Web Analytics

Președintele PMP Argeș: „Sunt două firme străine care vor să cumpere Rafinăria Arpechim”

de | 4.09.2020 20:03 | Actualitate, Politica si Administratie

Cătălin Bulf, secretar de stat în Ministerul Economiei și președintele PMP Argeș, a declarat, într-o conferință de presă, că există inițiative de cumpărare pentru platforma Arpechim.
“Cum cheltuim banul public? Ar trebui să înțeleg că de la Guvern, la Consiliul Județean, până la primării, ar trebui să schimbăm mentalitatea. Noi avem guverne, CJ-uri și CL-uri care fac un singur lucru: cheltuiesc banii care provin din taxe și impozite. Nu am avut, până acum, niciun guvern, CJ sau CL care să încerce să creeze plus valoare. Mentalitatea asta trebuie să se schimbe, mai ales că, la noi, în județul Argeș, beneficiem, vrem nu vrem, de o platformă petrochimică, care de vreo 7-8 ani de zile stă degeaba. Eu pot să vă spun, în cunoștință de cauză, că această platformă poate fi utilizată în 2 moduri.
Primul – să se dea curs la ceea ce este “pe masă”, niște inițiative de cumpărare a rafinăriei. Sunt două firme străine care vor să cumpere rafinăria Arpechim. Una dintre ele vrea să cumpere direct de la OMV și vrea s-o transforme în fabrică de bitum, pentru că noi nu mai avem o astfel de fabrică în Româia, iar alta – în rafinărie pentru kerosen. Nu pot să vă spun firmele, dar ofertele sunt la mine pe masă, am negociat cu ele și le-am îndrumat pașii spre o negociere directă cu OMV-ul.
Următorul aspect se referă la partea de Oltchim, Petrochimia. Și aici sunt 2 variante în acest moment. Am avut o discuție cu domnul Pipera, lichidatorul Oltchim și sunt două variante: fie zona de petrochimie este cumpărată de investitorii de la rafinărie, fie se transformă într-un parc industrial (sau parc tehnologic), care ar putea să aducă județului Argeș în jur de 14 000 de locuri de muncă pe platforma petrochimică din Pitești! Condiția este ca acționarii acestei platforme să fie cele două primării, Pitești și Bradu, și Consiliul Județean Argeș.
Există o axă pentru proiecte europene, care permite transformarea acestei zone într-un parc industrial dedicat direct Uzinei Dacia, Uzinei Ford, celor de la Găești. Se va lega Constanța de Rotterdam, pe autostradă, și Constanța va deveni un port foarte important al Europei. În aceste condiții, un hub comercial, un parc industrial la Pitești ar reprezenta un business extraordinar de profitabil. Și nu vă gândiți doar la depozitare și marfă în tranzit – ceea ce aduce, e adevărat, foarte mulți bani și foarte multe locuri de muncă–ci la mici întreprinderi, de IT, de cercetare, care-și vor avea locul aici. (..)
Una dintre aceste propuneri va trebui pusă în aplicare. Eu aș opta pentru a doua variantă, zona de Petrochimie, un parc industrial care să alimenteze cu produse Constanța și de acolo produse către Europa. Putem deveni un nod comercial foarte important, mai ales că avem și calea ferată la Bradu”, a punctat Cornel Bulf.
Președintele PMP Argeș a mai declarat că trebuie găsite alternative de dezvoltare a județului. „Noi dorim să avem o atenție deosebită și din zona guvernamentală pentru investițiile în mediul privat, pentru a putea ridica nivelul tehnologic, pentru a putea ridica eficiența acestor întreprinderi, în așa fel încât să ajungă din urmă și chiar să depășească salariile de la stat. Pentru oamenii de afaceri vom fi dedicați. Orice participare la o viitoare guvernare a PMP-ului va pune un accent deosebit pe dezvoltarea mediului privat. Uitați-vă la județul Argeș, câte întreprinderi au fost și câte mai sunt. Economia județrului Argeș este dependentă de Uzina Dacia. Dacă uzina se închide, suntem fiii ploii, trebuie să gândim alternative de dezvoltare economică a județului Argeș, fie turism, fie Petrochimia, trebuie să ne gândim la lucruri care să aducă locuri de muncă și plus valoare în județul Argeș”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii