Web Analytics

Cum apare trauma?

de | 10.02.2022 13:07 | Actualitate, Opinii

Trauma este definită ca fiind un eveniment care implică moartea sau ameninţarea cu moartea, rănire severă sau violenţă sexuală asupra propriei persoane sau în care ești martor la o experienţă traumatică a altora ori în care afli că cineva apropiat a fost traumatizat ori în care ești expus în mod repetat la detalii ale traumei (DSM).
Trauma poate să apară prin experientarea directă, cum ar fi: războiul, ameninţarea sau atacul fizic, abuzul sexual, accidente severe, incidente medicale majore.
Trauma mai poate apărea atunci când suntem martori la: rănirea sau ameninţarea altei persoane, moartea nenaturală a altei persoane, abuz fizic sau sexual, violenţă domestică, accident, război sau dezastru, eveniment medical.
În ultimul rând, aceasta poate apărea la auzul unor vești despre rude sau persoane apropiate care au avut experienţe violente sau accidentale, cum ar fi: suicid, atac, accident sever, violenţă sexuală etc.

Citește și Originile bucuriei

Ce se întâmplă cu corpul nostru în cazul unei traume?

În momentul trăirii unei traume majore următoarele simptome au fost observate: puls şi respiraţie accelerate, agitaţie, tensiune musculară, deteriorarea proceselor cognitive. Apar, de asemenea, din punct de vedere fiziologic, vasoconstricţie și pierderea vederii periferice. Ca răspuns mai apare și fenomenul de imobilitate și experimentăm ulterior disociere emoţională și, posibil, colaps. În cazul unei traume, suportul social este esențial. Studiile au arătat că, pentru a evita dezvoltarea unei tulburări post-traumatice, suportul social este prima condiție pentru a depăși evenimentul.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician,
Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Originile bucuriei (II)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *