Web Analytics
scris joi, 28.05.2015

Dacă ar mai fi trăit, Brătienii s-ar fi luat cu mâinile de cap la Consiliul Naţional PNL de la Piteşti

#  Corcitura numită PNL a dovedit și week-endul trecut că e la ani lumină depărtare de liberalismul autentic și de o clasă politică rasată și eficientă
Sâmbăta trecută, la nici treizeci de minute după ce am intrat în foarte călduroasa – la propriu! – sală a Casei Sindicatelor mi s-a făcut dor de Brătieni și de clasa politică rasată și eficientă de acum un secol. Totul, combinat cu senzație puternică de greață, dar nu „Greața” lui Camus, ci greața de politicieni. Și cum să nu ai o indigestie psihică puternică atunci când la Consiliul Național al PNL vezi în sală o mie de persoane împărțite în două aripi majoritare: iubitorii de putere, funcție și bani și aplaudacii de serviciu. Practic, și fără să fii psiholog, majoritatea fețelor participanților trăda doar grija pentru propriile interese și funcții. Un contraexemplu fericit a fost senatorul Radu F. Alexandru, un politician erudit și respectat de toată lumea. Un alt plus se cuvine și pentru Mihai Răzvan Ungureanu. În rest, cu alte câteva zeci de excepții nenominalizate, un turn Babel politic așezat la orizontală… Iar o dovadă că noul PNL nu e decât o corcitură politică a fost și faptul că liderii partidului, Alina Gorghiu și Vasile Blaga au venit separat, fiecare cu suita lor. Ca să nu mai vorbim de faptul că în sală „bisericuțele” PDL-iste au fost separate de cele liberale. Cu o mică excepție: Adrian Moisescu și Radu Perianu, care au stat împreună până la capăt.
Citiți mai jos cronica foarte subiectivă a unui eveniment care l-ar fi inspirat la greu pe Caragiale.

Dacă ar mai fi trăit, Brătienii  s-ar fi luat cu mâinile de cap la Consiliul Naţional PNL de la Piteşti

Alina Gorghiu spune că Argeșul e județul său de suflet, dar nu a făcut nimic pentru el

Până să înceapă Consiliul Național, am luat pulsul sălii. În primele rânduri, senatorul Ionuț Zisu – un parlamentar inexistent ca fapte în județul care l-a ales – era în mare vervă și la cât de mult râdea ai fi putut paria că venise la un soi de Stand-up comedy politic. Nu-i vorbă că și pe rândul din spate avea doi parteneri de glume pe măsură, nimeni alții decât blândul Cristian Soare și iubitorul de educație pe propriile manuale Florin Gardin. Veselie să fie, că viitorul țării contează mai puțin.
Mulți delegați din afara județului au găsit la Casa Sindicatelor un bun prilej de socializare online și au înroșit butoanele telefoanelor, inclusiv în timpul discursurilor liderilor. Cine știe, poate că or avea atenție distributivă și nu avem noi al șaptelea simț ca să sesizăm asta.
Consiliul a început penibil muzical, cu imnul „Verde înrourat”, imn adoptat în mod bizar de PNL după ce a fost tot timpul imnul PDL. În sală, au fost destui vechi liberali care nu au cântat deloc versurile. Și îi înțelegem. Păi cum naiba să cânți un imn al PDL cu care te-ai duelat ani de zile?
Și au început discursurile, anunțate și animate de Gheorghe Flutur, transformat într-un fel de MC.

Cu un ton ce s-a dorit a fi ușor sentimental, dar care a semănat până la urmă cu o voce metalică și rece, Alina Gorghiu a spus că „Sărbătorim 140 de ani de liberalism chiar în Argeș, județul meu de suflet”. Cum poți să spui că Argeșul e județul tău de suflet și să nu faci nimic pentru el? Păi nu sună a vorbe goale?
La prezidiu, Argeșul a fost prezent la extreme pe primul rând. La propriu. În partea stângă, Dănuț Bica s-a plictisit teribil, căci nu a avut partener de conversație. În dreapta, colegul său Iani Popa a fost mult mai norocos, căci a avut-o alături pe Andreea Paul Vass, fosta PDL-istă de frunte reconvertită în liberală, ca și ceilalți lideri „portocalii”. Inclusiv pe timpul discursului Alinei Gorghiu, doamna Vass a fost mai mult preocupată să butoneze pe tabletă. Ba la un moment dat i-a arătat ceva lui Iani Popa și amândoi au râs cu lacrimi, deși erau văzuți de toată lumea. O dovadă că politica e o glumă?
Dacă ar mai fi trăit, Brătienii și ar fi asistat la Consiliul Național PNL de la Pitești, Brătienii s-ar fi luat cu mâinile de cap.
Lăsând ironia la o parte, PNL are o șansă de a dovedi că e un partid puternic: dacă schimbă vreo 80% dintre membrii săi. Și cu condiția unei implementări profesioniste a Proiectului Cariera liberală, ca prim pas de identificare a oamenilor valoroşi, care pot avea o contribuţie la succesul PNL şi la succesul României.

Vântul bate, apa trece, disensiunile rămân

Disensiunile între vechii liberali și PDL-iști vopsiți de dragul intereselor în liberali s-au văzut cel mai bine atunci când vicepreședintele Teodor Atanasiu a încercat să ia cuvântul, dar a renunțat când din sală s-a auzit un cor de voci care spunea sacadat: „Scuze! Scuze!”
Cătălin Predoiu a prezentat în linii mari programul de guvernare pregătit pentru situația în care va ajunge premier. Am consultat și noi programul și pe hârtie sună a lapte și miere în supradoză, de la o dezvoltare fără precedent a turismului până la adăposturi permanente pentru oamenii străzii. Oare de ce nu a fost făcut și aplicat un asemenea program de guvernare când PDL era la putere? Ne răspunde cineva?
Tot Predoiu a încercat să gâdile orgoliul gazdelor, dar nu i-a ieșit mare lucru, exhibând o frază cu efect de bumerang: „Cred că Brătienii doreau un partid parțial puternic și avem datoria să-l facem puternic”. Cum se poate să spuneți una ca asta, domnule Predoiu, când dumneavoastră nu aveți nici măcar nouă luni de liberalism?
Rezumând cele văzute și auzite, cel mai bine m-am simțit la Consiliul Național al PNL sâmbătă la ora 13:50. Atunci când am ieșit din sală și am respirat aer curat și nepoluat politic. Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

antisemitismul

Antisemitismul a explodat

MAKE English Version • (Episodul 1) Evreii din Europa se simt mai duşmăniţi de la momentul atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, o...

Din ediția tipărită