Poze vechi de peste un secol cu Colegiul „Carol I” descoperite într-un album din Germania

de | 13.12.2018 13:57 | Cultură

Ajuns, anul trecut, la centenar, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” din Câmpulung, ctitorie a Regelui Carol I, şi-a editat un amplu album cu imagini ce reconstituie trecerea prin ani a acestui aşezământ, începând de la punerea primei pietre la temelie şi până în epoca contemporană. Totuşi, nici în acest album, după cum nici în cele trei monografii editate până acum, nu există imagini din perioada Primului Război Mondial. Ceea ce se ştie este doar că aici, între iarna anului 1916 şi până în toamna lui 1918, a funcţionat un spital de recuperare al armatei germane.
În an centenar, jurnalistul muscelean Sterian Pricope a completat această pagină lipsă cu fotografii vechi de o sută de ani, pe care le-a descoperit într-un vechi album din Germania. Realizate de către o asistentă medicală germană care a lucrat aici, imaginile păstrează cadre interioare şi exterioare ale Colegiului Pedagogic. Prelucrate şi mărite, acestea au fost expuse de către directorul George Radu pe holurile şi în muzeul liceului, alături de alte mărturii foto ale istoriei colegiului.
Alte fotografii inedite din acelaşi album, cu oraşul Câmpulung şi împrejurimile sale în anii de ocupaţie ai Primului Război Mondial dar şi cu date despre autoare, vor fi publicate de către Sterian Pricope în cel de-al şaselea său volum de „Istorii Neconvenţionale din Muscel”, care urmează să apară la începutul anului viitor.
C.I.B.

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed