Web Analytics
scris joi, 16.12.2021

Originile bucuriei

Viața nu are o traiectorie fixă și, mai devreme sau mai târziu, ne vom întâlni cu diferite situații care vor reprezenta surse de stres, de la provocări minore până la evenimente traumatice cu impact. Fiecare schimbare nedorită afectează oamenii în mod diferit. Răspunsul la ceea ce ni se întâmplă diferă în funcție de structura personalității fiecăruia. Reziliența, o trăsătură care se poate construi, este cea care ajută în adaptarea oamenilor și la depășirea situațiilor stresante.

Originile bucuriei

A fost definită de Asociația Americană de Psihologie ca un proces de bună adaptare în fața adversității, a traumei, a tragediei, a amenințărilor sau a altor surse semnificative de stres, cum ar fi probleme de familie și relații, probleme grave de sănătate sau probleme financiare.
Oamenii rezilienți își folosesc toate resursele pentru a depăși provocările și pentru a trece peste eșecuri. De cealaltă parte însă, cei cu o reziliență scăzută, în general dobândită prin copierea mecanismelor de adaptare ale persoanelor semnificative din viața lor, se simt copleșiți sau neputincioși și se bazează pe strategii nesănătoase (evitarea, izolarea și abuzul de substanțe).
Substratul fundamental al rezilienței umane este dat de următoarele: nativ (potențial fizic și mental), relațional (partener și părinți iubitori), social (succes și mentori).

Citește și Dependenţa de jocuri de noroc

Cum ne dăm seama dacă suntem rezilienţi?

Reziliența nu este o trăsătură pe care doar unii oameni o posedă. Aceasta poate fi modelată și potențată. Implică comportamente, gânduri și acțiuni pe care oricine și le poate dezvolta.
Psihologii au identificat elementele care ajută: atitudinea pozitivă și simțul umorului, altruismul, capacitatea de reglare a emoțiilor și abilitatea de a vedea eșecul ca pe o formă de învățare. Relațiile cu cei din jur, activitățile de grup și menținerea unei rutine sunt, de asemenea, importante. Un alt factor important este de a da sens oricărui eveniment.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu, Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Trauma şi adicţiile

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...