Web Analytics

Colegiul „Carol I” de la Câmpulung, gazda concursului MootCourt Europe 2022

de | 24.06.2022 12:38 | Actualitate, Cultură

Fundația Olanda-România (Haga) și Colegiul Național Pedagogic “Carol I” (Câmpulung  Muscel) anunță organizarea celei de-a patra ediții a concursului internațional de procese simulate:  „Moot Court Europe 2022”.  

Proiectul este unic în România și se adresează elevilor de liceu din întreaga lume. Inițiativa a fost  lansată în premieră la Câmpulung de către cele doua instituții în anul 2017, marcând împlinirea a  150 de ani de activitate a Colegiului Pedagogic – instituție înființată prin decretul Regelui Carol I în  anul 1867. Monument istoric și una din bijuteriile arhitecturale românești, școala s-a impus înca de  la înființare drept una dintre cele mai de seamă instituții de învățământ din România. 

Citește și: Colegiul “Carol I” a primit o donație de cărți de istorie de la cea mai mare librărie online din România

Competiția are loc la Câmpulung Muscel între 27 iunie și 4 iulie 2022.  

La eveniment iau parte circa 100 de participanți (elevi, profesori si experti juridici) din Bulgaria, Elveția, Olanda, Polonia, România, Scoția, Slovacia, Statele Unite ale Americii si Zimbabwe. 

Echipele vor dezbate un caz fictiv de drept internațional, jucând rolul Apărării și al Acuzării, exact  ca într-un proces dintr-o sală de judecată. Pentru a simula și mai bine atmosfera, unele runde ale  concursului vor avea loc în sălile Judecătoriei Câmpulung, cu care cooperam în implementarea  programului.  

Participanții își vor susține cauza în fața unui complet de judecători format din juriști de renume  mondial. Dotările tehnologice de la Colegiul Pedagogic vor permite o jurizare în format hibrid – o  formulă eficientă prin care judecători din întreaga lume vor avea posibilitatea să fie prezenți în sală în timp real, alăturându-se completurilor de judecată.  

Proiectul va gazdui si o conferinta in deschiderea careia Prof. Dr. Mischa Wladimiroff va conduce  o dezbatere despre Drepturile Omului. Dupa dezbatere, vor fi prezentate rezultatele obtinute pana  acum in cadrul proiectului Erasmus+ Youth „Play for Human Rights”. Proiectul a fost lansat  anul trecut la Haga de catre Fundatia Olanda-Romania. O echipa a Colegiului Pedagogic este  implicata si in acest proiect, alaturi de elevi din Bulgaria, Islanda, Olanda si Polonia. 

Citește și: Promovabilitate 100% a examenului de Bacalaureat la Colegiul Național Pedagogic Carol I

Prof. Dr. Mischa Wladimiroff, jurist de top, specialist în drept internațional, amicus curie în  cadrul procesului lui Slobodan Milosevici, judecat la Haga de către Tribunalul pentru Crime de  Razboi din fosta Iugoslavie, va fi prezent la Câmpulung pe toată durata proiectului. 

Prof. Dr. Jaap de Zwaan, membru al Fundației Olanda-România, profesor de drept european la  Universitatea Erasmus din Rotterdam și fost decan al Facultății de Drept din cadrul universității  olandeze, fost director al Institutului de Relații Internaționale Clingendael de la Haga și avocat în  cadrul Curții de la Haga va lua parte online la eveniment.

Și Debra Lesser – directorul Centrului de Resurse Juridice de la New York, care este unul dintre  partenerii noștri în implementarea proiectului – va avea o participare virtuală la această ediție.  

Citește și: Poze vechi de peste un secol cu Colegiul „Carol I” descoperite într-un album din Germania

Cazul de drept penal internațional disputat la Câmpulung, „The Prosecutor /v/ Benedict  Durant” („Procurorul împotriva lui Benedict Durant”) se referă la un conflict între două state,  Athar si Boskaria, în jurul unei alge („The Lusmen Algae”) cu proprietăți medicale. 

Acesta a fost scris de profesorul Ștefan Bogrea și echipa sa de la Facultatea de Drept din cadrul  Universității București, în cooperare cu Centrul de Resurse Juridice de la New York și Fundația  Olanda-România. 

Proiectul promovează educația civică, drepturile omului și justiția internațională. Evenimentul le  da participanților posibilitatea de a dezbate, argumenta și schimba idei într-un cadru multicultural și de a se familiariza cu noțiunile de bază ale dreptului penal internațional. 

Valorile democratice ale statului de drept și justiția internațională sunt doar doi dintre pilonii care  stau la baza inițiativei. 

Proiectul Moot Court Europe 2022 este realizat și de această dată cu sprijinul Guvernului  de la Haga, fiind co-finanțat de către Ministerul Olandez al Afacerilor Externe prin  Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România. 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *