Web Analytics

Code Kids – o poveste de succes în Argeş

de | 11.01.2018 12:07 | Cultură

9 kids1Proiectul CODE KIDS – „Copiii fac coding în bibliotecile publice” – este una dintre poveștile de secol 21, care cuplează mentalul românesc la conceptul de comunitate activă, realizată prin dezvoltarea competențelor digitale.

Desfășurat la nivel național, de-a lungul lui 2017, CODE KIDS a creat, cât ai bate din palme, 30 de cluburi de coding, în 30 de biblioteci publice din 6 județe – Argeș, Vâlcea, Gorj, Timiș, Bihor, Sălaj. 380 de copii din mediile rural și urban, cu vârste între 10 și 14 ani, au fost încurajați să se gândească serios la o carieră în tehnologie. Cursurile s-au defășurat la centrul de formare al bibliotecilor județene implicate, în lunile martie și aprilie 2017. Ulterior, adică până în luna noiembrie 2017, explorarea teritoriului nou a continuat la nivel de grupe locale, care au avut de rezolvat sarcini de coding săptămânale, coordonați de traineri ETIC, sub mentorat IT. De menționat că proiectul CODE KIDS este implementat de Fundația PROGRESS din Bistrița, în parteneriat cu Asociația ETIC din Cluj și cu sprijinul financiar al Fundației Româno-Americane.
În Argeș, sunt personaje, în povestea CODE KIDS, bibliotecile publice din Topoloveni, Bradu, Merișani, Beleți-Negrești și Vlădești, în total – 60 de curioși și de cutezători. Pentru cei mai mulți, să învețe programarea, să învețe să socializeze în acest context, să încerce lucruri noi și să-și depășească limitele a însemnat un salt uriaș, la care nici în vis nu sperau. Dintre ei, s-au desprins deja, după patru luni de curs, talentații și motivații, capabili să-și creeze propriile conținuturi de produs pe calculator.

Proiectul figurează pe harta bibliotecilor lumii

Ca realizări de grup, merită atenție lansarea unei drone și dirijarea ei, cu pricepere și cu mult entuziasm. Euforia a inspirat și un film de scurtmetraj despre cluburile din Argeș. Notabile sunt și configurarea unei hărți a tuturor cluburilor, hartă permanent adusă la zi, participarea la cel mai mare festival de internet și tehnonologie – Interactive Central and Eastern Europe festival ICEE-Fest – de asemenea, la Săptămâna Europe Code, prilej de inițiere în coding a colegilor de la Aninoasa, Leordeni și Mălureni.
Proiectul CODE KIDS figurează pe harta bibliotecilor lumii, harta Federației Internaționale a Asociațiilor de Biblioteci, semn de recunoaștere a capacităților bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor de dezvoltare locală.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii