Web Analytics

Consiliul Național al Secuilor a cerut autonomie teritorială

de | 27.12.2022 11:50 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Balázs Izsák, lider al Consiliului Național al secuilor, a declarat săptămâna trecută, în timpul unei conferințe de presă, organizată la Sfântul Gheorghe, că i-a trimis premierului Nicolae Ciucă o scrisoare de peste 100 de pagini în care Consiliul cere autonomie teritorială.

Citește și: Viorica Dăncilă vrea desecretizarea contractului de privatizare a Petrom, firma la care lucrează soțul ei

„Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a declarat Balazs, conform evz.ro, care a ținut să specifice că această comunitate dorește să prezinte lumii o ţară care îşi respectă pe deplin şi cu bună credinţă angajamentele internaţionale.

Balázs Izsák a menționat cazul Recomandării 1201/1993 a Consiliului Europei. Articolul 11 din recomandare prevede că regiunile unde sunt majoritare persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul să dispună de administraţii locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situaţiei istorice şi teritoriale specifice şi conforme cu legislaţia naţională a statului, ceea ce, practic, înseamnă autonomie teritorială.

„Dacă o resping, atunci să ne explice cum intenţionează să îndeplinească angajamentele articolului 11 din Recomandarea 1201. Îi vom asculta. Aşteptăm sugestiile domniilor lor. Noi avem o propunere, noi avem o viziune, dânşii au un angajament. Pentru acest angajament trebuie să aibă şi o viziune proprie”, a spus Balázs Izsák.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole