Web Analytics

De câte malpraxisuri e nevoie la Spitalul Judeţean Argeş pentru ca cineva să ia măsuri radicale?

de | 7.12.2017 11:27 | Opinii

Da, știu, întrebarea sună cinic. Mă doare să pun această întrebare. Însă nu am ce face. În ultimii cinci ani au fost prea multe cazuri de malpraxis la Spitalul Județean Argeș, iar vinovații au plătit prea ieftin. Fie spitalul – și nu doctorul vinovat – a plătit daunele cerute în instanță de familiile victimelor, adică bani publici, fie medicul responsabil s-a ales cu o reducere microscopică a salariului. Și cam asta e tot. Colegiul Medicilor Argeș e super blând când e vorba de sancționarea vinovaților pentru cazurile de malpraxis. Și, ca să continui într-o notă de cinism, blândețea Colegiului Medicilor Argeș e „justificată”: păi cum naiba să își sancționeze tocmai colegii de breaslă? O mână spală pe alta, nu? Până când va mai spăla o mână pe alta în sistemul de sănătate din Argeș? Pentru că deja sunt mult prea multe mâini spălate, prea mulți doctori „spălați” bine. Sunt din păcate tot mai mulți doctori în Argeș cu halate imaculate, dar cu conștiințe prea pătate. Și, revenind la malpraxisuri, nimeni nu are curajul să ia taurul de coarne, să ia măsuri radicale. Asta și pentru că sunt prea multe prietenii și nepotisme la Spitalul Județean Argeș. E un lanț al slăbiciunilor, al relațiilor și intereselor ce nu se lasă rupt de nimeni. De ce? Pentru că are balta pește. Are sistemul de sănătate enorm de mulți bani de cheltuit. Și, ca să divaghez un pic de la malpraxis – deși la urma-urmei e o interdependență între toate problemele din spitale – cei mai mulți dintre banii pentru sănătate nu se duc pentru modernizarea spitalelor sau în beneficiul pacienților, ci în anumite buzunare alese. Inclusiv la medicii care fac sute de miliarde din studiile clinice pe pacienți. Da, pacienții, materia primă a sistemului de sănătate. Da, pacienții, cei care ar trebui să fie prima și nu ultima grijă a multor medici, inclusiv din Argeș.
Nu am auzit în ultimii ani de niciun medic din Argeș care să fi făcut pușcărie pentru malpraxis. Dacă s-ar fi întâmplat una ca asta în America, doctorul vinovat ar fi intrat la închisoare sau ar fi plătit daune de milioane de dolari, cum s-a întâmplat în destule cazuri. La noi, inclusiv la Spitalul Județean Argeș-un spital îți dă o stare foarte neplăcută numai când vezi cât de mizerabil arată – malpraxisul e ceva banal, care se sancționează doar pe hârtie în prea multe cazuri.
Și, apropo de malpraxisuri și probleme ale sistemului de sănătate din Argeș, peste doar două luni se vor împlini doi ani de când mai mulți bebeluși au murit din cauze necunoscute. Iar vinovații nu au plătit nici până acum. Până când, domnule ministru Florian Bodog? Până când, oficiali nepăsători din Ministerul Sănătății?

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii