Web Analytics

Confiscarea pensiilor din Pilonul 2 este doar o chestiune de timp

de | 19.08.2022 01:06 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

În urmă cu circa 10 ani am fost căutat la telefon de un redactor de la Radio România pentru o analiză în direct a ceea ce s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia.

Pe fondul creşterii accelerate a datoriilor publice, guvernele celor două ţări au anunţat naţionalizarea totală sau parţială a fondurilor de pensii din Pilonul 2. În cazul Ungariei, statul a preluat atât portofoliile de acţiuni cât şi cele de obligaţiuni de stat ale fondurilor de pensii. În Polonia s-a „optat” doar pentru confiscarea portofoliilor de obligaţiuni guvernamentale, în condiţiile în care a fost depăşită limita constituţională a datoriei publice, de 55% din PIB.

Citește și: Din nou despre cazul profesorului Mircea Bărbuceanu. Masacrul de la Bascov poate fi o lecţie! Să vorbim deschis, responsabil, despre bolnavii psihic!

Confiscarea obligaţiunilor guvernamentale reprezintă, pur şi simplu, ştergerea unei părţi a datoriei publice, care ar trebui interpretată ca default suveran. În cazul Poloniei şi Ungariei nu s-a întâmplat acest lucru şi nici nu au existat proteste ale „democraţiilor” din UE sau ale Comisiei Europene cu privire la naţionalizarea proprietăţii private a cetăţenilor din două state ale Uniunii.

Atunci am fost întrebat dacă acest lucru se poate întâmpla şi la noi, iar răspunsul a fost negativ, dar nu din cauza vreunei încrederi „oarbe” în virtutea şi dedicarea autorităţilor româneşti. Motivul simplu a fost că sumele acumulate în portofoliile fondurilor de pensii din Pilonul 2 erau nesemnificative prin raportare la datoria publică.

Acum nu mai sunt nesemnificative, în condiţiile în care datoria publică a crescut exploziv, pe fondul incompetenţei şi iresponsabilităţii autorităţilor fiscale şi monetare ale statului.

De fapt, creşterea datoriei publice a fost aşa de mare încât dinamica relativă a Produsului Intern Brut, sursa de plată, a devenit aproape nesemnificativă (vezi graficul 1).

Divergenţa dintre creşterea datoriei publice şi a Produsului Intern Brut s-a accentuat dramatic după 2008. Datele Ministerului de Finanţe arată că datoria publică a crescut de circa 1.150 de ori în 2021 faţă de 1995, în condiţiile în care PIB-ul nominal a crescut de circa 155 de ori. Din 2008, PIB-ul nominal a crescut de circa 2 ori, în timp ce datoria publică a crescut de aproape 9 ori. O astfel de evoluţie este clar nesustenabilă.

Problema a fost amplificată puternic şi de menţinerea dobânzii de politică monetară la un nivel extrem de redus pentru o perioadă relativ îndelungată, într-o perioadă în care economia ţării noastre înregistra cele cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană.

Citește și: Eleve de la liceul din Ştefăneşti au băut şi s-au bătut într-un hotel din Polonia

Cum nimeni din conducerea statului nu pare interesat de „rectificarea” acestei probleme, care are potenţialul de a deveni existenţială pentru ţara noastră, se va apela, probabil, la soluţia cea mai simplă, adică la crearea unui „spaţiu fiscal” suplimentar prin ştergerea unei părţi a datoriei publice.

Acum valoarea nominală a obligaţiunilor guvernamentale deţinute de fondurile de pensii din Pilonul 2 este suficient de mare pentru a permite reducerea cu câteva puncte procentuale a datoriei publice raportate la PIB.

La începutul anului 2012, valoarea totală a activelor deţinute de administratorii de pensii din Pilonul 2 era de circa 6,7 miliarde de lei, iar valoarea nominală a obligaţiunilor guvernamentale de circa 4,5 miliarde. Ultimele date de la ASF, din iunie 2022, arată o valoare totală a activelor de 87,4 miliarde de lei şi o valoare de 51,6 miliarde a portofoliului de titluri de stat (vezi graficul 2).

Portofoliul de titluri de stat a înregistrat o valoare maximă de 54,47 miliarde de lei în ianuarie 2022, iar declinul a fost determinat de creşterea masivă a dobânzilor pentru titlurile de stat, care conduce la scăderea valorii lor de piaţă.

Fostul ministru Claudiu Năsui a declarat recent că Ministerul de Finanţe pregăteşte un plan de naţionalizare a Pilonului 2 de pensii. Planul ar avea mai multe etape, de la eliminarea contribuţiei lunare către fondurile de pensii administrate privat, până la scoaterea de pe piaţă a firmelor care le administrează şi înlocuirea lor cu un administrator public unic.

După cum se spune, nu trebuie să crezi nimic până când nu este negat în mod oficial, iar oficialii Ministerului de Finanţe au făcut tocmai acest lucru la scurt timp după declaraţiile fostului ministru.

Care ar fi efectul confiscării portofoliilor de titluri de stat ale fondurilor de pensii din Pilonul 2? Conform datelor oficiale de la ASF, valoarea de piaţă a acestora era de 52,7 miliarde de lei în luna mai 2022, în condiţiile în care datoria publică era de 614,4 miliarde de lei, conform metodologiei UE aplicate de Ministerul de Finanţe. Ponderea datoriei publice în PIB a fost de 50%.

Dacă se elimină titlurile de stat deţinute de fondurile de pensii din Pilonul 2, datoria publică de reduce până la 561,6 miliarde de lei, respectiv 45,7% din PIB-ul estimat pentru 2022.

Bineînţeles că naţionalizarea fondurilor de pensii private nu va conduce la trecerea datoriei publice pe o traiectorie sustenabilă, aşa cum o demonstrează şi situaţia din Polonia sau Ungaria. Acolo a fost nevoie de circa doi ani pentru ca raportul dintre datoria publică şi PIB să revină la nivelul dinaintea confiscării titlurilor de stat. Evoluţia era de aşteptat, în condiţiile în care nu au fost abordate adevăratele cauze ale creşterii gradului de îndatorare.

Citește și: Uite cum arată ruina numită ”Hotel Muntenia”! Pe vremuri aici era recepția

La fel se va întâmpla şi la noi. Confiscarea titlurilor de stat deţinute în cadrul Pilonului 2 va reprezenta recunoaşterea oficială a falimentului statului român, indiferent de justificările oficiale.

Dar totul va fi bine. Apelurile la sentimentul patriotic vor face minuni în faţa unor cetăţeni trecuţi dincolo de culmile disperării şi va face uitate foamea şi frigul care ni se pregăteşte.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *