Web Analytics

Constantin Stroe: „Programul «Prima maşină» va permite şi celor cu venituri mici să-şi cumpere un autoturism nou”

de | 7.08.2014 13:38 | Politica si Administratie

Într-una din edițiile sale recente Jurnalul de Argeș a prezentat inițiativa Guvernului României de a lansa cât de curând programul „Prima mașină” menit să încurajeze achiziția de autoturisme noi. Între timp ministrul Economiei, Constantin Niță, a avut mai multe consultări pe această temă cu responsabilii din industria auto, inclusiv cu președintele ACAROM – Asociația Constructorilor de Automobile din România, Constantin Stroe. În acest context, contactat de ziarul nostru, președintele ACAROM ne-a oferit în exclusivitate ultimele noutăți referitoare la această inițiativă a Guvernului.

„Programul este o noutate nu numai pentru România”

„Vreau să vă precizez că luni 28 iulie, Ministrul Economiei, Costantin Niță, care pregătește Programul «Prima mașină»,  a continuat  seria de consultări  cu reprezentanții industriei auto, cu conducerile sectorului bancar și ale  fondurilor de garantare și contragarantare a creditelor, cu ministerele și autoritățile de resort, pentru punerea la punct a unor aspecte legate de prezentarea acestui program, spre aprobarea Guvernului. Programul «Prima mașină» este o nouă inițiativă a Guvernului României, de care poate beneficia o categorie largă de cumpărători, și în special tinerii cu venituri mai mici. Acest nou program se conturează a fi o noutate pentru piața auto, nu numai pentru România, dar și pentru celelalte țări europene. Programul nu va reprezenta o extensie a programelor promoționale de firmă de pe piața româneasca și nu se va substitui nici unuia dintre cele existente”, ne-a declarat Constantin Stroe.

„Dacia și Ford nu își dispută paternitatea programului”

Întrebat dacă va exista o dispută, o luptă între Dacia și Ford asupra paternității acestui proiect, Constantin Stroe a precizat următoarele: „Chiar doresc să corectez  câteva erori de interpretare apărute după discuția noastră anterioară și la care v-ați referit în articolul pe care l-ați publicat, atât sub aspectul „paternității” cât și sub aspectul „preluării” de către Ford România a acestei iniţiative, deoarece Ford deja promovase începând cu anul 2013, programul propriu – fără facilități ale statului – intitulat „Prima ta mașină Ford”. Cei interesați trebuie să știe că nu există o astfel de dispută între Dacia și Ford și, mai mult decât atât, între Dacia și Ford nu s-au scos niciodată săbiile pe nicio chestiune care privește industria noastră.”

„Tinerii între 18 și 35 de ani vor avea prioritate”

Referitor la beneficiile acestui program Constantin Stroe ne-a spus că „în intenția Guvernului programul «Prima mașină» va fi unul cu mai multe valenţe benefice, cea mai importantă fiind aceea că va permite accesul la credite bancare cu costuri minime a unui tronson larg de cumpărători, cu precizarea că tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, vor fi tratați prioritar. De asemenea, acest program va produce un reviriment al pieței auto de mașini noi din țară pe segmentul mașinilor mai ieftine, de care vor putea beneficia toți producătorii de mașini, printre care și producătorii locali. Un beneficiar important al programului va fi rețeaua de fabricanți de componente auto din țară. În ceea ce privește componenta socială, locurile de muncă din industria, comerțul și din exploatarea automobilelor vor fi mai bine securizate, iar numărul lor va crește. În plus, vor crește veniturile la bugetul naţional și va fi activat apetitul sistemului bancar de a acorda credite sigure și mai ieftine prin care să se poată crea valoare adaugată în economie. Programul urmează să activeze o serie de pârghii și mecanisme ale statului, în special  garantarea și contragarantarea creditării, cu respectarea tuturor condiționalităților concurențiale europene precum și avizul final al Ministerului de Finanțe. În final vreau să subliniez că dezbaterea prezidată cu mare dorință de reușită de către ministrul Economiei – Constantin Niță – a fost rodnică nu numai pentru că toți participanții au apreciat efectele derulării viitorului program, dar și prin faptul că, am sesizat determinarea și responsabilitatea matură cu care factorii prezenți, fie autorități ale statului, fie agenți economici privați din sector abordează acest program”.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii