe bani publici mulți, atât în asociere, cât și individual. Iar faptul că cele cinci firme au câștigat contracte importante și de unele singure, în valoare de milioane de euro, ne-a fost confirmat atât de către viceprimarul Sorin Apostoliceanu, cât și de către Mircea Braniște, directorul ADP Pitești.

Exemple de contracte de valori mari câștigate de cele 5 firme investigate

Iată câteva dintre contractele câștigate în ultimii ani de către firmele investigate de Consiliul Concurenței.
# Pe 16 octombrie 2012, Construcții Drumuri și Lucrări de Artă SRL a semnat un contract de 6,4 milioane lei cu Regia Autonomă Județeană de Drumuri Argeș pentru ”execuție îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pe DJ 679 C Căldăraru-Izvoru-Mozăceni”. Aceeași firmă a semnat pe 5 iunie 2015 un contract în valoare de 5,9 milioane lei cu Primăria Mioveni pentru modernizarea mai multor străzi din oraș.
# În data de 18 martie 2015, Construct Steel Market a semnat cu Apă Canal 2000 un contract pentru ”execuția de mici lucrări de reabilitare și extinderi locale”, în valoare de 16,9 milioane lei. Pe 23 iunie 2014, aceeași firmă a semnat cu Primăria Mioveni un contract de 3,8 milioane lei pentru construirea unui bloc de locuințe pe strada 1 Decembrie.
# Pe 3 decembrie 2015, Comesad Drumuri a semnat un contract de 5,3 milioane lei cu Primăria Lunca Corbului pentru modernizarea unui drum local și a unui drum comunal. Tot Comesad Drumuri a semnat pe 15 octombrie 2014 un contract cu ADP Pitești pentru ”reabilitare străzi, trotuare, parcări, alei”, contract în valoare de 5,2 milioane lei.
# În data de 2 septembrie 2015, General Trust Argeș a semnat un contract de 18,5 milioane lei cu CJ Olt pentru modernizarea mai multor drumuri județene. Aceeași firmă a semnat pe 25 mai 2011 un contract de 8,9 milioane lei cu Primăria Aninoasa pentru modernizarea mai multor drumuri comunale, pentru înființarea unei rețele publice ape uzate, pentru construcția unui afterschool și reabilitarea căminului cultural.
# Selca a semnat pe 26 mai 2008 un contract de 3,2 milioane lei cu Compania Națională de Investiții. Și tot între Selca și Compania Națională de Investiții a fost semnat, pe 12 mai 2010, un alt contract, în valoare de 2,4 milioane lei.
Până în acest moment am identificat două contracte executate individual de firmele menționate mai sus. Primul este un contract semnat de Comesad Drumuri cu ADP Pitești pe 4 iunie 2015. Este vorba de un contract de executare lucrări modernizare strada Calea Câmpulung în municipiul Piteşti, valoarea lucrărilor fiind de 3,3 milioane lei fără TVA.
Anul trecut, Selca a reabilitat străzile Gruiului și Richard din Câmpulung Muscel, valoarea contractului fiind de 3,9 milioane lei.

Viceprimarul Apostoliceanu: ”Firmele respective erau destul de mari încât să participe singure la licitație”

11 Sorin Apostoliceanu 1Iată ce ne-a declarat viceprimarul Sorin Apostoliceanu: ”Și eu cred, ca și președintele Consiliului Concurenței, că firmele respective erau destul de mari încât să participe singure la licitație. De exemplu, noi avem încheiate contracte cu ei pe sume la fel de mari sau chiar și mai mari. Respectivele firme au participat și singure la licitații organizate de către Primăria Pitești, pe sume similare cu cea de la licitația investigată de Consiliul Concurenței. Ca exemple, vă pot da lucrarea de pe Calea Drăgășani, modificarea pe strada Maior Șonțu cu strada Târgu din Vale, sunt sume mari. Din punctul meu de vedere – nu știu ce au acele firme în bucătăria lor internă – ele puteau să vină și separat la licitația la care faceți referire”.
Am luat legătura și cu Mircea Braniște, directorul ADP Pitești, pentru a ne spune dacă firmele investigate de Consiliul Concurenței ar fi putut participa și singure la licitație: ”Este de discutat aici. Reprezentanții firmelor spun și că au alte lucrări în această perioadă și că sunt probleme și cu oamenii. Au considerat că vor să se asocieze, e treaba lor. Respectivele firme au mai participat la licitații cu valori similare, atât separat, cât și împreună”.
Cristian Andrei Hideg, prim-vicepreședinte Selca, ne-a declarat cu referire la afirmațiile președintelui Consiliului Concurenței: „Nu am văzut articolul respectiv. Așa, din auzite, nu pot să comentez. Nu puteam să realizăm lucrările în termenul solicitat. Nu se puteau face. Nu sunt străzi lăturalnice, sunt străzi circulate. În principiu, chiar nu se puteau executa. Nu aveam cum să facem separat, mă refer la termenul de execuție. Noi avem și altele în lucru. Vă dați seama că nu așteptăm lucrările Primăriei Pitești. Eu, cel puțin, am contracte cu Uzina Dacia, cu beneficiari privați, de care trebuie să mă țin. Două luni e vis! În principiu, nu se puteau executa în termenul solicitat dacă nu reușeam să facem asocierea”. L-am sunat și pe Cătălin Spătaru de la General Trust, numai că acesta nu a dorit să facă vreun comentariu pe acest subiect. Am încercat să luăm legătura și cu managerii de la Comesad și Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă, însă aceștia nu au putut fi contactați telefonic.

Curtea de Apel Piteşti a respins contestaţia făcută de cele cinci firme

Trebuie spus că toate cele cinci firme investigate în prezent de Consiliul Concurenței au contestat anularea licitației pentru cele cinci loturi, atât la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și la Curtea de Apel Pitești. Pe 14 septembrie, CNSC a respins însă pe fond toate cele cinci contestații făcute de Selca, General Trust, Construct Steel Market, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă și Comesad.
Pe 22 octombrie, și Curtea de Apel Pitești a respins plângerile formulate în instanță de către cele cinci firme, hotărârea fiind definitivă. Așa că licitația pentru cele cinci loturi va trebui reluată.
Denis Grigorescu, Mari Tudor

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii