Web Analytics

„De Rafinăria Arpechim nu se mai interesează nimeni! Toată preocuparea lor este pentru demolare!”

de | 1.02.2023 14:48 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Ionel Popescu (foto), liderul Sindicatului „Rafinorul”, mai spune că, din 2011 încoace, cei de la OMV nu au decât această intenție
Jurnalul de Argeş, alături de Realitatea Plus: România trebuie să recupereze măcar o parte din ceea ce a avut

În cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel”, realizată de jurnalista Anca Alexandrescu la postul de televiziune „Realitatea Plus”, recent au fost făcute dezvăluiri referitoare la contractul de privatizare a Petrom, ținut la secret aproape 20 de ani pentru a ascunde – după cum s-a afirmat – „trădarea națională”. Realizatoarea a declarat că au fost date „niște facilități inadmisibile celor de la OMV” și că demersul ei nu este altul decât acela „ca România să poată astăzi să recupereze măcar o parte din ceea ce a avut. Autoritățile statului trebuie să își facă treaba!” Printre altele, în aceeași emisiune, s-a afirmat că la Rafinăria Arpechim au fost deteriorate (găurite) intenționat rezervoare foarte importante, tocmai pentru a face foarte dificilă sau imposibilă o eventuală intenție de repornire a instalațiilor.

Citește și Cu Mihai Georgescu, despre şansele de repornire a Arpechimului: „Instalaţiile sunt bine întreţinute, pot fi repornite fără cheltuieli prea mari”

„Erau, într-adevăr, găurite, începuseră să le demoleze, dar s-au oprit”

„Jurnalul de Argeș” se raliază acestui demers al celor de la „Realitatea Plus”, dat fiind faptul că în județul nostru a avut până nu demult o foarte importantă platformă petrochimică, unde lucrau mii de oameni. În acest sens, am discutat cu câțiva dintre cei care au avut sau încă au legătură cu activitatea de la Rafinăria Arpechim, întrebându-i, printre altele, dacă au cunoștință despre intenția de sabotare la care s-a făcut referire în emisiunea menționată.

Unul dintre ei, Ionel Popescu, lider, încă din 2001, al Sindicatului „Rafinorul” de la Rafinăria Arpechim, ne-a declarat: „Prin 2011, până să oprească Rafinăria, am avut noi niște mitinguri și atunci s-a hotărât să nu se mai demoleze nimic. Erau, într-adevăr, găurite (unele rezervoare – n.a.), începuseră să le demoleze, dar s-au oprit. Le-am mai dat o săptămână – am încheiat cu directorul un protocol – să termine ce aveau ei început. De atunci nu s-a mai demolat nimic în Rafinărie. Parcul de rezervoare – o parte din ele – este externalizat către o firmă, dar activitatea e tot la Petrom. Acolo mai avem vreo 30 de oameni, care aparțin sindicatului nostru. Sunt acolo niște rezervoare unde se mai aduc niște produse petroliere pe calea ferată, de pe la Brazi, de pe la Bran, se aditivează de la noi și merg mai departe. Asta e partea care mai funcționează la Rafinăria Arpechim (ce aparține OMV-ului).

Citește și Președintele PMP Argeș: „Sunt două firme străine care vor să cumpere Rafinăria Arpechim”

„Rafinăria se poate porni în șase luni, un an, dar cu o investiție, cu niște modernizări”

Demersurile sunt acum aproape încheiate pentru demolare. Nu au încă avizul Mediului, dar se zbat pe toate părțile ca să demoleze. Noi mai avem acolo vreo 20 de oameni, de supraveghere la instalațiile astea de la rafinărie. Mai sunt vreo 55 de pompieri. Sunt și niște structuri din astea desprinse din Petrom, pentru oamenii noștri, mecanic, electricieni, care mai au activitate și prin alte părți…Sunt supărat că autoritățile locale nu fac nimic pentru a opri demolarea asta, pentru a o încetini, să găsească o soluție… Rafinăria se poate porni oricând, adică în șase luni, un an, dar cu o investiție, cu niște modernizări. Instalațiile sunt în regulă, numai că e nevoie de niște revizii, vă dați seama… Dar nu se mai interesează nimeni! Toată preocuparea lor este pentru demolare! Speranța noastră e să nu obțină de la Mediu autorizarea. Că de aia nu s-a mai demolat.

Până în 2011 se tot demola, dar s-au mai schimbat legile. Ar putea să pornească și să folosească măcar câteva instalații, de bitum, de exemplu, să dea de lucru la oameni. Mă gândeam că acum, cu situația asta internațională, s-ar mai opri din intenția lor, dar văd că ei se precipită să obțină tot ce trebuie pentru demolarea instalațiilor. Speranțe nu prea mai sunt. Din 2011 noi am făcut fel și fel de demersuri către președinte, către ministrul Economiei… În 2012-2013, când ei intraseră cu demolatul, am sunat la domnul Roibu (fostul direcror de la Oltchim, n.n) – știți că se discuta ca să ia și Rafinăria, după ce luase Petrochimia – și i-am zis: «Dom-le, uite, vrei s-o iei, că, uite, ăștia intră în ea!» Era atunci unul, Dascălu, în Consiliul de Administrație la Oltchim, secretar de stat la Ministerul Economiei, iar ministru era Ariton. Și Roibu l-a sunat atunci pe Ariton, iar acesta a făcut o cerere către Mariana Gheorghe, director la timpul respectiv; i-a făcut solicitare pentru a prelua (Rafinăria – n.a.), a o cumpăra sau chiar a o închiria… Atunci s-au oprit demersurile pentru demolare… Și de când se tot chinuie să le reia! După închidere am rămas cu 200 și ceva de oameni. Și cu amânări, cu restructurări, așa am dus-o până acum. Suntem în 2023 și, uite, din 2011 până azi nu au reușit s-o demoleze. Au mai fost și arabi, și chinezi, care s-au tot interesat, dar nu s-a reușit nimic. Înainte mai aveam întâlniri ale sindicatelor cu autoritățile, îi mai spuneam prefectului, care e reprezentantul Guvernului în teritoriu, ce se întâmplă, dar acum…”

Citește și Baza sportivă „Arpechim” unde au jucat Bianca Andreescu şi Halep se află în paragină

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole