Web Analytics

Colegii de la FC Argeş deplâng moartea lui Viorel Turcu / Amintiri cu singurul piteştean care a jucat contra lui Maradona

de | 3.12.2020 13:22 | Actualitate, Sport

Duminica trecută s-a stins din viaţă fostul mare fotbalist Viorel Turcu, jucător emblematic la FC Argeş, Dinamo, FC Olt şi Steaua. Viorel Turcu, care avea trei titluri de campion în palmares, a jucat şi împotriva lui Maradona în 1982, într-un amical disputat, la Rosario, de România cu Argentina. Viorel Turcu avea 60 de ani, iar viaţa l-a încercat cu numeroase drame. Avea ambele picioare amputate din cauza unui diabet sever instalat în 1996. În 1984 şi-a pierdut fiica în vârstă de doar o lună, din cauza condiţiilor din spital, iar soţia i-a murit în 2015. Viorel Turcu a făcut parte din marea echipă a lui FC Argeş, ieşind campion în 1979, după memorabilul meci câştigat pe Dinamo, cu 4-3. La FC Argeş, Viorel Turcu a jucat 86 de meciuri, marcând 10 goluri. Foștii colegi de la FC Argeș îl deplâng pe regretatul alb-violet Viorel Turcu.

„L-am luat de mână și l-am dus la nea Lenci Ianovschi”

Aurel Ancuța: ”Ce să spun? M-a sunat Bumbescu duminică după-amiază și mi-a spus că Viorel a fost cu fiul în casă, apoi fiul său a ieșit până afară și când a venit înapoi l-a găsit fără suflare. Asta e! Ce să mai spun? Am rămas fără cuvinte. A făcut infarct! Viorel a fost încercat cu atâtea probleme în viață!… I-a murit și soția, apoi problemele lui cu picioarele tăiate, cu diabetul… Deci, prea multe… Nu are nicio legătură cu Covidul acesta… Viorel trebuia să se întâlnească cu Helmut Duckadam, să se ducă până la Giurgiu. M-a sunat băiatul lui Viorel Leșeanu de la Giurgiu… Trebuia să se ducă până acolo… El, ca de obicei, era o fire din asta veselă, nu își arăta problemele mai triste. Tot timpul era spontan, glumea… Dar ce să faci? Uite că nu te anunță când vine aia cu coasa. Am o amintire extraordinar de plăcută cu Viorel. Prima oară când a venit la FC Argeș pe mine m-a întâlnit. Eram pe scările unde făceam noi antrenament la tineret cu nea Lenci Ianovschi. Îmi aduc aminte și acum că era îmbrăcat într-un palton și avea o căciulă de astrahan. Era de la Liceul CFR, pentru că pe acele vremuri li se dădeau haine de la liceu. A venit la mine și m-a întrebat: «Nea Ancuța, vreau să mă înscriu și eu la fotbal. Cum să procedez?». L-am luat de mână și l-am dus la nea Lenci Ianovschi și de atunci a rămas la FC Argeș. Un băiat ambițios… A trecut prin toate etapele la Pitești și a jucat apoi la Steaua, la Dinamo. Un băiat deosebit în primul rând…”.

„Am rămas și eu blocat. M-a afectat mult, pentru că este finul meu”

Gheorghe Chivescu: ”Ce să zic? Este durerea prea mare pentru mine. Vă dați seama că sunt nașul lui… Este o durere fantastică, și-a pierdut soția, și-a pierdut picioarele, știut fiind că avea amândouă picioarele amputate. Nu știu ce aș putea să vă spun! Am rămas și eu blocat. Voia să vină la noi în Pitești și i-am spus să mai stea puțin în București, să mai treacă prostia asta de pandemie. I-am spus să mai stea, că, dacă pleacă din București, e posibil să nu poată să se mai întoarcă cu carantinarea asta cu tot. A fost un om deosebit, iar ca fotbalist – tot deosebit. Era un băiat ok… Nu prea îmi găsesc cuvintele să vă spun mai multe. M-a afectat foarte mult, pentru că este finul meu”.

„La 60 de ani a murit Viorel și tot la 60 au murit nea Gică Dobrin și Costel Cârstea”

Gheorghe Cristian: ”El era mai mic decât mine. Nu era cu mine acolo, în trupa noastră, cum ar veni. Era pe lângă noi. Nu am avut așa interacțiuni deosebite. Cel mai bine îl știe Viorel Moiceanu… El a plecat în 1982 de la noi, mi se pare… Avea 22 de ani atunci. Nu era în gașca noastră. Îmi pare rău, că săracul a avut problemele pe care le-a avut în viață, cu picioarele, cu diabet, i-a murit și soția acum 5 ani. Efectiv nu îmi mai găsesc cuvintele. Sunt niște chestii din astea, așa de dureroase, încât nu am ce să mai spun. Păcat de el, săracu’! La 60 de ani a murit el, la 60 de ani a murit și nea Gică Dobrin, la 60 de ani a murit și Constantin Cârstea, pe la 60 și un pic de ani a murit și Ilie Bărbulescu. Nu am cuvinte! Când aveam cantonamentele în Trivale, îmi amintesc că el dormea jos în cameră, la parter, cu Viorel Moiceanu, cu Gheorghe Chivescu, care este și nașul lui, iar eu dormeam sus cu Ilie Bărbulescu și cu Telu Stancu. El nici nu a stat să urce așa, în carieră, la FC Argeș, s-a dus la Olt, la un moment dat…”.

„Tot ce a făcut pentru fotbal rămâne o amintire frumoasă pentru noi”

Andrei Speriatu: ”Mai multe detalii nu aș putea să vă dau, pentru că nu știu. Dar, asta pot spune, este o veste tristă. A fost un băiat deosebit, un băiat care a fost în slujba fotbalului pe acolo pe unde a trecut, că a fost la FC Argeș, că a fost la Steaua, că a fost la Dinamo, el a fost prietenos cu toată lumea și tot ce a făcut el pentru fotbal rămâne așa, ca o amintire frumoasă pentru noi. A fost un copil care a fost alături de noi și în performanța noastră de a câștiga campionatul, în acea perioadă. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Să se întâlnească acolo cu toți marii fotbaliști care au fost la FC Argeș. Ne vorbea despre Maradona și iată că s-a dus și el. Asta este! Nu știm ce va fi mâine. A suferit mult, a avut soția, copilul, el… Nu am cuvinte!”.

Citește și Fostul atacant Viorel Turcu, omagiat pe Stadionul Nicolae Dobrin

Citește și La poveşti despre fotbal, cu sponsorul adus de Cristian Gentea la FC Argeş / Viorel Tudose: „Pe bunicul meu îl chema… Nicolae Dobrin”

„El era copilul nostru de trupă. Era cel mai tânăr din lot când FC Argeș a luat campionatul”

Doru Toma: ”M-a sunat și pe mine Telu Stancu și m-a anunțat despre decesul lui Viorel. Ce să spun? Acum două luni de zile am vorbit cu el și m-a întrebat de echipă, de situația care este la FC Argeș. Avea grijă să fie totul bine. Îi părea rău că sunt vremurile astea și nu putea să vină la meciurile lui FC Argeș. M-aș fi bucurat tare mult să fie aproape de noi și de echipă, pentru că ținea foarte mult la FC Argeș. Viorel Turcu a însemnat foarte mult pentru FC Argeș și FC Argeș a însemnat foarte mult pentru Viorel Turcu. El era copilul nostru de trupă, dacă pot spune așa… A fost cel mai tânăr fotbalist de la noi când FC Argeș a devenit campioană națională. A fost tot timpul cu zâmbetul pe buze, un copilăros. Mă doare tare mult că nu mai este printre noi. Ușor-ușor, încep să plece acolo sus tot mai mulți colegi… Asta e! Viața merge înainte. Fiecare are drumul lui, soarta lui… Ața este cu mosor! Fiecare are steaua lui și se duce acolo unde îi este drumul. Dumnezeu să-l ierte și drumul către stele să-i fie lin!”.

„Îmi spunea despre Maradona, când a fost în turneul din America de Sud, că e un mare fotbalist. Şi acum joacă fotbal cu el acolo, la ceruri…”

Viorel Moiceanu: ”Duminică după-amiaza m-au sunat colegii, și de la București, și de la Pitești. Săptămâna trecută am vorbit cu Viorel. El trebuia să scoată o carte în care vorbeam de cele mai multe glume pe care le făceam în cantonament. Noi am stat vreo 10 ani împreună în cantonamente și știam ce face unul și ce face celălalt. Eram foarte buni prieteni. El se simțea foarte bine și nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat. Se pare că inima l-a lăsat. Nu știu să vă spun alte amănunte, pentru că lumea bârfește mult… El se simțea foarte bine, mai ales când a venit din nou în rândul nostru, după a doua operație la celălalt picior. A venit la Pitești cu proteze și vreau să vă spun că, într-adevăr, iubea FC Argeș și pe noi, bineînțeles, foștii colegi. Îmi spunea despre Maradona, când a fost cu naționala, în anii optzeci, în turneul din America de Sud, că este un mare fotbalist și că o să aflăm asta în curând. Apoi am aflat, am văzut și acum, iată, Viorel joacă fotbal cu Maradona acolo, la ceruri. Cred că Viorel Turcu a fost singurul piteștean care a jucat împotriva lui Maradona. Chiar nu știu de alți piteșteni care au fost în turneul acela. Cred că el a fost singurul”.

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii